kulthírek

  • Narancs
  • 2006. augusztus 10.

Trafik

kulthírek

MAGYAROK EDINBURGH-BAN A fő eseménysorozaton, az augusztus 13-tól szeptember 3-ig tartó Nemzetközi Fesztiválon részt vevő Budapesti Fesztiválzenekar augusztus 22-23-24-én koncertezik Fischer Iván vezényletével, műsorukon Brahms, Stravinsky és Bartók művei, vendégük zongorán Richard Goode. Az augusztus 14-27. közötti filmfesztivál műsorába Vranik Roland Fekete kefe és Hajdú Szabolcs Fehér tenyér című alkotását válogatták be. A Fringe augusztus 6-28. közötti programjában Kálloy Molnár Péter társulata mutatja be Nooky, Man in the Matchbox című előadását.

LOPÁS AZ ERMITÁZSBÓL Egy rutinellenőrzés során kiderült: 221 műtárgynak lába kélt a szentpétervári Ermitázs orosz ékszergyűjteményéből. A múzeum arról tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy az eltűnt kincsek értéke mintegy 130 millió rubel (kb. 5 millió dollár). A leltárhiányra fényt derítő ellenőrzés kezdetekor hirtelen, a munkahelyén elhunyt az ékszertár kurátora. A legrissebb hír szerint vele állt kapcsolatban az a két személy, akiket egy ékszerkereskedő bejelentése nyomán letartóztattak, s akik beismerték: hat év óta lopták a múzeum kincseit.

GYÁSZ 90 éves korában elhunyt Elisabeth Schwarzkopf: a 20. század legnagyszerűbb szopránjainak egyike 23 éves korában, 1938-ban debütált Berlinben, négy évvel később Bécsbe költözött. A világsztárok közé 1947-ben emelkedett, amikor Karajan meghívására fellépett a Figaro házasságában, Salzburgban. 1972-ben vonult vissza, utolsó dalestjét 1979-ben adta. A 90-es években a sajtóban előkerült, hogy tagja volt a náci pártnak - belépését azzal magyarázta, hogy így maradhatott énekesnő, s egész életében mást sem csinált, csak énekelt.

CLAPTON, VÖRÖS TÉR A moszkvai nyár legnagyobb hírveréssel körített koncertjének ígérkezett Eric Clapton fellépése a Vörös téren, néhány nappal az esemény előtt azonban az illetékes hatóságok visszavonták az engedélyt. A kép nem egészen tiszta, mert a Pravda jelentése szerint nem viszszavonták, csak a tér egy másik pontjára helyezték volna át, a gitáros azonban ebbe nem ment bele. Clapton világ körüli turnéja így nem az orosz fővárosban, hanem Helsinkiben ért véget.

"ÚJ" MARILYN-FOTÓK Európában eddig még soha ki nem állított fotók láthatók Marilyn Monroe-ról a párizsi Musée Maillol termeiben: az október 30-ig nyitva tartó, La derniére séance című kiállításon 59 felvételt mutatnak be abból a több mint 2500 darabos sorozatból, melyet 1962-ben, néhány hónappal a filmsztár halála előtt Bert Stern készített róla Los Angelesben, a Vogue megbízásából. Végül mégsem közölték a fotókat, mert attól tartottak, hogy beperelhetik a magazint. Marilyn Monroe június 1-jén lett volna 80 éves - ez adja a kiállítás aktualitását. S hogy miért épp az Aristide Maillol munkásságának szentelt múzeum ad neki otthont, arra talán a szobrász itt látható, Femme Nue de Dos című rajza ad választ, amelyet 1925-ben készített, egy évvel Monroe, azaz Norma Jean születése előtt.

ZIZOU A CSÚCSON A francia kislemezlista élére került a Coup de Boule (Lefejelés) című vidám dal, melyet Zinedine Zidane világbajnoki döntős akciója ihletett, amikor mellbe fejelte az őt provokáló olasz hátvédet, Marco Materazzit. A számot az egyébként reklámzenékkel és hangeffektusokkal foglalkozó, de a popzenei életben eddig ismeretlen Franck Lascombes, valamint Sébastien és Emmanuel Lipszyc írta kb. félórai munkával, adta elő és tette fel az internetre. Három órával később már meg is szólalt az egyik leghallgatottabb rádióadón, két nap múlva a legjobb ajánlatot tevő Warnerrel lemezszerződést kötöttek, újabb néhány nap elteltével már kész volt a videoklip is. A nyár francia slágere kislemezen 150 ezer fölötti pédányszámban kelt el, internetes letöltéseinek száma meghaladja a 100 ezret. A The Times párizsi tudósítója által idézett marketingszakértők szerint a sportszerűtlenség nemhogy ártott, hanem egyenesen jót tett Zidane üzleti vonzerejének, mert olyan lázadó imázst kapcsolt hozzá, ami bejön a fiataloknak.

KÉSZÜL AZ UTOLSÓ POTTER Alaposan felcsigázta hallgatósága és a világsajtó érdeklődését J. K. Rowling, amikor hat év óta először megjelent a nyilvánosság előtt New Yorkban, a Radio City Music Hallban tartott jótékony eseményen, ahol az Orvosok Határok Nélkül és a súlyosan megbetegedett művészeket támogató The Haven Foundation javára gyűjtöttek pénzt. Az írónő, aki részleteket olvasott fel készülő művéből, azt mondta, nem okoz neki örömet hősei halálának megírása, de két - természetesen meg nem nevezett - szereplő akkor is el fog pusztulni a Harry Potter regényfolyam hetedik, utolsó kötetében. Az est másik két híres résztvevője, a Garp szerint a világ szerzője, John Irving és a rendezvényt szervező thrilleríró, Stephen King arra kérte kollégáját, ne ölje meg Harryt.

Mindeközben David Yates rendezésével már forog a regény alapján készülő filmsorozat ötödik darabja, A Főnix Rendje, melyben szerepet kapott Helena Bonham Carter és Imelda Staunton is. A Tűz Serlege még idén februárban elérte a 600 millió dolláros bevételt, amivel bekerült minden idők öt legnagyobb kasszasikere közé - 1. Titanic (1,2 milliárd dollár), 2. A Gyűrűk Ura: A Király visszatér (752 millió), 3. Harry Potter és a Bölcsek Köve (657 millió), 4. Harry Potter és a Titkok Kamrája (616 millió). A sorozat harmadik darabja, Az azkabani fogoly 545 millió dollárral csak a kilencedik.

FORSYTH AFGÁNJA The Afghan címmel jelenteti meg új regényét Frederick Forsyth: főhőse egy brit titkosügynök, aki egy nagyszabású terrortámadás megakadályozása végett megpróbál beépülni az al-Káida vezetőségébe. A sakál napja és Az Odessa-ügyirat 67 éves írója a Reuters hígynökségnek adott nyilatkozata szerint a terrorizmus elleni küzdelemben látja az új hidegháborút - azzal a különséggel, hogy immár nem egy nemzetállam az ellenfél. A fiktív történet valós eseményekkel kapcsolódik össze, mint például az Afganisztánba behatolt szovjet csapatok elleni gerillaháború a 80-as években, illetve a tavaly júliusi londoni öngyilkos merényletek.

MADONNA A KERESZTEN Egyházi vezetők rosszallása ellenére 70 ezren voltak kíváncsiak Madonna Confessions (Vallomások, vagy ha úgy tetszik: Gyónások, Hitvallások) című turnéjának római állomására, ahol - miként a körút többi állomásán is - a Live To Tell című számot töviskoszorúval a fején adta elő a "keresztre" emelt énekesnő. Madonna szeptember 11-i moszkvai fellépése előtt az orosz ortodox egyház a koncert bojkottálására szólította fel híveit. Madonna már 1989-ben megkapta a blaszfém jelzőt, miután egy keresztre feszített, Krisztus-szerű, fekete férfit csókolt meg Like A Prayer című klipjében, melyet nemrég minden idők leginkább tabudöntő videójának választottak a Music TV nézői.

Figyelmébe ajánljuk