kulthírek

  • Narancs
  • 2005. október 27.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 71 éves korában elhunyt Shirley Horn: az amerikai zongorista-énekesnőt a dzsessz-standardek legkitűnőbb előadói között tartották számon, gyakran hasonlították Sarah Vaughanhoz, Ella Fitzgeraldhoz és Carmen McRae-hez. Pályája kezdetén sokat segített neki a lemezei producereként dolgozó Quincy Jones és Miles Davis, aki 1960-ban felkérte, lépjen fel előtte egy koncerten; I Remember Miles című albumáért 1998-ban Grammy-díjat kapott.

100 éves korában meghalt Ba Jin: a modern kínai irodalom egyik legjelentősebb írója Li Fugan néven született, az 1920-as években Franciaországban tanult, első regényét is itt írta. A hagyományos kínai családi hierarchiát kritizáló, 30-as években megjelent, félig-meddig önéletrajzi regényei klasszikusnak számítanak hazájában. Az 1966-67-es kulturális forradalom idején ellenforradalmárként megbélyegezték, rehabilitációja 1977-ben következett be.

71 éves korában elhunyt Jean-Michel Folon: a belga képzőművész, grafikus legismertebb munkája a nagy francia forradalom kétszázadik évfordulójának 1989-es megünneplésére tervezett embléma volt, de számos plakátot tervezett a Greenpeace és az Amnesty International számára is. Rajzai világlapokban jelentek meg (New Yorker, Esquire, Time, Fortune), egyik nagyméretű falfestménye egy brüsszeli metróállomáson látható.

FO MILÁNÓÉRT A baloldal jelöltjeként szeretne indulni Milánó polgármesteri székéért Dario Fo: az irodalmi Nobel-díj 1997-es kitüntetettje a La Stampának nyilatkozva azt mondta, többen is tanácsolták neki, hogy próbálja meg, hát megpróbálja. A most 79 éves író 2000-ben már tett egy hasonló kísérletet, de baloldali politikusok nyomására visszalépett. Programja élén az autóközlekedés és a légszennyezettség problémájának megoldása szerepel.

BENCZÚR EMESE Benczúr Emese Visible-Invisible című kiállításáról szóló múlt heti hírünkből sajnálatosan kimaradt, hogy a tárlat a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban látható november 13-ig. Sorry.

SZOBOR A MULANDÓSÁGNAK A főváros hét forgalmas pontján (Blaha Lujza, Deák Ferenc, Moszkva, Kálvin és Szent Gellért tér, Ferenciek tere, Oktogon) állítottak fel ideiglenes szobrokat a Budapesti 'szi Fesztivál és az ARC szervezésében: a pályázat során legjobbnak ítélt alkotások közül itt Jófejű István bokszzsákja látható, Blaha Lujza téri feszültséglevezető alkalmatosság gyanánt. A szobrok november 25-ig maradnak a helyükön.

1956, VESZPRÉM Jövő év október 23-án avatják fel Veszprémben, az Erzsébet ligetnek is nevezett Színház kertben az 1956-os forradalom emlékművét: a meghívásos pályázaton nyertes Rajk László műve a tér egy pontjából szemlélve a népköztársasági címertől megfosztott, levegőbe lendülő, lyukas lobogó folyamatos szobrát adja ki, öt önálló, rozsdamentes acéllemezből készülő zászlóelemből. A párizsi Pere Lachaise temető jelképes Nagy Imre-síremléke (1988) és a Bachman Gáborral együtt készített, Hősök terei temetési installáció (1989) után ez lesz Rajk László harmadik, 1956-hoz kapcsolódó köztéri alkotása.

FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR Öt nap alatt mintegy 280 ezer látogatót regisztráltak a Frankfurti Könyvvásáron, ahol 101 ország több mint 7200 kiállítója mutatta be termékeit. Első alkalommal rendezték meg itt, s máris sikerként értékelték az Antikváriusok Vásárát és a nemzetközi sajtópiacot átfogó PresseMessét, de sokakat vonzott a könyvvásár filmes és tévés szekciója, valamint a játékipar közös standja is. A díszvendég Korea volt, jövőre India következik.

A rendezvény a német könyvdíj kiosztásával vette kezdetét - a nyertes: Arno Geiger -, és a német könyvszakma békedíjának átadásával zárult - ezt a török Orhan Pamuk vehette át. Kitüntetésével nemcsak szépírói teljesítményét ismerték el, hanem az emberi jogok és szólásszabadság érvényesüléséért tenni kész személyiségét is. Decemberben kell bíróság elé állnia "a török identitás megsértése miatt": ezt azzal követte el, hogy egy nyilatkozatában azt mondta, és Frankfurtban meg is ismételte: a törökök felelősek az 1915-ös örmény népirtásért és - legalábbis részben - a 80-as, 90-es években meggyilkolt több mint 30 ezer kurd haláláért. Pamuk Frankfurtban kijelentette: támogatja hazája EU-tagfelvételi kérelmét.

SZOBOR AZ ÖRÖKLÉTNEK Jobb kezével győzedelmes V betűt mutat, ballal gitárja nyakát érinti lágyan, mintha csak hatásszünetet tartana két szám között - így ábrázolja a szombaton felavatott egészalakos bronzszobor Radics Bélát egykori otthona, az angyalföldi Gyöngyösi út 47. közelében. A Sakk-Matt és a Tűzkerék gitárosa 1982-ben, 36 éves korában hunyt el, jövőre lenne 60 éves. Kovács Károly Amerikában élő szobrászművész alkotását a Radics Béla Emléktársaság állította, mely az elmúlt években sorra jelentette meg a Radics archív felvételeit tartalmazó lemezeket, s a hét végén emlékkoncertet is rendezett a Petőfi Csarnokban.

DIGITÁLIS DALPIAC Egy év alatt több mint megtriplázódott a digitális zenei piac, és ez ellensúlyozza a CD-k és más hagyományos hanghordozók forgalmának visszaesését: a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) szerint az év első felében összesen 790 millió dollár forgalmat bonyolított le a digitális zenepiac. Ez megegyezik az iparág eladásainak hat százalékával. A tavalyi év hasonló időszakában 220 milliós forgalmat regisztráltak. A digitális forradalom elsősorban a világ öt vezető piacán (USA, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Franciaország) érezteti hatását. Az amerikai legális letöltések 82 százaléka az Apple-féle iTunes online-boltnál történt, a cég több mint 500 millió dalt értékesített ily módon, s kb. 22 millió iPod digitális lejátszót adtak el. A kézzel fogható hanghordozók forgalmának visszaesése ezek árának csökkenésével is járt: miközben a CD-eladás darabszámban csak 3,4 százalékkal esett vissza, árbevételben 6,7 százalék a csökkenés; hasonló a helyzet a zenei DVD-k esetében is (1,6, illetve 3,1 százalék).

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.