kulthírek

  • .
  • 2006. szeptember 28.

Trafik

kulthírek
KLASSZIKUS McCARTNEY November 3-án, a londoni Royal Albert Hallban mutatják be Paul McCartney új klasszikus zenei művét: az Ecce Cor Meum (Behold My Heart) szopránszólóját Kate Royal énekli, kísér az Academy of St. Martin-in-the-Fields Orchestra. McCartney negyedik szimfonikus albuma CD-n már kapható (az előző három: The Liverpool Oratorio; Standing Stone; Working Classical).

GYÁSZ 67 éves korában elhunyt Pege Aladár: a Kossuth-díjas előadóművész, a nagybőgő virtuóza a magyar dzsessz egyik legnagyobb egyénisége volt. 1969-ben diplomázott, de már 1963-ban saját együttese élén koncertezett. Szólistaként rendszeresen szerepelt Európa dzsesszklubjaiban és fesztiváljain, sőt fellépett a New York-i Carnegie Hallban is.

84 éves korában elhunyt Malcolm Arnold: a brit komponista szimfóniák, balettek és két opera mellett száznál is több film zenéjét szerezte, közülük a legismertebb A híd a Kwai folyón, amelyért Oscar-díjat kapott.

HÁTRÁBB AZ OSZK-VAL Módosították azt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hatásköre alá tartozó rendelkezést, amely az Országos Szórakoztatózenei Központnál leteendő vizsgához kötötte a vendéglátóhelyeken nyújtott zeneszolgáltatást: mostantól az üzemeltetőknek már hivatalosan is joguk van eldönteni, kérnek-e papírt a náluk dolgozó zenészektől, dj-ktől. (A szocialista rendeletkövületről bővebben: Narancs, szeptember 1.; ÉS, július 7.; Index, január 18.)

FELMENTÉS ISZTAMBULBAN Felmentették Elif Shafak 35 éves írónőt a török nemzeti identitás megsértésének vádja alól, amit azzal követett volna el, hogy Baba ve Pic (Az apa és a fattyú) című regényének szereplőit az 1915-17-es törökországi örmény genocídiumról beszéltette. Törökország EU-taggá válásának folyamatában, a november elején esedékes országjelentés előtt rosszul jött volna egy elmarasztaló ítélet - de hogy ez a jövőben mást se fenyegethessen, a vonatkozó jogszabály megváltoztatására lenne szükség.

TÍZ ÉV STRABAG Idén Kokesch Ádám nyerte el a 40 évesnél fiatalabb magyar művészek számára kiírt Strabag Festészeti Pályázat fődíját, alkotói támogatást Cseke Szilárd, Király Gábor, Szabó Ábel és Varga György kapott. Mindannyiuk alkotásai, valamint az eddigi tíz pályázat nyertesei (Baranyai Levente, Győrffy László, Hajdú Kinga, Király András, Kovács Lola, Radák Eszter, Szűcs Attila, Wolsky András) által festett művek láthatók a Ludwig Múzeum október 29-ig nyitva tartó kiállításán. Velük a zárás előtti napon, október 28-án egy kerekasztal-beszélgetésen találkozhatnak is az érdeklődők.

EURÓPAI FILMDÍJ Európai Filmdíjat vehet át életművéért a képünkön látható Roman Polanski december 2-án Varsóban, az Európai Filmakadémia idei díjainak átadásán. Összesen 49 alkotás - köztük a Fehér tenyér Hajdú Szabolcstól és Pálfi György Taxidermiája - vár arra, hogy az Akadémia 1700 tagjának szavazata alapján a különböző kategóriák jelöltjei közé kerülhessen. Ezek sorát november 4-én, a Sevillai Filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra. A nézők október 31-ig szavazhatnak kedvencükre a www.peopleschoiceaward.org honlapon felsorolt produkciók közül.

A jövő évi Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Fehér tenyér képviseli Magyarországot.

MEGHALT SVEN NYKVIST 83 éves korában elhunyt Sven Nykvist: a fény egyik legnagyobb mesterének tartott svéd operatőr elsősorban Ingmar Bergmannal közös munkáiról ismert, közülük a Suttogások és sikolyok, valamint a Fanny és Alexander fotografálásáért Oscar-díjat kapott. Pályája segédoperatőrként indult 1941-ben, Bergmannal való együttműködése 1953-ban, A mutatványos estéje (Fűrészpor és ragyogás) című filmmel kezdődött, majd olyan darabokkal folytatódott, mint A csend, Persona, Jelenetek egy házasságból, Színről színre, Kígyótojás, Õszi szonáta. Rajta kívül olyan rendezőkkel dolgozott, mint Richard Attenborough (Chaplin), Andrej Tarkovszkij (Áldozathozatal), Volker Schlöndorff (Swann szerelme), Philip Kaufman (A lét elviselhetetlen könnyűsége), Louis Malle (Pretty Baby) vagy Woody Allen (Crimes and Misdemeanors). Rendezett is (Oxen, 1991), utolsó filmjét (Peter Yates: Curtain Call) 1999-ben forgatta.

A RABSZOLGASÁG MÚZEUMA A tervek szerint 2007-ben nyílna meg a Virginia állambeli Fredericksburgben a US National Slavery Museum. A feltételes módot az indokolja, hogy megvalósítása már több mint egy évtizede húzódik, s a beruházás 200 millió dollárra taksált költségvetése nem áll még rendelkezésre. Az előteremtésére indított kampány legújabb fejleményeként a legismertebb fekete komikusok egyike, Bill Cosby bejelentette: egymillió dollárt dob be a kalapba, s egyúttal arra kérte honfitársait, tegyenek hasonlóan, fejenként 8 dollárral. A 8 jelképes szám: L. Douglas Wilder, Virginia állam egykori - és az Egyesült Államok első színes bőrű - kormányzója, maga is rabszolgák unokája szerint a szám alakja egyszerre utal a bilincsre, fektetve pedig a végtelen szabadságra. A múzeum leendő helyének közelében értek partot az első rabszolgaszállító hajók (Virginia Amerika egyik legnagyobb rabszolgapiaca lett), s később errefelé vívták a polgárháború több csatáját. Az épületet a világhírű építész, I. M. Pei fia, C. C. Pei tervezi. Az állandó és ideiglenes kiállítások a rabszolgaság afrikai gyökereitől a polgárjogi küzdelmeken át napjainkig ívelő útra viszik a látogatót, többek között egy rekonstruált rabszolgaszállító hajó bemutatásával, de természetesen előadótermek, könyvtár és archívum is tartozik majd a folyamatosan gyarapodó gyűjteményhez. Két utazó kiállításuk járja már az országot, s a témába vágó óravázlatokat állítottak össze tanárok számára - minden egyebet a www.usnationalslaverymuseum.org honlapról.

Figyelmébe ajánljuk