kulthírek

  • Narancs
  • 2005. október 20.

Trafik

kulthírek

BOOKER-DÍJ The Sea című regényéért John Banville kapta az 50 ezer fonttal jutalmazott Man Booker-díjat: a komoly példányszám-növekedést jelentő elismerés elnyerésére az ír szerzőnél esélyesebbnek tartottak másokat (Julian Barnes: Arthur and George; Kazuo Ishiguro: Never Let Me Go; Zadie Smith: On Beauty), ám a zsűri szoros versenyben az ő művét tartotta legtöbbre: narrátora egy idős történész, aki rákban elhunyt feleségét gyászolja. 1989-ben fordított volt a sorrend, akkor Ishiguro nyert (A főkomornyik szabadsága) Banville (The Book Of Evidence) előtt.

BENIGNI AKCIÓZIK Roberto Benigni új filmje egy olasz költőről szól, aki Irakban rekedt az amerikai invázió idején. Játszik benne Nicoletta Braschi, Jean Reno és Tom Waits. A La Tigre e la neve (Tigris és hó) bemutatása alkalmából beszélgetésre hívták a legnézettebb szombat esti hírműsorba, amit a színész-rendező a lehető legnagyobb hatékonysággal használt ki: az élő tévéadás közben levette az ingét, és az őt kérdező, megdöbbent riporter vállára terítette, a műsor kezdetén pedig a bemondó mögé ugorva bejelentette: "Berlusconi lemondott." Az adást megelőző napon részt vett a művészetek állami támogatásának 35 százalékos csökkentését irányzó kormányzati terv ellen tiltakozó római tüntetésen.

FATBOY, DAVID, IMELDA Jövő márciusban, az ausztráliai Adelaide fesztiválján mutatják be Fatboy Slim és David Byrne musicaljét: a dj és az egykori Talking Heads vezetője Imelda Marcosról, a Fülöp-szigetek volt first ladyjéről szóló zenés darabon dolgozik. A Here Lies Love történetének középpontjában Imelda Marcos zeneszeretete áll, pontosabban az, hogy mennyire imádta az éjszakai klubokat; New Yorkban járva például ki nem hagyta volna a Studio 54 nevű híres diszkót. Marcos asszony, akinek néhai férjét a népharag űzte el 1986-ban az elnöki székből, jelenleg Manila közelében él.

HUGHES-PORTRÉ PLATH TOLLÁB"L 23 ezer fontért kelt el a Bonham's londoni árverésén Sylvia Plath rajza férjéről, Ted Hughesról. Az 1957 körül készült tollrajzot egy műgyűjtő, Roy Davids több mint háromszáz, történeti jelentőségű portréból álló kollekciója részeként kínálták eladásra. Hughes nem sokkal halála előtt, 1998-ban ajándékozta ezt a vázlatlapot barátjának, Davidsnek. Születésnapi levelek címmel 2001-ben jelent meg magyarul Ted Hughes Sylviához írt levél-vers ciklusa, s benne a Rajzolat: "A rajzolás megnyugtatott. Pokoli tollad / Akár az égetővas. A tárgyak megszenvedték / Új jelenlétüket, kínban kerültek / Végső helyükre. Ha rajzoltál, nyugodtabb / Lettem, felszabadultamÉ" (Géher István fordítása). Ez az egyetlen ismert rajz, amelyet róla készített Sylvia Plath, az Üvegbura szerzője, aki 1963-ban vetett véget életének.

LÁTHAT"-LÁTHATATLAN Pályája csak a 90-es években indult, mégis, máris retrospektív tárlattal összegzi munkásságát Benczúr Emese, aki olyan jelentős nemzetközi képzőművészeti eseményeken képviselte Magyarországot, mint az 1998-as Manifesta vagy az 1999-es Velencei Biennále. A Visible-Invisible című kiállításon régebbi, különböző textúrájú anyagokba hímzett szövegekre épülő, koncepcionális művei mellett a talált tárgyakat, villogó kitűzőket felhasználó, legújabb alkotásai is helyet kaptak.

MIRIAM MAKEBA BÚCSÚZIK Johannesburgi és fokvárosi koncertjeivel megkezdte búcsúfellépéseit Miriam Makeba, aki külföldi rajongóitól egyébként majd csak jövőre köszön el világ körüli turnéjával. A 73 éves énekesnő, aki a dél-afrikai apartheid megszűnése után tért csak haza jó három évtizedes emigrációjából, ezután még inkább a Makeba Center for Girls nevű intézménynek akarja szentelni energiáját: itt jelenleg tizennégy 13-17 éves lánynak nyújtanak menedéket: a prostitúció, a drogok, az erőszak világától való elszakadásukat a zene és a művészetek terápiájával próbálják segíteni. A központ igazgatója Elaine Masekela-Britton, a világhírű dél-afrikai trombitás, Hugh Masekela - Makeba egykori férje - lánytestvére. A Mama Afrika néven tisztelt Miriam Makeba az 50-es években kezdte pályáját (első kislemezét 1953-ban készítette), de a 60-as évek elején vált nemzetközileg ismert előadóvá, mindenekelőtt a Carnegie Hallban Harry Belafontével adott koncertje, illetve Pata Pata című slágere révén. 1965-ben, az első afrikai énekesnőként Grammy-díjat vehetett át.

HAROLD PINTER A NOBEL-DÍJAS Antológiákban publikált munkáin kívül Harold Pinternek még nem jelent meg önálló kötete svédül - ennek ellenére neki ítélte az idei irodalmi Nobel-díjat a svéd akadémia, melynek egyik tagja, Knut Ahlund az eredmény kihirdetésével egy időben lemondott tagságáról. A 82 éves akadémikus azonban ezzel nem az 1930-ban, zsidó származású családban született angol író-költő kitüntetése, hanem az osztrák Elfriede Jelinek tavalyi kitüntetése ellen tiltakozott, ami - újságcikkben közölt véleménye szerint - "helyrehozhatatlan kárt" okozott a Nobel-díj jó hírnevének. Pinter legutóbbi darabja (Remembrance Of Things Past) 2000-ben jelent meg, s még az évben be is mutatta a londoni Cottesloe Theatre. 2003-ban egy egész kötetet szentelt az iraki háború elleni verseinek: War (Eight Poems and One Speech). Drámái magyarul antológiákban (A kopasz énekesnő: hat modern dráma; Holdfény: öt mai angol dráma) és egy önálló kötetben (Drámák, Európa Könyvkiadó, 2000) olvashatók. (Cikkünk a 36. oldalon.)

CIGIZNI INDIAI FILMBEN Mahesh Bhatt indiai filmrendező-producer bíróságon támadta meg az indiai kormányzat májusban bejelentett döntését, amely száműzné a dohányzást a filmekből. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozva fasiszta módszernek nevezte azt, hogy egy szabad országban ilyen eszközökkel akarják korlátok közé szorítani a kreativitást, s kijelentette: filmjeiben a jövőben sem fog eleget tenni a tiltásnak. Mahesh Bhatt véleményét nem mindenki osztja az indiai filmipar fejesei közül: Shah Rukh Khan, Bollywood nagy sztárjainak egyike például támogatja a fiatalkorú mozilátogatók védelmét célzó tiltást. Mások viszont - például Aamir Khan színész vagy a szexszimbólumnak számító színésznő, Bipasha Basu - ellenzik, mert úgy vélik, a dohányzás segítségével hatásosabban lehet ábrázolni negatív figurákat. A BBC hírösszefoglalója szerint Indiában évente mintegy 800 ezren halnak meg dohányzással összefüggő betegségekben. Az újdelhi bíróság novemberben folytatja a beadvány tárgyalását.

n DÍJ Yasmina Reza francia írónőnek ítélték az idei Welt irodalmi díjat, jelentette be Berlinben az Axel Springer kiadó: a világszerte, így a budapesti Katona József Színházban is játszott Művészet írója olyan szerzők után kapta meg az elismerést, mint Kertész Imre (2000), Leon de Winter (2002) vagy Amos Oz (2004). Díjátadás novemberben, a német fővárosban.

Figyelmébe ajánljuk