kulthírek

  • Narancs
  • 2005. november 17.

Trafik

kulthírek

BÜCHNER-DÍJ Brigitte Kronauer hamburgi regényíró a 40 ezer euróval dotált idei Büchner-díj kitüntetettje a szépirodalom kategóriában, a tudományos próza terén Peter Sloterdijk, az irodalmi kritika és esszé műfajában pedig Hans Keilson munkásságát ismerték el a darmstadti akadémikusok.

GORILLÁK ÉLÕBEN Manchesterben első ízben léptek színpadra Damon Albarn és a grafikus, Jamie Hewlett karikatúra-zenekara, a Gorillaz tagjai úgy, hogy nem csak sziluettjük látszódott: a Manchester International Festival közönsége olyan sztárokat láthatott, mint Ike Turner, Martina Topley-Bird, Shaun Ryder, Neneh Cherry, Roots Manuva, a De La Soul és a kínai Zeng Zhen.

POLAR DÍJ A Led Zeppelinnek és Valerij Gergijev orosz karmesternek ítélték az idei Polar zenei díjat, melyet minden évben a rock-, illetve a klasszikus zene egy-egy kiválósága vehet át Stockholmban.

NAGY KÖNYV Kialakult a Nagy Könyv középdöntőjének mezőnye: az elmúlt hetek filmpárbajai nyomán a Micimackót, A kis herceget, A Pál utcai fiúkat, az 1984-et, az Abigélt és Az aranyembert juttatták tovább a tévénézők. Közülük a november 24-i és december 1-jei adás során egy-egy megy tovább, s ezek a december 8-i vigaszág szavazás nyertesével együtt vívják a döntőt december 15-én, az m1-en.

UNESCO DÍJ Mikisz Teodorakisznak ítélték az UNESCO 2005-ös zenei díját - az indoklás szerint a különböző kultúrák közötti megértéshez és a béke ügyének előmozdításához való hozzájárulása miatt esett a választás a 80 éves görög zeneszerzőre.

WILDE-PER SZÍNPADON Hetven éve halt meg a vezető unionista politikusként ismert Lord Carson: az ő tanúvallomása játszott döntő szerepet Oscar Wilde 1895-ös elítélésében. Ulick O'Connor e per alapján írta A Trinity of Two című darabját, melyet a dublini Liberty Hall színpadán játszottak Patrick Bergin (Carson) és Adrian Dunbar (Wilde) főszereplésével.

MAGYAR FILMESEK COTTBUSBAN Az elmúlt tizenöt év magyar filmművészetét mutatta be több mint negyven filmen - Enyedi Ildikó, Can Togay, Janisch Attila, Szász János, Monory Mész András, Pálfi György, Török Ferenc, Miklauzic Bence és Mundruczó Kornél alkotásain, valamint Bódy Gábor Pszychéjén - keresztül a 15. Cottbusi Nemzetközi Filmfesztivál, s Magyarország volt a középpontban a vele párhuzamosan megrendezett, ConnectingCottbus című koprodukciós fórumon is.

A fesztivál versenyében a zsűri elismerő oklevélben részesítette Mundruczó Kornél Johannáját, a rövidfilmek között pedig különdíjat nyert Kenyeres Bálint műve, a Before Dawn. A fődíjat Jan Cvitkovié szlovén-horvát koprodukciója, az Odgrobadogroba (Sírról sírra) kapta, a zsűri különdíját Ruxandra Zenide román-svájci filmje, a Ryna érdemelte ki, a rövidfilmes fődíj pedig a Szerbia-Montenegrót képviselő Verica Patrnogié H18 Raport című alkotásának jutott.

CHROMA Chroma görögül színt jelent; e címmel állította ki az elmúlt két év során - zömmel Athénban, s részben Budapesten és Szicíliában - készített fotóit Mucsy Szilvia a Millenáris Park Fogadójának Csiga Galériájában. Megtekinthető november 27-ig.

GETTY VISSZAAD Rocco Buttiglione olasz kulturális miniszter köszönetet mondott a Los Angeles-i J. Paul Getty Museumnak, amiért az visszaadott három műtárgyat, melyről kiderült, hogy a múzeum egykori kurátora, Marion True "orgazdaként" vásárolta meg őket a múzeum számára. A műkincsek - egy nagyméretű antik váza, egy bronz etruszk kandeláber és egy görög sírkő - néhány nappal Marion True római perének folytatása előtt érkeztek meg. A politikus sajtótájékoztatóján kijelentette: csak akkor lesz elégedett, ha a további, 39 "vitatott eredetű" tárgy is visszatér Olaszországba a Getty Museumból. A Reuters jelentése szerint az olasz hatóságok úgy tudják, másik nyolc amerikai közgyűjtemény, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art és a bostoni Museum of Fine Arts is őriz Olaszországból kicsempészett műtárgyakat.

TARR BÉLA SEVILLÁBAN Életmű-elismerésben részesült a sevillai filmfesztiválon Tarr Béla, aki ez alkalomból az AFP tudósítása szerint elmondta: december 5-én, Korzikán újra hozzálátnak A londoni férfi című Simenon-adaptációnak a forgatásá-hoz, amely Humbert Balsan francia producer öngyilkosságát követően, februárban félbeszakadt (erről bővebben: Narancs, március 31. és április 7.). A fesztivál fődíját a francia Jacques Audiard De battre mon coeur s'est arreté című filmje nyerte, a második az osztrák Jörg Kalt Crash Test Dummies című alkotása, a harmadik Mundruczó Kornél Johannája lett, a nyeremény a film spanyolországi moziforgalmazásanak költségeit biztosítja. Ez volt az európai filmiparnak szentelt fesztivál második éve, 160 filmvetítésen 65 ezer nézőt regisztráltak.

PI ÉLETE FILMEN Jean-Pierre Jeunet, az Amelie csodálatos élete rendezője viheti filmvászonra a Spanyolországban született, Kanadában élő Yann Martel Booker-díjas bestsellerét, a Pi életét. A Twentieth Century Fox leányvállalata, a Fox 2000 korábban más rendezőkkel is tárgyalt - köztük volt M. Night Syamalan és Alfonso Cuaron is -, de végül a francia mellett döntöttek. Jövő nyáron, a film indiai jeleneteivel kezdik a forgatást.

DADA Mint a plakáton látható, itt van mindenki, aki számít: Hugo Ball, Man Ray, Marcel Duchamp, Francis Picabia, Tristan Tzara, Kurt Schwitters, Georg Grosz, Otto Dix, Marcel Janco, John Heartfield, Huszár Vilmos, Kassák Lajos és a többiek - alighanem minden idők legátfogóbb dadaista kiállítását kínálja a párizsi Centre Pompidou. A január 9-ig nyitva tartó tárlat az első világháború elleni tiltakozásból kinőtt Dada 1916-1924 közötti csúcskorszakának legfontosabb helyszíneit (Zürich, Berlin, Hannover, Köln, Párizs, New York), alkotóit és alkotásait mutatja be.

McCARTNEY AZ ÛRBE Amerikai turnéjának egyik különleges epizódjaként Paul McCartney a kaliforniai Anaheimben előadta Good Day Sunshine és English Tea című számát, s ezeket meglepetésébresztőként sugározták a 44. munkanapját megkezdő Bill McArthur és Valerij Tokarjev fülébe: a NASA űrállomás amerikai-orosz személyzete volt az első, mely élő egyenes koncertélményben részesült a Földről. Eddig csak konzervzenét használtak e célra.

MAGYAR ÉPÍTÉSZEK GRAZBAN 15 év tranzit címmel rendezett kiállítást a grazi Haus der Architekturban az epiteszforum.hu: Orosz Enikő és Pásztor Erika Katalina videoinstallációja tizenhárom megvalósult építészeti projekten és azok alkotóin keresztül ad ízelítőt az 1989-2004 közötti korszakból. Az építészekkel készített videointerjúk egy közös kérdésből - Hogyan érzed magad ebben a világban? - kiindulva ágaznak el a legkülönbözőbb irányokba. A kiállítás egyik sajátossága, hogy a kiválasztott épületeket úgy is bemutatják, hogy mindketten egy-egy bukósisakra rögzített kamerával a fejükön körbesétálták az épületeket, s az így kívül-belül rögzített mozgóképeket összevágták. A november 25-ig nyitva tartó kiállításról bővebben: epiteszforum.hu.

Figyelmébe ajánljuk