kulthírek

  • Narancs
  • 2005. november 3.

Trafik

kulthírek
LIVE 8 Nem pénzgyűjtési, hanem figyelemfelkeltési célból rendezték meg júliusban a Live 8 tíz ingyenes koncertjét, ezek mégis összesen 12 millió dollár bevételt hoztak a költségek levonása után a szponzori támogatásokból és a kapcsolódó árucikkek eladásából. A pénzt segélyezésre fordítják Afrikában. A múlt héten Londonban és Berlinben mutatta be a Live 8 DVD-verzióját a főszervező, Bob Geldof, akit az egykori szovjet államfő, Gorbacsov által létrehozott alapítvány idén a béke emberének választott. Az elismerést november 24-én veheti át Rómában.

BRUCE LEE-EMLÉKMÛ November végén egy héten át Bruce Lee emléke előtt tiszteleg majd Hongkong: 65 éves lenne a néhai kung-fu filmsztár, s ez alkalomból nemcsak a filmjeit vetítik le újra, hanem 2,5 méter magas bronzszobrát is felavatják. Bruce Lee 32 éves korában, 1973-ban hunyt el agyi ödéma következtében.

HARRY POTTER: 12 November 18-án mutatják be a brit mozik a Harry Potter és a tűz serlege című filmet, de tizenkét éven aluliak csak felnőtt felügyelete mellett tekinthetik meg, mert egy csúnya beszédet is tartalmazó és több ijesztő jelenet miatt ezt a besorolást kapta. A korábbi három filmre szülői felügyelet nélkül is beülhettek a gyerekek, ezt azonban rémisztőbbnek, erőszakosabbnak találta a testület, bár ki azért nem vágattak belőle semmit.

JACQUES BREL TÁNCBAN Erfurtban mutatták be Sven Grützmacher berlini koreográfus Brel - Le Grand Jacques című balettjét: a zenét természetesen Jacques Brel (1929-1978) dalaiból állították össze. A darab a belga sanzonénekes életének legfontosabb stációit eleveníti fel.

GARCIA, A KONCERTTEREM Jerry Garciáról, a Grateful Dead 1995-ben elhunyt gitárosáról nevezték el San Francisco egyik amfiteátrumát: az 500 személyes koncertterem annak a városrésznek a közelében áll, ahol a zenész a gyerekkorát töltötte. A koncerten a Jefferson Starship játszott, a városházán pedig kiállítást rendeztek Garcia képzőművészeti alkotásaiból.

KOVÁCS LOLA Röviddel azután, hogy részt vett a Műcsarnokban rendezett, s címének megfelelően Egyhetes csoportos kiállításon, ezúttal önálló tárlaton, a budapesti Raiffeisen Galériában mutatja be festményeit Kovács Lola. Nyitva hétköznapokon, január 15-ig.

KÜLFÖLDIEK AZ OSCARÉRT Négy kontinens ötvennyolc országa versenyez a legjobb külföldi film Oscar-díjáért - ez rekord, eddig egyetlen évben sem voltak ennyien -, köztük most első alkalommal Irak (Jamil Rostami: Requiem of Snow; kurd nyelvű) és a Fidzsi-szigetek (Vilsoni Hereniko: The Land Has Eyes; premierje a Sundance Fesztiválon volt). De lehet még hova bővülni az elkövetkező években, mert az amerikai filmakadémia kilencvenegy országot invitált nevezésre.

A 78. Oscar-gálaest március 5-én lesz Los Angelesben, az egyes kategóriák öt-öt jelöltjét január 31-én hozzák nyilvánosságra. Hazánk Koltai Lajos Sorstalanságát nevezte. Olaszország először Saverio Costanzo Private című filmjével próbál-kozott, de mivel olaszul egyáltalán nem, csak angolul, héberül és arabul beszélnek az izraeli megszállás alatt lévő palesztin területen játszódó filmben, s olasz színészek sem szerepelnek benne, a filmakadémia a szabályok értelmében visszautasította a nevezést. Az olaszok erre először megdöbbentek, aztán benevezték Cristina Comencini filmjét: La bestia nel cuore. Olyan vetélytársai lesznek, mint a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne, a szerb Goran Paskaljevic, a dél-afrikai Gavin Hood, a spanyol Montxo Armendáriz, a tajvani Tsai Ming-liang, a japán Yoichi Sai, a koreai Kwang Hyun Park, a francia Christian Carion, a német Marc Rothemund, az orosz Andrej Kravcsuk, a lengyel Feliks Falk vagy a cseh Bohdan Sláma új alkotása.

TANÚVALLOMÁSOK AZ EGYETEMEN A Steven Spielberg által létrehozott Survivors of the Shoah Visual History Foundation, mely az elmúlt években 52 ezer holokauszt-túlélővel készített videointerjút, egyesült a Dél-kaliforniai Egyetemmel. Az alapítvány évi 5 millió dolláros költségvetését ettől kezdve az egyetem állja. A változás lehetőséget teremt arra, hogy Spielberg hollywoodi imázsa az eddigieknél kevésbé vetül-jön rá az alapítványra, amelyet így, a tudományos világ részeként még komolyabban vehetnek majd. Az összes interjút - köztük a Magyarországon készítetteket is - immár digitalizálták, s bizonyos amerikai egyetemekről már a teljes anyag megtekinthető számítógépen keresztül, míg egyes részeit múzeumok, kutatási intézetek, oktatási intézmények rendelkezésére bocsátották világszerte. Bővebben: www.vhf.org.

KATE BUSH ÚJ ALBUMA Kevés popénekes engedheti meg magának, hogy két lemeze között tizenkét évet várjon (s ezt keveseknek tolerálja kiadójuk), Kate Bush (és az EMI) esetében azonban ez történt: legutóbb 1993-ban jelentkezett önálló albummal (The Red Shoes), pár éve két életmű-elismerést kapott (Q magazin klasszikus dalszerző díj, Ivor Novello-díj), de különben jóformán semmi - legalábbis, ami a külvilágra tartozik. Persze történtek lényeges dolgok a nyilvánosságtól óvakodó énekesnővel, hogy mást ne mondjunk, 1998-ban, 40 éves korában megszületett első gyermeke, Bertie. A kisfiú rajza látható Kate Bush október végén kihozott kislemezén (King of the Mountain), s november elején megjelenő új albuma egyik dalának is ez a címe: Bertie. Az Aerial dupla konceptalbum: egyik darabján A Sea of Honey, a másikon A Sky of Honey cím alatt összesen tizenhat szerzeménye szólal meg.

BENIGNI VIHART ARATOTT Legalább 15 millióan nézték Olaszországban a Rai Uno Rockpolitik című show-műsorát, melyben Roberto Benigni - már nem először - kiakasztotta Silvio Berlusconi híveit: a komikus a miniszterelnök rovására viccelődött, eljátszotta például, hogy elkeseredetten keres legalább egyetlen jó Berlusconi-döntést, de egyet se talál. Mivel ez volt a második hasonló jellegű Rockpolitik-adás, hat hónappal a választások előtt Berlusconi támogatói az ellenzéki Romano Prodi propagandaeszközét látják a műsorban.

CIPRUS: ZENE A TET'N Long Distance Call címmel egész napos eseményt szervezett Nicosiában Merlijn Twaalfhoven holland zeneszerző: helyi és külföldi zenészek másztak fel a háztetőkre, és fújták, ütötték hangszereiket a város mindkét részén. Nicosiát 1974 óta ENSZ-felügyelet alatt álló ütközőzónák osztják török és görög részre. A holland komponista e helyzet tarthatatlanságára akarta felhívni a figyelmet. A Long Distance Call cím arra utal, hogy ha a város görög feléből a törökbe akarnak telefonálni, a hívás Törökországon keresztül ér célba - esetleg csak egy utca távolságba.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.