Tartalom

Narancs XVIII. évf. 5. szám (2006-02-02)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Segítsd a lebukottat!

A művészetek közül számukra a legfontosabb a film, és erről a jelek szerint képtelenek lehasadni ezek. A magyar lebukások történetében volt már tragikus epizód, a Tar Sándoré, tragikomikus, mint például a beszervezését az antiszemitizmussal legitimálni próbáló Bácskai Tamásé, és volt egy - mit egy: a! - katartikus, az Esterházy édesapjáé,

Publicisztika

Perzsa sokk - Lesz-e háború Irán ellen?

Irán lassan az egész nyugati világgal haragban áll. Sok a gyanú az ország nukleáris kutatással kapcsolatos valódi céljait illetően, a 2005-ben megválasztott új államfő megnyilatkozásai pedig otrombán megsértették Izraelt és a nyugati világot.

Publicisztika

A felbontott levél - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körleveléről

Az Imaév a nemzet lelki megújulásáért című iromány megjelenése óta zavaros a Styx folyó. A bolsevik agitpropok összes képviselője ott dagonyázik, hogy beszuszakolhassa magát Kharón puccsszerűen visszafelé irányozott sajkájába. Bármily rövid pillanatra is, de látni szeretnék azt a művet, amelyben egy metafizikailag zanzásított hívószó is elegendőnek találtatott a legújabb nemzeti nagyária bemutatásához.

Publicisztika

Jókor, egy igazi

Õ kell most a Fradinak. Hosszú évek vitái, egy hetvenkét éves, szemüvegét tologató vidéki téeszelnök után a napjaink árfolyamait értő valaki, egy kereskedő; elvégre a játékoskijáróban szomorúan pózoló Springer ki is volt, a mindenségit?

Publicisztika

Vége, csapó

"Tizenkilenc éves voltam, még gyerek. Féltem, nagyon féltem. Aztán egy egész életen át hurcoltam tetteim szörnyű terhét. Megpróbáltam filmjeimben beszélni róla... És 1990-ben is féltem megvallani. Nagyon szégyellem magam. Most itt állok, másként nem tehetek: bocsánatot kérek, mindenkitől" - ha csak ennyit mond, talán nem szólunk egy szót sem, talán nem bántja senki sem.

Belpol

Belpol

Pártelnökök és kormánytagok a választásokon - Kétes egyéni

Míg a nagy pártok országos listáinak első néhány tucat helye négy biztos újabb évet jelent az Országgyűlésben, a kiegyenlített erőviszonyok miatt elvétve akad olyan egyéni körzet, ahol bármelyik induló garantált befutásra számíthat. A miniszterek, pártelnökök, kampányarcok többsége azért megpróbálkozik szólóban is - látványos kivétel a két miniszterelnök-jelölt. Az "erős emberek" egyéni indulása mellett és ellen szóló érveket szedtük össze az alábbiakban.

Belpol

"Sztrájkoljanak!" - Lousewies van der Laan holland liberális politikus

Hogy az Európai Unió valami marha izgalmas dolog lenne, még igaz barátai sem állítják. Pedig ha az európai polgárok még sokáig ilyen mély érdektelenséggel szemlélik Brüsszelt, és nem érzik magukénak az unió intézményeit, a legitimációs válság tovább mélyülhet. És a végén soha nem lesz belőlünk európai nép. Interjúalanyunk, az Európai Bizottság egykori bővítési szóvivője, volt EP-képviselő, a holland liberális párt, a D66 társelnöke elmondja, hogy lehetne kicsit feldobni a műsort.

Belpol

Radarállomás a Tubesen - Második nekifutás

A lokátorállomás zengői helyszínének elvetése után már zajlanak a tubesi telepítés előkészületei. A helyi civilek hevesen tiltakoznak - kérdés, hogy a Zengő-koalícióban részt vevő "nagyok" nélkül ez mire lesz elég. Ha a politika megint berezel, az nagyon sokba fog kerülni.

Belpol

Államvasúti bökkenők XII. - Hat a tizenegyhez

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a vasúti reform tavaly őszi beharangozásakor a MÁV elnök-vezérigazgatójának visszahívásán túl hat másik államvasúti felső vezető leváltását is beígérte. A sorcsere mára megtörtént.

Külpol

Külpol

Palesztin választások - Szevasz, Hamász!

Bekövetkezett az, amire Izraelben még gondolni sem mertek. Hatalmas fölénnyel győzött a Hamász. Jeruzsálemben, Ramallában és Gázában döbbenet és harcias retorika uralkodik. Mindegyik fél bejelentette, hogy nem tárgyal a másikkal: Izrael nem kér a Hamászból és viszont, a Fatah nem lép koalícióra a Hamásszal, Bush pedig leállítja a palesztinoknak folyósított segélyeket.

Zene

Zene

A Mozart-év kezdete Budapesten - Elveszett Paradicsom

Január 27-én Budapesten is beindult a Mozart-henger, de egyelőre semmi sem került alá. Hogy ennek örülni kell vagy sem, a jó ég tudja, a bécsihez képest kisebb felhajtás talán nem árt, de a mi megemlékezésünk pitiánersége enyhén mellbevágó.

Zene

Előcharnock - Nigel Charnock: Frank (táncszínház)

A brit DV8 Companyről már többször szó esett ebben a lapban, legutóbb (Magyar Narancs, 2005. december 8.), amikor a több mint húszéves diaszpóratársulat egyik alapító tagja járt nálunk a Just for Show című darabbal.

Zene

Túlhordott magzatok - Asperján György: Fogadj szívedbe - József Attila életregénye (könyv)

"Nem lehet büntetlenül vért hányni" - írta József Attila a Siesta Szanatóriumból Flórának, a metaforikus "festett vérzéssel" szenvedései megvallásának rideg fogadtatására utalva. De a gyanútlan olvasóra sem szabad büntetlenül rázúdítani mindazt, amit valaki - eszméltető élményei, hasonló sorsa vagy lelki rokonérzése okán - kedvenc költőjétől/-ről évtizedek alatt összeolvasott, -fantaziált.

Zene

A kép álma önmagáról - Csernus Tibor tárlata (kiállítás)

Nem menekedhetem a pátoszos sztereotípiától, kikerülhetetlen a művészettörténeti közhely: Csernus Tibor a huszadik századi magyar képzőművészet legendáriumának egyik legfontosabb alakja; valaha volt sze-mélyes jelenlétével, majd 1964-es emigrációja után mítoszával mélyen hatott a hatvanas-hetvenes évek festészetére, de végül is nemcsak arra, hanem - a vágykép, az ideál szintjén, mintegy példa gyanánt - közvetve, de mégis alapvetően befolyásolta a művészetről való gondolkodás itthoni formáit.

Film

Grunwalsky Ferenc pályaképe

Film

A totál megszállottja

Amikor 2003-ban a filmszemle megnyitóján Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar film állami támogatása 2006-ra eléri a tízmilliárd forintot, valaki megjegyezte mellettem: "Na, ezt a Grünnek köszönhetjük." Kérdés: így van-e valóban, köszöni-e még a hálás szakma az előretörést Grunwalsky Ferencnek, a filmes pénzek elosztását irányító közalapítvány elnökének - és mibe került ez neki magának?

Film

Kopp...

Rupert Wainwright: A köd

Egy újabb remake-kel van dolgunk, de ne feledjük: az eredetit jegyző John Carpenter egykoron maga is régi mítoszok újrafilmezésével szerezte hírnevét - A dolog/Izé (The Thing) című alkotás például egy kellemesen avétos ötvenes évekbéli protohorror (társrendező: Orson Welles!) újraalkotása.

Trafik
Könyv

Könyv

Csaó, Csinicsávó! - Chris Penn (1965-2006)

Santa Monicában lakott, egy négyemeletes társasházban, ott találtak rá múlt kedden, holtan. A házvezetőnő értesítette a rendőrséget. Semmi erőszakra utaló jel, azt mondták, majd a boncolás után többet tudunk. Nos, megvolt. Mára ott tartunk, hogy nem lettünk okosabbak. A boncolás sem találta a halál okát, most toxikológiai vértesztek jönnek. Van persze két gyanús dolog, naná: "long drog abuse history" és tetemes túlsúly. Ugye, hogy a kedvencünk volt...

Szex

Szex

Szekatúra 1. - Mi a bajom a férjemmel?

Krákogás. Az egyik házasságban nem több krákogásnál, a másikban válóok. Mitől van az, hogy a házastárs idegesítő szokásai kinövik magukat és eluralkodnak a kapcsolaton? És vajon kordában lehet-e tartani őket? Feleségek panaszkodnak.

Tudomány