kertész lesek - ABSZINT

  • .
  • 2010. augusztus 26.

Trafik

Az abszinttal nem az a bajunk, hogy szar ital, és még az sem fáj, hogy réges-rég tehetséges franciák légiója hülyült el/halt meg miatta. (Ha nincs abszint, lett volna helyette más.) Igazából a mostani divatja kétségbeejtő: a ma már veszélytelen itóka élvezeti értéke továbbra is rémes, de ennél rosszabb, ahogy tehetségtelen hülyék légiója bohóckodik kanalával, és próbálja valami Toulouse-Lautrec-plakát hősének képzelni magát. Ennek - no meg az égő kockacukornak - fényében, ha egy éttermet az abszintról neveznek el, eleve gyanús.
De hát név nélkül is gyanús az olyan hely, ami az Andrássy úton, a Nagymező utcánál van. Lelki szemeinkkel a "lehúzott turista" alakját próbáljuk felidézni, de csak motyogást hallunk: "Hitelkártya? Izé, hát az a szállodában maradt."

Persze egy ilyen bevezető után minden bizonnyal akkor lepődne meg a T. Olvasó, ha legújabb kalandunk egy ATM-automata előtt ért volna véget - cseppet sem jóindulatú tanúk jelenlétében. Sajnos nem szolgálhatunk még ehhez hasonlóval sem, sőt valójában felháborodni sem tudunk.

De miután túltettük magunkat az első előítéleten, máris volt egy újabb: a Liszt Ferenc tér közelségéből arra következtetünk, hogy ha már hangulatában nem, abban a hanyag hozzáállásban majd megmutatkozik, amit az ottani helyek többségéről elmondhatunk. Hogy felháborító. Csakhogy ez sem igaz. És nemcsak azért, mert van dizőz és dzsesszgitáros, a kiszolgálás hibátlan, a választék pedig érdekfeszítő.

Akár hiszik, akár nem, a karalábé-krémleves lazactatárral (790 Ft) és az indiai ihletésű puy lencseleves Chorizo kolbásszal (890 Ft) még úgy is nagyszerű, hogy az utóbbiban mindössze egy kolbászkarikának a felét (!) sikerül megtalálnunk. A paprikás krumplinál (2190 Ft) viszont már nem panaszkodhatunk, bőséges, fűszeres, házias, és mégis egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az étterem fennhéjázó célkitűzése, "a gasztrokultúra becsempészése a mindennapokba" egy tényleg mindennapos étellel is lehetséges. Olyannyira, hogy nagyobb kedvünket leljük benne, mint a nem mindennapos báránysültben, amit tárkonyos bruschettával és házi kétszersülttel (3480 Ft) tálalnak, pedig az sem rossz.

Annál inkább a várakozás. A desszertre - csokoládéláva vaníliafagylalttal (890 Ft) - majd' egy órát kell, ami még akkor is több a soknál, ha a végeredmény kirobbanó.

Figyelmébe ajánljuk