kulthírek

  • Narancs
  • 2006. május 11.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 86 éves korában elhunyt Somlyó György: a Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító és esszéíró első verseskötete 1938-ban, 18 éves korában jelent meg: A kor ellen. 1938 és 1976 közötti verseinek gyűjteménye két kötetben látott napvilágot 1978-ban, de természetesen azóta is publikált. Regényei közül a Rámpa (1984) a negyven évvel azelőtti vészkorszakba vezetett vissza, Önéletrajzaimból című kötetét 2001-ben publikálta.

Életének 84. évében elhunyt Vasilescu János, aki a 20. századi magyar képzőművészet egyik leggazdagabb magángyűjteményét hozta létre. Kollekcióját két éve Győr városának adományozta.

DÍJ Fogság című regényének elismeréseként Spiró György vehette át az első ízben odaítélt Aegon Művészeti Díjat. A 3 millió forinttal járó elismerés kitüntetettjének tiszte, hogy egy bármely művészeti ágban alkotó fiatalt 2 millió forintos ösztöndíjra javasoljon (Spirónak szeptemberben kell megneveznie az illetőt). Az Aegon-díj gyakorlatilag a tavaly megszűnt - több cég által alapított, s 5 millió forinttal dotált - Magyar Irodalmi Díj örökébe lépett, remélhetőleg hosszabb távon.

A HIMNUSZ SZOBRA Budakeszin felavatták Kölcsey Ferenc Himnuszának emlékművét: V. Majzik Mária szobrászművész márvány-, kő- és bronzalkotásának költségeit közadakozásból fedezték.

KIESELBACH-ÁRVERÉS Május 18-ig láthatók a Kieselbach Galériában az idei tavaszi aukcióra bocsátott képek, magát az árverést 19-én rendezik meg. A legmagasabb kikiáltási árról, 45 millió forintról Szinyei Merse Pál 1904-es festménye, az 'szi színek, valamint Munkácsy Mihály 1888-89 körül festett műve, a Társalgás indul.

VÁLTOZAT EURÓPAI ZÁSZLÓRA "Úgy gondolom, Európának nem egységként, hanem országok változatosságaként kellene magát bemutatnia. Ez nem csillagok homogén körforgása és soha nem is lesz az, ezért én minden csillagot visszateszek eredeti helyére, az egyes országok fővárosaként. Ily módon megjelenik egy csillagokkal teli >>absztrakt<< égbolt.A határok kinyílnak..." - fogalmaz közleményében Maarten Vanden Eynde. Az 1977-ben született holland képzőművész megtervezte az unió új lobogóját, amelynek hivatalos bemutatóját május 9-re, az Európa-napra tűzték ki a projektben részt vevő szervezetek (köztük a budapesti Artpool Művészetkutató Archívum). Mint illusztrációnkon látható, a művész még a két évvel ezelőtti bővítés előtti létszámmal, azaz 15 csillaggal dolgozott, ami már önmagában is kiindulópontot jelenthet az EU jövőjén való, általa sziorgalmazott gondolkodáshoz, hiszen a jelenlegi állapot, 25 csillaggal egészen más égboltot eredményezne.

NÉGY MAGYAR FILM CANNES-BAN Utoljára 1987-ben fordult elő, hogy négy magyar mű szerepelt a cannes-i filmfesztiválon (Gazdag Gyula, Maár Gyula, Makk Károly és Nagy Gyula egy-egy alkotása) - hívja fel a figyelmet a Magyar Filmunió közleménye, amely beszámol arról, hogy a május 17-28. közötti seregszemlére újra ennyit hívtak meg. Az Un Certain Regard című sorozatban Pálfi György Taxidermiáját, a fesztivál hivatalos programjával párhuzamosan futó Rendezők kéthetén pedig Hajdú Szabolcs Fehér tenyér című filmjét vetítik. Különleges elismerésnek számít, hogy Kocsis Ágnesnek két munkáját is bemutatásra érdemesnek találták a válogatók: A vírus című vizsgafilmjét a filmes hallgatók Cinéfondation elnevezésű versenysorozatában, a Friss levegőt pedig a Kritikusok hetének keretében vetítik, s ez utóbbi - első film lévén - versenyben lesz az Aranykameráért is. (Lásd interjúnkat a 40-41. oldalon)

PICASSO KÖZEL REKORDÁRON Minden idők második legmagasabb aukciós árán kelt el a Sotheby's New York-i árverésén Pablo Picasso Dora Maar au chat című festménye: az 1941-es, 129,5 x 97 cm-es kép jutalékkal együtt számított, 95,2 millió dolláros ára nem sokkal maradt el a szintén általa festett, Garcon a la Pipe című képétől, amely 104,2 millió dolláros árával tíz éve elsőként szárnyalta túl árverésen a 100 milliós határt. A helyszínen lévő vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra, de hírügynökségi beszámolók szerint a férfi orosz akcentussal beszélte az angolt - s a Picasso mellett még egy olcsóbb Monet-tájképet és egy Chagallt is megvásárolván a napi bevétel csaknem felét ő hozta. Az impresszionisták és modernek kétnapos aukciója összesen 207,6 millió dollárt hozott, s egy aukciós Matisse-rekordot: a Nu couché vu de dos 18,5 millió dollárért talált vásárlóra.

MEDIAWAVE: A NYERTESEK A bolgár Andrej Paounov Georgi és a pillangók című dokumentumfilmje nyerte a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál fődíját (illusztrációnk ebből való). Elismerő oklevelet kapott az iráni Mehrdad Oskouei A burka másik arca című dokumentumfilmjéért, különdíjat pedig Zsigmond Dezső Csigavár című munkájáért, szintén a dokuk között. A táncfilm kategóriát a holland Petra Lataster-Czisch és Peter Lataster Születésnap című alkotása nyerte, a legjobb kisjátékfilmnek a spanyol Nacho Vigalondo Reggel 7.35 című műve, a legjobb animációnak pedig az angol Chris Shepherd és David Shrigley Ki vagyok és mit akarok című munkája bizonyult. Kisjátékfilmes különdíjat kapott az Előbb-utóbb rendezője, Madarász István.

Figyelmébe ajánljuk