kulthírek

  • Narancs
  • 2006. április 27.

Trafik

kulthírek

MAGYAR FILMEK CANNES-BAN Pálfi György Taxidermia című alkotását meghívták a cannes-i filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) című válogatásába. A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint Kocsis Ágnes A vírus című 27 percesét a főiskolás filmeket felvonultató, Cinéfondation elnevezésű sorozatban mutatják be.

A VAGINAMONOLÓGOK ARABUL Egy bejrúti színházban Hakeh Neswan (Női beszéd) címmel bemutatták Eve Ensler világszerte játszott darabját, A vaginamonológokat. Az előadást a 30 éves Lina Khoury rendezte, aki az Arkansasi Egyetemen szerezte diplomáját, s elmondása szerint "a kulturális különbségek miatt libanonizálnia" kellett a darabot: bizonyos monológokat átvett az eredetiből, s a saját maga által készített interjúkra épülő szövegeket helyezett melléjük.

KUROSZAVA FILMISKOLA Kuroszava Akira fia és az 1998-ban elhunyt rendező egyik munkatársa filmes iskolát alapított Japánban. Szeptembertől 80 hallgató részesül majd kétéves gyártási, 30 pedig színészi oktatásban. Előadónak olyan rendezőket nyertek meg, mint az iráni Abbas Kiarostami és a tajvani Hou Hsiao-Hsien.

SVÉD W Első ízben került be önálló betűként - és nem a V alá sorolva - a W a svéd akadémia által kiadott értelmező szótárba, annak is a 13. kiadásába. Ezzel hivatalosan 29 betűre bővült a svéd ábécé, s egyúttal csatlakozott a W-t már korábban is önálló betűként elismerő északi nyelvekhez. A V-vel azonos kiejtésű W alatt leginkább más nyelvekből átvett szavak találhatók, mint például a watt, a walkie-talkie wagy a world wide web.

GYÁSZ 84 éves korában elhunyt Alida Valli, a világháború utáni olasz filmművészet egyik nagy csillaga: az Alida von Altenburger néven Pulában született színésznő olyan alkotók műveiben szerepelt, mint Visconti, Antonioni vagy Hitchcock. Életművéért 1997-ben Arany Oroszlán-díjat vehetett át Velencében.

ÖRMÉNY KÖR A képünkön látható Arto Tuncboyaciyan által vezetett Armenian Navy Band tagjai vehették át a BBC3 világzenei gálaestjén a közönség díját. A dzsesszes és örmény népzenei hatásokat ötvöző együttes 20 ezer szavazatot kapott. Eddig három CD-jük jelent meg: Bzdik Zinvor (1999), New Apricot (2001), Natural Seed (2004).

Djivan Gasparyan, a tradicionális örmény fúvós hangszer, a duduk nemzetközi hírű mestere - akinek játéka a Gladiátor és a Krisztus evangéliuma filmzenéjében is hallható - részt vett A Da Vinci-kód filmzenéjének elkészítésében.

A Kanalturk nevű török privát tévécsatorna egy kerekasztal-beszélgetéssel körítve műsorra tűzte az örmény származású kanadai Atom Egoyan Ararát című 2002-es filmjét: az első világháborús örmény népirtás mindmáig a legérzékenyebb témák egyike Törökországban. A csatorna azt követően vállalkozott a mű sugárzására, hogy egy felmérés szerint a nézők 72 százaléka látni akarta. A filmet egyébként a forgalmazására vállalkozó céget ért fenyegetések miatt két éve nem mutatták be a török mozik. (Képünkön az Ararát egyik jelenetében Charles Aznavour és Eric Bogosian.) Az örmény genocídium 91. évfordulója alkalmából Bukarestben is levetítették a filmet, Sergeu Selyan örmény származású román író tollából pedig könyv jelent meg a témáról. A PanARMENIAN.Net hírügynökség szerint az orosz közszolgálati televízió is műsorára tűzte Egoyan filmjét, az örmény származású kanadai Hagop Goudsouzian pedig dokumentumfilmes eszközökkel dolgozta fel a tragédiát: My Son Shall Be Armenian.

500 ÉVES A BAZILIKA A Vatikánban idén emlékeznek meg arról, hogy ötszáz éve rakták le a Szent Péter-bazilika alapkövét. 1506. április 18-án II. Gyula pápa helyezte el az épület alapkövét a valaha Constantinus császár által emelt, 4. századi keresztény templom helyén - azért pont itt, mert a hagyomány szerint itt volt Péter apostol sírja. Ezt erősítette meg egy faldarab, melyet az 1900-as ásatások hoztak felszínre, s ezen a Petros eni (Péter itt van) görög felirat olvasható - a Krisztus után 180-200 körüli időszakra datálható tárgyi emlék lesz az október 3-tól 2007. március 8-ig látható, Petros eni című kiállítás egyik fő látványossága. A másik szenzáció a templom kupoláját ábrázoló, nagyméretű makett lesz, amit azért készített a templom tervezésével 1546-ban, 71 éves korában - más építészekkel együtt - megbízott Michelangelo, mert tudta, hogy nem fogja megérni az építkezés befejeztét, de ezáltal akarta elérni, hogy elképzeléseit halála után is tiszteletben tartsák. Illusztrációnk Piranesi metszete.

KÖNYVFESZTIVáL Könyvszakmai díjakat is kiosztottak a Jorge Semprún és Csingiz Ajtmatov, illetve Spanyolország díszvendégségének jegyében megrendezett, XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmával: az eseményt rendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjainak szavazatai szerint a Magvető lett az év kiadója, a Libri pedig az év könyvkereskedője. Az IBBY (a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója is ez alkalommal díjazta az elmúlt év legjobb teljesítményeit: az év gyermekkönyve Kántor Péter Kétszáz lépcső föl és le című verskötete (Móra), illetve az elsőkötetes Scheer Katalin Nefelé című regénye (Noran) lett, az év illusztrátora pedig Kalmár István, Tarcsai Szabó Tibor Az elvarázsolt város című művének (Ciceró) illusztrálásáért. Fordítói díjat kapott Kertész Judit Andersen meséinek átültetéséért (Park Kiadó), életműdíjat pedig Bálint Ágnes, többek között a Frakk, a Mazsola és a Vízipók figurájának szülőanyja.

Figyelmébe ajánljuk