kulthírek

  • Narancs
  • 2006. április 20.

Trafik

kulthírek

2 x N&N Két kiállítás is látható május 1-jéig az idén ötéves N&N Galériában (Hajós utca 39.): A régi/új pesti zsidónegyed címmel a kerületi szabályozási és rehabilitációs tervek, valamint a helyi hagyományokra alapuló, értékőrző rehabilitáció javaslatai láthatók, Tömegszerencse címmel pedig Lévay Jenő mutatja be fotóit.

MEGHALT MURIEL SPARK 88 éves korában Rómában elhunyt a háború utáni brit irodalom egyik legjelentősebb prózaírója. Muriel Sarah Camberg néven skót zsidó apától és anglikán vallású angol anyától született, ő maga katolikus hitre tért át. Első regénye, a The Comforters 1957-ben jelent meg, a nagy áttörést az 1961-es The Prime of Miss Jean Brodie hozta el számára, ebből Broadway-sikerdarab és Oscar-díjas film is készült. Magyarul megjelent kötetei: Memento mori; Mr. Robinson; A közönség bálványa; Célszerű lődörgés.

PEKING 2008 A világhírű filmes, Zhang Yimou rendezi a 2008-as pekingi olimpiai játékok nyitó- és záróünnepségét, s művészi tanácsadóként többek között Steven Spielberg és a 2000-es sydneyi játékok ceremóniamestere, az ausztrál Ric Birch is segíti munkáját.

GYÁSZ Néhány nappal 78. születésnapja előtt szívroham következtében elhunyt az indiai film egyik legnagyobb sztárja, Rajkumar. A több mint 200 filmben szerepelt színész (aki Mutturaju Singanalluru Puttaswamayya néven született, s a Karnataka államban hivatalos kannada nyelven játszott) 2000-ben a rendőrségi krónikákba is bekerült, amikor egy országszerte körözött bandita, bizonyos Koose Muniswamy Veerappan elrabolta, s csak 109 nap elteltével szabadult a fogságból, váltságdíj ellenében.

52 éves korában rákbetegségben elhunyt June Pointer, az 1970-es, 1980-as években sikeres Pointer Sisters egyik tagja, akit az elmúlt két évben már egyik nővérének a lánya, Issa helyettesített az énekegyüttesben.

TURNER REKORDÁRON 35,8 millió dolláron kelt el a Christie's New York-i árverésén J. M. W. Turner velencei tájképe, a Giudecca, La Donna della Salute and San Giorgio: ez a legmagasabb ár, amelyet eddig árverésen fizettek brit festményért. A korábbi rekordot 21 millió dollárral egy Constable-kép tartotta, az eddigi legmagasabb Turner-árat 9 millió dollárral regisztrálták 1984-ben.

SZIMBIÓZIS NAPOK 2006 Április 21-22-én kulturális antropológiai fesztivált rendeznek a Kultiplexben, kerekasztal-beszélgetésekkel, folyóirat- és könyvárusítással, kézműves műhelyfoglalkozásokkal, kiállításokkal, film- és táncbemutatókkal, koncertekkel, hajnalig tartó partival.

PRITZKER-DÍJ Paulo Mendes da Rocha személyében immár második alkalommal kapja brazil építész a szakma Oscarjaként emlegetett Pritzker-díjat: előtte 1988-ban Oscar Niemeyer érdemelte ki ugyanezt az elismerést. A bronzplakett és a vele járó százezer dolláros csekk átadására május végén, Isztambulban kerítenek sort. A 77 éves építész lakóházakat, múzeumokat, sportlétesítményeket, városi köztereket tervezett, leginkább hazájában, de templom és bútoráruház is készült a tervei nyomán. Õ tervezte Brazília pavilonját az 1970-es oszakai világkiállításon. A Pritzker-zsűri nagyra értékelte, hogy olyan egyszerű anyagok, mint a beton és az acél használatával, s a gyakran nehéz brazíliai körülmények ellenére is képes merész megoldások alkalmazására. Jelenleg a spanyolországi Vigo új egyetemi központjának tervein dolgozik.

RAPGYILKOSSÁG Április 11-én hajnalban egy detroiti klubban lövöldözés során életét vesztette a helyi rapszíntér egyik prominense, Proof: a D12 nevű hiphopcsapat tagja vitába keveredett egy veterán katonával, ő lőtt elsőnek, és fejen találta a 35 éves férfit, akit kritikus állapotban szállítottak kórházba. Utána Proof halálos lövést kapott, feltehetőleg a 28 éves Mario Etheridge-től, aki letartóztatásban várja az előzetes tárgyalást. A 32 éves Proof (sz. Deshaun Holton) Eminem iskoláskori barátja, s haláláig nélkülözhetetlen társa volt; öt gyereket hagyott árván. Januárban, amikor Em újra feleségül vette elvált nejét, ő volt a tanúja. Proof szólóalbuma, a Searching For Jerry Garcia tavaly jelent meg. A CCC's Club, ahol az incidens történt, az Eight Mile úton található, azon a környéken, ahol a hasonló című Eminem-film játszódott. Em másik fekete rapper haverja, Obie Trice szilveszterkor szerencsésen megúszta, hogy rálőttek, miközben a kocsiját vezette Detroitban, de a golyót mindmáig nem operálták ki a fejéből.

Az elmúlt húsz év raptörténete bővelkedik hasonló incidensekben. 1987-ben a ma már régi iskolának nevezett stílus megalapozói között számon tartott dj, Scott La Rock, a Boogie Down Productions egyik tagja kapott halálos lövést, miközben megpróbált megakadályozni egy verekedést, melynek egyik résztvevője zenésztársa, D-Nice volt. A csapat harmadik tagja, KRS-One ma a hiphop színtér egyik felelősségteljes szószólójának számít. A 90-es évek gengszterrap korszakának egyik nagy sztárja, a több filmben is szereplő, s többszörösen büntetett előéletű 2 Pac Shakur 1996 szeptemberében esett gyilkosság áldozatául: Las Vegasban lőtték agyon, menedzsere, a törvénnyel szintén rendszeresen összeütközésbe kerülő Suge Knight kocsijában, egy másik autóból. Hasonló sorsra jutott riválisa, Notorious B.I.G. is: ő 1997 márciusában kapta a halálos golyót Los Angelesben, szintén egy autóban. Mindmáig nem kapták el egyikük gyilkosát sem. Egy pár héttel ezelőtti bírósági döntés értelmében Los Angeles városa 1,1 millió dollár kártérítést köteles fizetni B.I.G. családjának, amiért egy rendőrtiszt dokumentumokat tartott vissza a rapper ügyének vizsgálatakor. 2002-ben a Run DMC egyik tagját, Jam Master Jayt érte halálos lövés egy New York-i stúdióban.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?