kertész lesek - ROBINSON

  • .
  • 2009. április 30.

Trafik

A Városliget a végletek terepe, odafent a Gundel, a mélyben szikkadt sült kolbász. Átmenet nincs, legfeljebb alacsonyabb árfekvés, a terület többi, komolyan vehető étterme inkább felső középkategóriásnak mondható, ám a "klasszikus" kisvendéglő továbbra is hiánycikk. A Robinsont nem lehet nem észrevenni.
Amikor évekkel ezelőtt rátelepedett a Városligeti-tóra, nagyon-nagyon divatosnak számított, nem is véletlenül. Előnyt jelentett a trendi berendezés, a megszokottól eltérő választék, de legfőképp a tóra, ligetre néző páratlan (télen párás) kilátás. Nem csoda, hogy az étterem 2004-ben a Budapest Week finnyás olvasóinak szavazatai alapján lett "Budapest legjobbja", de az sem, hogy a nem különösebben kreatív szervezők számos, hazánkba látogató csillagot szállítottak ide - ebédre, vacsorára. Rajongók, figyelem! A vendégkönyv szerint valaha itt evett David Bowie, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger és Larry Hagman, hazai íznek pedig Pataky Attila lakodalmát mondhatnánk a válásuk óta szintén sztárként kezelt Bea nevű nővel.

A reklámanyag a panorámával kapcsolatban említést tesz "vízen úszó vadkacsákról". Ehhez annyit fűznénk, hogy e kacsák néha szárnyra kapnak, az étterem tetején foglalnak helyet, s farukat többnyire az asztalok fölé fordítják. Tudjuk jól, ez a dolgok rendje, de mivel a Robinsonra a már-már túlzásba vitt elegancia a jellemző, kifejezetten vicces felvetésnek tűnik, mekkora botrányt okozhat egy-egy hétköznapi baleset.

Azt mondanunk sem kell, hogy a személyzet úgy végzi a dolgát, ahogy a nagykönyvben meg van írva, bár inkább udvariasra programozott gépek, mint hús-vér emberek. Az étlap viszont már valóságosabbnak tűnik: kevés, de egytől egyig ígéretes fogás.

A spárgakrémleves (990 Ft) ellenben nem igazolja várakozásunkat. Nem neveznénk elbaltázottnak, sőt két kategóriával lejjebb valószínű, hogy az egekbe emelnénk, de itt többre számítottunk. A barnamártásos párolt gomba (2450 Ft) már közelebb jár a megelőlegezett bizalomhoz, sőt remekül bizonyítja azt a főként vegetáriánusok által hangoztatott állítást, mely szerint a húsnak önmagában nincsen íze, így szinte bármivel pótolható. Telepesünk a vadasos-pikáns ízesítésnek és tökéletes állagának köszönhetően a megtestesült illúzió. Mégis eltekintünk attól, hogy a "Le a kalappal..." kezdetű gombászindulót kezdjük teli torokból énekelni, mivel a köretként felszolgált burgonyafánk már egy közepes önkiszolgálóban is legfeljebb a záróra előtti kedvezményes időszakban lenne vállalható.

Szerencsénkre a lecsóval és kemencés burgonyával szervírozott grillezett sertésszűzérméket (3390 Ft) valóban nem érheti panasz. Három szelet tökéletes frissensült hever a nagymamásan egyszerű lecsóágyon, és a krumpli is csak annyira feketedett meg, hogy éppen hangulatosnak mondható - ha nem is annyira, mint a tó túlpartján pánsípozó dél-amerikai kommandó hasonló célzatú koldulása.

Figyelmébe ajánljuk