kulthírek

  • Narancs
  • 2006. február 2.

Trafik

kulthírek
SÁROSPATAKI KÖNYVTÁR Az orosz parlament döntése értelmében visszaadják Magyarországnak a sárospataki református kollégium könyvtárából származó köteteket, melyek a második világháborúban kerültek szovjet "hadifogságba". A 134 kötetet várhatóan Putyin elnök hozza magával tavaszi hivatalos látogatása alkalmából.

YONDERBOI, HELYSZÍNELÕK Yonderboi új albuma, a Splendid Isolation egyik számát, a Badly Broken Butterfliest betétdalnak választották a CSI:Miami (Miami helyszínelők) című krimisorozat legutóbbi epizódjához. A CBS egyik legnépszerűbb sorozatának részeit átlag 15 millióan nézik. Yonderboi ezzel igazán illusztris sorba került, korábban olyan sztárok zenéit használták, mint a Radiohead, Depeche Mode, New Order, Goldfrapp, Ian Brown, U2, Massive Attack.

LIGETI, FISCHER, NEW YORK The Essence of Ligeti címmel háromnapos koncertsorozatot tartottak New Yorkban, a Lincoln Center szervezésében. A komponista életművének különböző szakaszaiból válogatott műsor nemzetközi előadói gárdájában szerepelt Károlyi Katalin énekesnő is. A Fidelio.hu értesülése szerint a New Yorker kulturális magazin 2005 legjobb klasszikus zenei lemezeit felsoroló listáján a legjobb tíz közé került Mahler 6. szimfóniájának felvétele a Fischer Iván dirigálta Budapesti Fesztiválzenekar előadásában.

GYÁSZ 85 éves korában elhunyt Jancsó Adrienn: a marosvásárhelyi születésű Kossuth-díjas színművész 1947-ben települt át Magyarországra. Több színházban is dolgozott, előadóestjeivel fáradhatatlanul járta az országot.

BRYAN ADAMS PAKISZTÁNBAN Az októberi földrengés károsultjainak megsegítésére jótékony koncertet adott Karachiban Bryan Adams: a kanadai énekes évtizedek óta az első nyugati sztárként lépett fel Pakisztánban, ahol a radikális iszlám hívők élesen ellenzik a nyugati kultúra megjelenését.

SPANYOL KINCSEK El Greco, Velázquez, Goya - Öt évszázad spanyol festészetének remekművei címmel nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban: a múzeum európai szinten is kiemelkedőnek számító spanyol gyűjteményét külföldről - többek között a madridi Pradóból és a bécsi Kunsthistorisches Museumból - kölcsönzött képek sokasága egészíti ki. A várható érdeklődésre tekintettel új jegyvásárlási rendszert dolgoztak ki, az elővétel részleteiről a múzeum honlapja tájékoztat: www2.szepmuveszeti.hu. A kiállítás április 30-ig tart nyitva.

SUNDANCE Először hívtak meg magyar alkotást, s egyből díjazták is a Sundance Filmfesztiválon: a rövidfilm kategória zsűrije különdíjra érdemesítette Kenyeres Bálint Before Dawn című egysnittesét. A Sundance játékfilmes fődíját az amerikai filmek között Wash Westmoreland és Richard Glatzer műve, a Quinceanera nyerte, a legjobb amerikai dokumentumfilmnek Christopher Quinn munkája, a God Grew Tired of Us bizonyult - előbbi spanyol ajkú közegben, utóbbi a háborús Szudánból érkezett emigránsok között játszódik.

MAGYAROK A MIDEMEN 80. születésnapja alkalmából különdíjat vehetett át Kurtág György zeneszerző a cannes-i MIDEM-en, ahol Kelemen Barnabás, Csalog Gábor és Kokas Katalin Bartók-Kurtág-koncertet adott a tiszteletére. Dietrich Fischer-Diskau operaénekest életművéért díjazták. A zenei vásár és kiállítás zsűrije az év klaszszikus lemezkiadójának a Harmonia Mundit választotta. Ugyanitt a Heaven Street Seven elnyerte az Európai Unió, az MTV Europe és a MIDEM Border Breakers Award 2006 elnevezésű díjának European Breakthrough-különdíját. A képünkön látható Áttörés-díjas zenekar egy számot elő is adott a gálaesten.

ROWLING ROMÁNIÁBAN A romániai árvák sorsának enyhítését célzó adománygyűjtő vacsorán vett részt Bukarestben J. K. Rowling, aki Harry Potter személyében egy árva fiút tett meg főhősének. Az írónő legújabb kötete tíz dedikált példányát árverezték el ez alkalommal. Románia az elmúlt 15 évben komoly erőfeszítéseket tett a rettenetesen elhanyagolt állami árvaházak fejlesztéséért.

FILMSZEMLE ELÕTT, SZEZONZÁRÁS UTÁN A Nemzeti Filmirodától kapott kimutatás szerint 2005-ben - miközben az összes mozilátogató száma csökkent - a magyar filmek nézettsége 2003-hoz és 2004-hez képest egyaránt növekedett. 2002-ben 15,2 millió néző váltott jegyet a mozikba kerek 11 milliárd Ft-ért, közülük 1,28 millióan voltak kíváncsiak hazai produkciókra. 2003-ban óriási visszaesés következett be, mindössze 684 ezren néztek magyar filmet. Ehhez képest hatalmas javulást hozott 2004, amikor (13,66 milliós össznézőszám mellett) 1,53 millióan ültek be magyar filmre, 2005-ben pedig (12,1 milliós össznézőszám mellett) 1,87 millióan, 9,7 milliárd Ft ellenében. A magyar filmek vonzerejének erősödésében az alábbi nézettségi statisztika első két helyezettje játszott főszerepet (zárójelben a premier időpontja és a forgalmazó):

1. Koltai Lajos: Sorstalanság: 449 ezer néző (február, InterCom)

2. Gyöngyössy Bence: Egy szoknya, egy nadrág:

254 ezer néző (október, Best Hollywood)

3. Ragályi Elemér: Csudafilm: 180 ezer néző (január, Hungaricom)

4. Goda Krisztina: Csak szex és más semmi: 146 ezer

néző (december, Hungaricom)

5. Tímár Péter: Le a fejjel: 131 ezer néző (március, Hungaricom)

6. Gárdos Péter: Az igazi Mikulás: 35 ezer néző (december, Hungarotop)

7. Barnóczy Ákos: Szőke kóla: 22 ezer néző (december, SPI Hungary)

8. Pejó Róbert: Dallas Pashamende: 20 ezer néző

(március, Budapest Film)

9. Vranik Roland: Fekete kefe: 19 ezer néző

(szeptember, Budapest Film)

10. Dyga Zsombor: Kész cirkusz: 16 ezer néző

(szeptember, Budapest Film)

11. Mispál Attila: A fény ösvényei: 9 ezer néző

(október, Mokép)

12. Gárdos Péter: A porcelánbaba: 7 ezer néző

(október, Budapest Film)

13. Jeles András: József és testvérei: 4,3 ezer néző

(január, Budapest Film)

14. Pacskovszky József: Ég veled: 3,3 ezer néző

(november, Hungarotop)

15. György Péter: Kulcsár & Haverok: 2,4 ezer néző

(november, SPI Hungary)

16. Mundruczó Kornél: Johanna: 2,1 ezer néző

(november, Mokép)

17. Erdős Pál: Üvegfal: 600 néző

(december, Hungarotop)

A január 31. és február 7. között zajló, 37. Magyar Filmszemlén 24 nagyjátékfilm, 28 kísérleti és kisjátékfilm, 39 dokumentumfilm és 12 tudományos ismeretterjesztő film verseng. Az életműdíjasok nevét már nyilvánosságra hozták, Dargay Attila animációs rendező, György István rendező, forgatókönyvíró és Szalontai Árpád naplóvezető (scriptes) mellett posztumusz elismerésben részesül a nemrég elhunyt színművész, Agárdy Gábor. A nyitó előadáson Szabó István új alkotását, a Rokonokat vetítik.

Figyelmébe ajánljuk