kulthírek

  • Narancs
  • 2005. november 10.

Trafik

kulthírek
FILMKLUB ÉS TUDOMÁNY Néhány fizikus nemtetszését fejezte ki, mert a Millenáris dokumentumfilmklubja november 3-i - a Tudomány Napjára eső - vetítésére az általuk áltudományos nézetekkel vádolt Egely Györgyöt hívják meg vendégként. A szervező, Végső Zoltán szerint a Millenáris "fontolóra vette", hogy enged a nyomásnak, s ez szerinte vállalhatatlan, így a filmklub idő előtt leállt. Kirchkesztner Ágnes, a Millenáris kulturális programigazgatója a Narancsnak elismerte: valóban fölmerült, hogy lehetne más időpontot keresni Egely meghívásának, de cáfolta, hogy cenzúráznák a programokat. Ám mivel a filmklubbal technikai és szervezési bajok is voltak, ezeket orvosolják, s februárban, a filmszemle után újraindítják.

A SORSTALANSÁG EURÓPÁBAN Nyolcvan versenymű közül a négy legfontosabb elismerést - nagydíj, a legjobb színész (Nagy Marcell), a forgatókönyv (Kertész Imre) és az operatőr (Pados Gyula) díját - nyerte el Koltai Lajos Sorstalanság című filmje a varsói zsidó filmfesztiválon. Az életműdíjat Woody Allen kapta, akinek a munkáiból retrospektív válogatást mutattak be.

EURÓPAI FILMDÍJ A Sorstalanság operatőre, Pados Gyula és zeneszerzője, Ennio Morricone a maga kategóriájában helyet kapott az idei Európai Filmdíj jelöltjei között. Cakó Ferenc Randevú című animációja a rövidfilmek jelöltjei között szerepel, míg Szabó István alkotása, a Csodálatos Júlia a Jameson-közönségdíj jelöltjeként várja a szavazatokat a jameson.ie/peopleschoice címen. A legjobb európai film a következők közül kerülhet ki: Susanne Bier: Brödre; Michael Haneke: Caché; Wim Wenders: Don't Come Knocking; Jean-Pierre és Luc Dardenne: L'enfant; Pawel Pawlikowski: My Summer Of Love; Marc Rothemund: Sophie Scholl - Az utolsó napok.

GONCOURT-DÍJ Trois Jours Chez Ma Mere című regényével a belga Francois Weyergans nyerte el az idei Goncourt-díjat: hat szavazatot kapott a zsűritől, míg Michel Houellebecq esélyesnek tartott sikerkönyve (The Possibility of an Island) csak négyet gyűjtött be.

PASOLINI 30 ÉVE Tucatnyi eseménnyel emlékeznek Rómában Pier Paolo Pasolinire: kiállítások, filmvetítések, publikációk, ahogy dukál - és természetesen a máig nyitott kérdés: hogyan és miért kellett meghalnia harminc éve, 1975 novemberében az 53 éves író-filmrendezőnek? A hivatalos verzió szerint a 17 éves Pino Pelosi ölte meg, mert Pasolini állítólag meg akarta erőszakolni. Róma baloldali polgármestere, Walter Veltroni nem hisz ebben, és politikai súlyát latba vetve szeretné újra kivizsgáltatni az ügyet. Azt, hogy esetleg politikai tényezők is szerepet játszhattak Pasolini halálában, a kilenc évet rács mögött töltött Pelosi egy tévéinterjúban erősítette meg: korábbi vallomását visszavonva állította, hogy amikor együtt volt Pasolinivel, három negyven év körüli férfi lepte meg őket, azok verték agyon a művészt. Közben azt kiáltozták, "mocskos kommunista", majd a szülei megölésével fenyegették meg Pelosit, ha elárulja, mi történt. Szülei azóta meghaltak, az állítólagos szélsőjobboldali támadók idős emberek lehetnek, Pelosi ezért ma már nem fél beszélni.

ITT LONDON E címmel jelent meg a tizenhárom éve Londonból tudósító Tóth Vali és Barakonyi Szabolcs fotóriporter közös kötete, melynek képanyagából kiállítás nyílt a Retorta Galériában (Bp. V., Széchenyi u. 3.); megtekinthető november 18-ig.

JAPÁN FAMETSZETEK Már csak november 13-ig tekinthető meg a Nemzeti Galériában a 19. századi japán fametszet két mestere, Hokuszai Kacusika (1760-1849) és Hirosige Utagawa (1797-1858) 36-36 műve, a Fudzsi elmaradhatatlan, szent hegyével. Illusztrációink: Hokuszai: Hullám alatt, távol a kanagawai parttól és Hirosige: A Suruga-cho negyed Edóban. Mellettük Haruo Tomicuka japán fotóművész 36 mai felvétele látható, főszerepben szintén a Fudzsival.

KÖNYVTÁRAK A NETRÕL "Nagyszerű hír ez a kutatás és a tudomány számára, páratlan hozzáférési lehetőséget biztosít hatalmas gyűjteményeinkhez az egész világon bárkinek, bárhol és bármikor" - fogalmazott a BBC jelentése szerint Lynne Brindley, a British Library vezetője annak kapcsán, hogy a Microsoft 2006-tól kezdve mintegy százezer, szerzői jog által már nem védett könyvük kb. 25 ezer oldalát digitalizálja és teszi kereshetővé az MSN Book Search szolgáltatás által. Minderre a szintén a Microsoft közreműködésével zajló, National Digital Library nevű fejlesztési program részeként kerül sor. Az együttműködés hírét röviddel azt követően tették közzé, hogy a Google nyilvánosságra hozta hasonló tervét: egy 200 millió dolláros projekt keretében négy amerikai könyvtár (Harvard, Stanford és a Michigani Egyetem, New York Public Library) és a brit Oxfordi Egyetem könyvtárának állományából létrehoznak egy digitális archívumot. A friss művek közzétételét szerzői jogi problémák nehezítik, ezért az első adagban szabad felhasználású, 19. századi amerikai irodalmi és történelmi kötetekkel kezdett a Google.

Noha konkurensei egymásnak, a Microsoft és a Google, valamint a Yahoo! is támogatja az Internet Archive által Open Content Alliance néven indított projektet, melynek célja első menetben 150 ezer mű online elérhetővé tétele.

A MARHAVAGON November 10-30-ig a Keleti pályaudvar 10. vágányán áll egy különlegesen átalakított és korabeli fotókkal felszerelt marhavagon, amely Novák Ilona múzeumpedagógus ötletéből megvalósult vándorkiállításként emlékeztet a 60-61 évvel ezelőtti deportálásokra.

ARTPOOL: NYÍLT LEVÉL "Az Artpool Művészetkutató Központ bezárása nem csupán érzékenyen, hanem kifejezetten hátrányosan érintené általában a humán-, illetve társadalomtudományok: a művészettörténet, az irodalomtörténet, a zenetudomány, a médiatudományok, a muzeológia mellett a történelemtudomány, a szociológia területén folyó kutatásokat, publikációkat és oktatást, valamint az egyes művészetek aktuális művelését és oktatását is" - olvasható többek között abban a nyílt levélben, melyben akadémikusok, művészettörténeti, művészetelméleti, kommunikáció- és médiatudományi, irodalomtudományi, szociológiai és művészeti egyetemi tanszékek vezetői, képviselői, valamint kortárs művészeti gyűjtemények és múzeumok igazgatói arra kérik Bozóki András kulturális és Magyar Bálint oktatási minisztert, hogy támogassák az ellehetetlenülés fenyegette intézmény fennmaradását hosszú távon garantáló működési és finanszírozási konstrukció kidolgozását. (A teljes levél az artpool.hu honlapon olvasható, az előzményekről bővebben: MaNcs, október 6.) Bozóki kézbe kapta a levelet, amikor november 3-án a helyszínen tájékozódott az Artpool problémáiról.

Figyelmébe ajánljuk