étel, hordó - XO BISTRO

  • .
  • 2008. január 17.

Trafik

A Rákóczi utat már többször leírtuk. A valaha kiemelkedő szolgáltatásokkal telipakolt főút ma nem több, mint az autósforgalom zajszennyezett, szürke medre, úgy tűnik, eleve halálra ítélt mindaz, ami itt terem. Persze vannak kivételek - minden temetőben volt már csodálatos újjászületés -, de a Rákóczi út esetében meg kell erőltetnünk a emlékezetünket, hogy példával szolgáljunk.

A Rákóczi utat már többször leírtuk. A valaha kiemelkedő szolgáltatásokkal telipakolt főút ma nem több, mint az autósforgalom zajszennyezett, szürke medre, úgy tűnik, eleve halálra ítélt mindaz, ami itt terem. Persze vannak kivételek - minden temetőben volt már csodálatos újjászületés -, de a Rákóczi út esetében meg kell erőltetnünk a emlékezetünket, hogy példával szolgáljunk. Ezért egy ilyen helyen jelentős vendéglátó-ipari beruházást végrehajtani több mint merészség. Nem mondanánk kihívásnak, inkább olyan extrém sportnak, ami csak egy nagyon szűk kör érdeklődésére tarthat számot: sítalpon lecsúszni a gyárkéményről, átúszni a Balatont jég alatt, valami hasonló.

Többször foglalkoztunk a Rákóczi úti létesítmények folyamatos átalakulásával, és mindig ugyanarra jutottunk: turkálóként vagy 100 forintos boltként végzik. Most zavarban vagyunk. Az Astoria közvetlen közelében, a valaha bűzlő gyorsétteremként működő hodályban ugyanis megint nyílt étterem. Igaz, hogy még régebben szálloda állott itt, elegáns restaurant-nal, de ki emlékszik arra? Most csak kapkodjuk a fejünket, mivel az XO nem akármilyen hely. Hetedhét országra szóló, előkelő és nagyvonalúnak látszó intézmény. A bistro elnevezés ne tévesszen meg senkit: itt legfeljebb a piros hetes gyors, ha kinézünk az ablakon. Odabent azonban olyan látvány tárul elénk, ami párját ritkítja a magyar vendéglátóiparban. Valódi minőség, ugyanis itt minden az, aminek látszik, a berendezők meg sem próbálták olcsó illúziókkal betömködni a lyukakat: a barna és drapp dominál, a fa fa, a fém fém, az abroszok és a szalvéták damasztból. Az ezüstösen csillogó, szép vonalú evőeszközöknek súlyuk van. A nagy belmagasságú, reprezentatív terem boltívei és a pult mögötti részt uraló hatalmas tükör miatt XX. század eleji kávéházak hangulatát idézi, a látványkonyha és pult viszont már a megtestesült high-tech. Hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, a lapos, henger alakú csillárok, a tejüveg-faburkolat kombinációjú ajtók viszont a harmincas évek modernségét jelenítik meg, és tulajdonképpen ez uralja a termet. Nem lepődnénk meg, ha az egyik oszlop mögül hirtelen Gózon Gyula penderülne elénk, és valami olyasmit dúdolna, hogy "én úgy szeretek részeg lenni", bár valószínű, hogy a dal végét már odakint énekelné. Nem mintha a személyzet szigorúnak tűnne, de valahogy azt érezzük, hogy az XO-ban nemcsak a dolgozóknak, de a vendégnek is illik viselkedni. Persze az is lehet, hogy mindezt csak azért gondoljuk, mert minden villára tűzésünket sorfalas figyelem - a pincérek, a pultosnő, de még a séf sem veszi le rólunk a szemét - kíséri. Igaz, rajtunk kívül nem akad más vendég.

No, de mit tűzünk a villára? Elsőnek forró kecskesajtot (990 Ft), ami leveles tésztaágyon hever, és salátával takarózik. Látványnak több mint pompás, az ízével sincs bajunk, a tészta azonban túlságosan száraz, egyszerűen képtelenek vagyunk kistermetű, sajtos, salátos katonákat toborozni, így az ízek kombinációját nem ellenőrizhetjük. Szerencsére a serpenyőben grillezett fogas fokhagymás parajjal, fehérbormártással (2760 Ft) már minden igényt kielégít. A hal húsa szinte szétomlik, az édeskés szósszal meg a durvának látszó spenóttal pedig valóban olyan világba repít, ahová a legfinnyásabb ínyenc is örömmel váltana útlevelet. A desszertként felszolgált gyümölcsmousse-toronynál ismét a leveles tészta kerül elő, mondhatnánk, ez a "lépcsőforduló", most viszont egyáltalán nem érezzük porhanyósnak. Az általában súlyos csokimousse-okkal ellentétben ez kimondottan könnyű, málnás nyári finomság, és az tényleg csak kekeckedés, hogy vajon milyen lenne ez a háromemeletes torony, ha a tésztával elválasztott szintekre más és más ízesítésű habok kerülnének.

Azt viszont már komolyan gondoljuk, hogy az XO-val létrejött egy olyan létesítmény, ami párját ritkítja a pesti kínálatban. Drukkolunk, hogy mértékül szolgáljon mindazoknak, akik a Rákóczi úton kezdenek üzleti tevékenységbe.

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.