chili & vanilia - Reggeli ricotta

  • .
  • 2009. április 30.

Trafik

Mindig irigyeltem az országokat, ahol a reggelizésnek komoly kultúrája van. Ahol az emberek egyetlen kávéból és egy croissant-ból rituálét tudnak teremteni, és ahol egy hosszú, nyugodt vasárnap délelőtt előkerülnek a lábasok és serpenyők, a rántották és tükörtojások, akár még néhány pohár pezsgő is.
De az sem hagy hidegen, amikor a mediterrán terüljasztalkámon sajtok, túrók, olajbogyók, mézek és gyümölcsök sorakoznak. Ha olykor összejön, az én asztalomról nem hiányozhat a ricotta; néhány éve már nálunk is kapható. Sajnos fényévnyi különbség van az eredeti olasz, piacon kapható juhtúró és a mi ricottánk között. Ezért inkább veszem a fáradságot, s néha készítek egy batyuval. A ricotta eredetileg olaszul azt jelenti, hogy "újrafőzött", nálunk nincsenek hagyományai, pedig mézzel megcsurgatva a legjobb reggeli. Íme a házi változat.

Ricotta házilag

Hozzávalók:

2 l tej

fél l kefir

ebből 45 dkg ricotta lesz

1. A 2 l tejet összekeverjük a fél l kefírrel. Felmelegítjük, forráspont alatt tartjuk (ránézésre).

2. Kb. 15 perc után kezd szétválni, a savó kicsapódik. Az elején csak kevés, kb. 10 perc után teljesen. Fehér, lágy, rezgős, hungarocellszerű darabkák úszkálnak a ködös vízben.

3. Egy közepes méretű szűrőt duplán kibélelünk muszlin anyaggal. Egy nagy szűrőkanállal elkezdjük belemerni a szilárd darabkákat (az egyszerűség kedvéért először egy nagyobb szűrőbe öntjük a lábas tartalmát, majd ebből tesszük át a kibéleltbe).

4. A csomagot a végénél fogva felkötjük a mosogatócsapra, 15 percig így hagyjuk.

Frissen kissé morzsálódik, egy éjszaka alatt viszont úgy összeáll, hogy másnap szépen szeletelni lehet.

Pont olyan semleges, picit édeskés ízű lesz, mintha egy olasz faluban vásároltuk volna. Míg a bolti magában nem, csak alapanyagként élvezhető, addig a házi ricotta már simán is nagyon finom. Ha valódi friss tej és aludttej is van a láthatáron, érdemes abból nekiállni. A célra kiválóan alkalmas lehet pl. az etyeki tejes busznál kapható termelői tej, amit egy kisbuszból mérnek a Falk Miksa utca és a Szent István körút sarkán. Van azért abban valami jó érzés, ha az ember a városi lakásában reggelire elővesz egy tál friss, házilag készített túrót, megcsorgatja a lehető legjobb magyar mézzel, és epret eszik hozzá. Ám ha mégsem reggeli lesz belőle, jó tésztákon, salátákon, de minden nélkül, magában is pazar.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk