Tartalom

Narancs XVIII. évf. 39. szám (2006-09-28)

Publicisztika

Búr-Baky Miklós

Publicisztika

Kőkorszak

Budapest főpolgármestere, a tévészékház megrohanásának másnapján, sajtótájékoztatóján fölmutatott egy marokkövet, mondván: a kőkorszakban az ősember ilyenekkel még egy mamutot is el tudott ejteni. Azt kívánta demonstrálni persze, hogy csöppet sem ártatlan gyermekcsíny ilyesmit hajigálni.

Publicisztika

Választás előtt

Van úgy, hogy az ember elképzel valamit, egy folyamatot, és tök jó, és okos, és minden lépés logikusan következik az előzőből, minden illeszkedik mindenhez, és megy is, mint a karikacsapás. Aztán a végeredmény mégis egy nagy kudarc: vagy azért, mert a lépések csak a saját maguk rendszerén belül logikusak, és a végén kiderül, hogy az alapfeltevések tévesek voltak.

Egotrip
Belpol

Belpol

Ki nyer vasárnap? Mindenki

Önkormányzati választásról lévén szó, természetesen mindenki, mint ahogyan 1990 óta - egy kivétellel - ez rendre történni szokott. (A kivétel a négy évvel ezelőtti őszi voksolás, amikor az MSZP valósággal leradírozta vetélytársait a térképről.)

Belpol

Az ország legszegényebb települése: A lista legalján

A GfK Csoport "Vásárlóerő-index" tanulmánya szerint Magyarország legszegényebb települése a dél-borsodi Kiscsécs. A Tiszaújvárostól pár kilométerre, a Sajó kanyarulatánál fekvő, alig 200 fős falu az egy főre jutó vásárlóerőben még az országos átlag harmadát sem éri el. Kiscsécsen évek óta ez a helyzet.

Dokumentarista a politika sűrűjében

Belpol

A portréfestő arcképe

Független főpolgármester-jelöltnek független kampányfőnök jár, csaptam én már jobbra is, balra is - így indokolja Pesty László, hogy mit keres Tarlós István választási stábjának élén. A kelet-közép-európai rendszerváltó évek vakmerő dokumentátoraként ismertté vált filmproducer pályaképének felvázolására teszünk kísérletet.

Külpol
Zene

Zene

Tiszta Amerika - Bob Dylan: Modern Times (lemez)

Bob Dylan öt év elteltével új stúdiólemezzel jelentkezett - nem túlzás azt állítani, hogy ez az esemény lázban tartja a zenei világot. A Modern Times az első héten 192 000 példányban kelt el az Egyesült Államokban, és máris a meghatározó jelentőségű, klasszikus Dylan-lemezek sorában emlegetik.

Zene

Tisztelt Épület Elvtárs! - Az építészeti szocreál (kiállítás)

Az idei Kulturális Örökség Napjainak tematikus középpontjába a szocialista realizmus építészetét állították. Nem mondhatnánk, hogy a látnivalók súlyaránya túlságosan elbillent volna ebbe az irányba, de azért voltak bőven vezetések az ötvenes évek épületeiben, kiállítások a kor jellegzetes építészeti elképzelései bemutatására. Több ilyen is nyílt az elmúlt napokban, hetekben.

Zene

Tékozlók - Jánossy Lajos: Hamu és ecet (könyv)

Soha ne írj alanyi prózát! Ha alanyi prózát írsz (énregényt), nem úszod meg, hogy hazugsággal vádoljanak (Nem is vagy te olyan fasza gyerek, mint írod! Milyen geci voltál, ha megírsz egy-egy kínos helyzetet az életedből), mindegy, mindenképp azonosítanak a regényhősöddel vagy az elbeszélővel, nem úszod meg.

Zene

Remek pótlékok (Traviata, Figaro házassága)

Ahogy régi ínséges időkben a melasz pótolta a cukrot (vagy épp a planta a teát), úgy a Művészetek Palotája is szinte ilyesformán kezdi helyettesíteni mostanság alkalmi operakoncertjeivel a - fájdalom! - tartósan gyengélkedő operaházat.

Zene

Pucér szívek - Szorokin: A jég - Krétakör (színház)

Meggondolandó: akinek megfájdul a háta, a dereka, a nyaka, a térde vagy a feneke, ha jó két órát üldögél egy színháznézésre abszolúte alkalmatlan dobogón vagy párnán, az hagyja ki a Krétakör Szorokin-bemutatóját, mert a kelleténél többet fog szenvedni az első rész alatt.

Képzőművészet

Képzőművészet

2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep: Mi újság a házunk táján?

Történelmi korok jönnek-mennek, a moziban a helyzet - látszólag - alig változik. Harminc éve a felületes szemlélő arra panaszkodott, hogy csak szovjet és szocialista filmeket adnak, lépni sem lehet az NDK-s indiánoktól, jugoszláv, bolgár, szovjet partizánoktól, hazai párttitkároktól.

Film
Trafik
Lélek

Törvény és tűcsere

Lélek

Nevezze ki a bűnsegédeit!

Decemberben törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés, mely szerint jövőre kötelező önkormányzati feladat lesz több, drogfogyasztókkal kapcsolatos helyi, anonim szolgáltatás. Ilyen a használt injekciós tűk és fecskendők sterilre cserélése is. Annak ellenére, hogy az ügyészség szerint ez bűnsegédletnek számít.

Lélek

"Minden verseny hullámvasút" (Zsivoczky Attila tízpróbázó)

Szüleitől, Komka Magdolna többszörös magyar magasugróbajnoktól és Zsivótzky Gyula kalapácsvető olimpiai bajnoktól csak egy tanácsot kapott: ha sportolni akar, nem érdemes félgőzzel. Tavaly Helsinkiben felnőtt világbajnoki bronzérmet, nyáron Göteborgban Eb-ezüstöt szerzett.

Tudomány

Tudomány

Kódfejtés a II. világháborúban: Bomba ötlet

A bonmot-ba ágyazott népszerű féligazság szerint az első világháború a vegyészeké, a második a fizikusoké volt, a harmadikat meg a matematikusok vívják egymással. Ez persze így nem igaz: a matekosok már a másodikban sem voltak mellékszereplők.