Tartalom

Narancs XVIII. évf. 19. szám (2006-05-11)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Guba a csuhához - Semjén és Mikola védelmében

A Fidesz aktivistái és szimpatizánsai körében már a második forduló éjszakáján kialakult a viszonylag egyértelmű álláspont, hogy Orbán Viktor pártja a választást Mikola István és részben Semjén Zsolt miatt veszítette el. Õket emlegették első lendületből az elbukott budapesti egyéni jelöltek; Mikola szinglihordázása és az ötmilliós szavazatimportról szóló eszmefuttatása fölött borongtak a kampányban (szocia-lista és liberális kollégáikhoz hasonlóan) tényleg a lelküket kitevő aktivisták.

Berlinger Edina

Publicisztika

Egy láb jó

Az egészségbiztosítás privatizációjáról

Az egészségügyi rendszer a finanszírozási források szűkössége miatt nem képes biztosítani, hogy mindenki hozzájusson minden olyan szolgáltatáshoz, amire orvosi szempontból szüksége lenne. Ez a világon mindenhol így van. A technológiai fejlődés révén egyre több és drágább egészségügyi szolgáltatás áll rendelkezésre, melyet csak a népesség szűk hányada lenne képes megfizetni.

Publicisztika

Levélkettős

A cserfes Susanna és Almaviva grófné hálás jelenetkéjét elirigyelve, az elmúlt napokban az Operaház szakmai igazgatói is eldallantották a maguk levélkettősét.

Publicisztika

Paksi tapsi

2006. április 28-án (egy hosszú hétvége előtti péntek este) közmeghallgatást tartottak a paksi atomerőmű üzemidejének húsz évre esedékes meghosszabbításáról. Miközben a vezérkar tapsát hallgattam a helyi középiskola nagyelőadójában, azon kezdtem gondolkozni, hogy vajon hétéves unokaöcsém is megszólalhatna-e itt.

Belpol

Belpol

Rámpaláz - Szomszédok 2006

Másfél éve nem jutott ki az utcára egyedül a kerekes székkel közlekedő Kankovszky Cecília, mert a XII. kerületben lévő társasház lakói nem járultak hozzá, hogy a bejárati lépcső egy részét rámpa fedje.

Interjú

Belpol

"Megtanultuk a választási rendszer játékszabályait"

Tordai Csaba alkotmányjogász

Mi az összefüggés Tölgyessy Péter hajdani balatoni vakációja és a bonyolult választási rendszer között? Miért akarja a politika újra meg újra átalakítani? Egy készülő alkotmánykommentár választójogi részének a szerzőjét kérdeztük.

Belpol

A megmaradás elve - Energiapolitika stratégia nélkül

Gerhard Schröder tavaly, a választási kampány közepén 30 évre szóló gázimportszerződést kötött az oroszokkal; szerinte ennyi idő kell a német energiaszektornak ahhoz, hogy végleg búcsút inthessen e nyersanyagnak. A magyar politikai vezetés több mint tíz éve adós ilyesfajta stratégiai célokkal.

Külpol

Külpol

A be nem tartott ígéret földje - A szélsőjobb a lengyel kormányban - Konstanty Gebert újságíró, elemző

A tavaly őszi választások óta kisebbségben kormányzó jobboldali párt, a Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwosc, PiS) az elmúlt két hétben koalíciós megállapodást kötött a széljobb két kisebb pártjával, az agrárradikális Önvédelemmel és a klerikálelborult Lengyel Családok Ligájával (Liga Polskich Rodzin, LPR). Több mint fél év után legalább a parlamenti többsége megvan a lengyel jobboldal főerejének: kérdés, mire mennek szalonképtelen partnereikkel.

Zene

Zene

Heroina - Katharina Sieverding: Close Up (kiállítás)

A New Yorkból Berlinen keresztül Budapestre érkezett kiállítás hatalmas katalógusának záró-tanulmányában azt olvashatjuk, hogy "Katharina Sieverding számára a művész szerepe, hogy a gyorsan változó időket egyszerre magába olvasztó és felmérő, politikailag elkötelezett lényként viselkedjen.

Könyv

Elsüllyedt szerzők I.

Könyv

A magányos társutas

Thurzó Gábor (1912-1979)

A magyar irodalmi köztudatból és a "magas" irodalmi kánonból az elmúlt másfél vagy ki tudja, hány évtized alatt kitűnő - olvasmányos, szórakoztató, bölcs, a nyelvvel mesterien bánó, könnyed, súlyos - szerzők egész sora zuhant ki.

Film

Film

"Egyenrangú társ" - Joey Baron dobos

Joey Baron a világ legjobb dobosai közé tartozik. Mike Patton, John Zorn, Bill Frisell, John Scofield, Stan Getz, Laurie Anderson, Pat Metheny, Al Jarreau, Philip Glass, Jim Hall, Chet Baker, Dizzy Gillespie, David Bowie, Randy Brecker - csupán néhány név azok hosszú listájáról, akikkel együtt játszott pályafutása során.

Trafik
Sport

Sport

Sértett hírnév - A Kulcsár-ügy mellékszála: Legfőbb Ügyészség kontra Tóth Károly

Aznap, amikor megkezdődött a Fővárosi Bíróság esküdtszéki nagytermében a Kulcsár-ügy tárgya-lása, Gyulán a Békés Megyei Bíróság első fokon ítéletet hirdetett a Legfőbb Ügyészség kontra Tóth Károly perben. Ez az ügy is szorosan kapcsolódik a brókerbotrányhoz. A bíróság szerint a szocialista képviselő megsértette a Legfőbb Ügyészség jó hírnévhez való jogát.

Tudomány

Tudomány

A művirág illata - Plasztik a Néprajzi Múzeumban

Ha a néprajzot emlegetjük egy laikus előtt, alighanem mázas köcsögök, citerák és a bájosan archaikus népviseletek jutnak az eszébe. Esetleg a bátor antropológus, aki egzotikus, majdnem kőkori szintű kultúrákat tár fel a trópusi esőerdő vagy a sivatag mélyén, melyek fő jellegzetessége, hogy még nem fejlesztették ki a tudatmódosítás hányás- és hasmenésmentes, pusztán rekreációs formáit.