Tartalom

Narancs XVII. évf. 44. szám (2005-11-03)

Publicisztika

Publicisztika

Mór

Év elején a móri rablógyilkosság elsőfokú, különös ítélettel zárult peréről azt írtuk (Félmunka, 2005. január 6.), hogy a jogerős ítéletnek nem szabadna helybenhagynia a decemberi verdikttel létrejött felemás állapotot.

Publicisztika

Hapci

Nem állítjuk, hogy a spanyolnátha diadalmas comebackjeként is aposztrofált madárinfluenza körüli világméretű hisztériáért a szárnyait éppen csak bontogató kínai bulvárújságírás volna csupán felelős.

Egotrip
Belpol

Belpol

Az utak végén - Az úgy hagyott Magyarország 1. - A Cserehát

Miként él meg egy öttagú család hatvanötezer forintból? Miért megy el a befektető Afrikába? Épülhet-e biogázerőmű egy krónikusan forráshiányos borsodi kistelepülésen? A leszakadó térségekről szóló sorozatunk első darabjában egy csereháti önkormányzat és falu lakóinak túlélésért folytatott küzdelmét vizsgáltuk.

Belpol

A világ közepén - Kovács Antal cselgáncsozó

A kopogással nem bajlódott sokat, inkább berúgta az ajtót - így érkezett Barcelonából a köztudatba, s lett a magyar dzsúdó első, mindmáig egyetlen olimpiai bajnoka. 1993-ban - ugyancsak első magyarként - a hamiltoni vb-t is megnyerte, az ezt követő éveket pedig a halandók és félistenek közti érzelmi-fogalmi útvesztőben töltötte. Két Eb-ezüstöt és öt bronzérmet szerzett, s ő a földkerekség egyetlen dzsúdósa, aki az összes Világkupa-versenyen győzni tudott. Két hete, a debreceni csapat-Eb-n búcsúzott. Ezüsttel, nem végleg.

Belpol

Gripmadártörténet - visszapillantás a vadászgéptenderre

A négy évvel ezelőtt kurtán-furcsán katapultált magyar F-16-os projekt története a menetrendszerű honi pártpolitikai kabaré melléktermékeként került elő. Holott ez a gyorsan elfeledett történet sokkal fontosabb, mint Orbán időbeni/kései elhatárolódása Csurka hírhedt 2001. szeptember 11-i nyilatkozatától.

Belpol

Örömnapjaink - Október 23. értelmezései

Kisebb botrányok közepette ismét átevickélt az ország az '56-os ünnepségeken. A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized megemlékezéseit és ádáz interpretációs harcait látva sokan érezhetik úgy: rontás ül az ünnepen.

Külpol

Külpol

Távol a part - Szomália

Március óta több mint húsz hajót támadtak meg vagy kerítettek hatalmukba kalózok a szomáli partok mentén. A kelet-afrikai ország amúgy sem a köz- és vagyonbiztonságáról híres - ráadásul egyes támadások hátterében nem is anyagi, hanem vallási megfontolások állnak.

Film

Film

"Ahogy a mondás tartja" - Yonderboi

Öt év hosszú idő, mégsem felejtették el, sőt. Splendid Isolation címmel a napokban jelenik meg Yonderboi - már nagyon várt - második albuma, mely tükrözi mindazt, ami "yonderboiságnak" tartható: egy mélyen személyes történetet, erős kontroll alatt, jó kollektívával végrehajtva.

Képzőművészet
Zene

Zene

Névtelen hőseink - Forgách András: A kulcs (színház)

Két testvér találkozik egy presszóban. Az egyik följebb van, a másik lejjebb. Az egyik a másik lakásához szeretne kulcsot, hogy fölvihesse a nőjét. A hétköznapi párbeszédbe - ez, mármint a párbeszéd sem olyan sima ügy - belesűrűsödik a közös múlt és a nem közös jelen. Szemrehányások, vádaskodások - eltéphetetlen összetartozás.

Könyv
Trafik
Lokál
Lélek
Tudomány