kulthírek

  • .
  • 2006. december 7.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 59 éves korában, rákbetegségben elhunyt Mariska Veres: az ő énekével lett 1970-ben világsláger a holland Shocking Blue együttes Venus című dalával. Mariska Hágában született, apja Veres Lajos cigányzenekari hegedűs volt. A Shocking Blue 1974-ben feloszlott, ő maga szólókarrierbe kezdett, de a Venus sikerét nem tudta megismételni.

CERVANTES-DÍJ Antonio Gamoneda vehette át az idei Cervantes-díjat: a legrangosabb - és 120 ezer dollárnyi összeggel dotált - spanyol szépirodalmi elismerés kitüntetettje 1931-ben született, első verseskötete 1960-ban jelent meg. Eddigi legnagyobb sikerét Edad című gyűjteményes kötete révén érte el.

HOLOKAUSZTMÚZEUM LIPCSÉBEN Meinhard von Gerkant bízták meg a Lipcsében építendő holokausztmúzeum megtervezésével. Az intézményt öt éven belül szeretnék megnyitni, a kezdeményezők pénzügyi támogatókat keresnek. A német építész cége tervezte az új berlini központi vasútállomást, és részt vesz a 2010-es dél-afrikai focivébére készülő több stadion munkálataiban is.

EMLÉKMÛ MANDELSTAMNAK Meghívásos pályázatot hirdettek hat szobrász számára Oszip Mandelstam (1891-1938) emlékművének megtervezésére: a terveket januárban állítják ki Moszkvában. A sztálini terror áldozatául esett költő emlékművét Moszkva egyik központi részén állítják majd fel.

VINCENT 2006 Wilhelm Sasnal nyerte idén a Vincent van Gogh emlékét őrző, kétévenként odaítélt, 2000-ben alapított díjat: a 34 éves lengyel művész a svájci Urs Fischer, az orosz Andrej Monasztyirszkij, a nyáron a Műcsarnokban kiállított román Dan Perjovschi és a brit Cerith Wyn Evans előtt végzett az első helyen. Ötük alkotásai január 14-ig tekinthetők meg az amszterdami Stedelijk Museumban.

ÚTBAN E címmel mutatja be fotóit Zátonyi Tibor a Nyitott Műhely galériában. A kiállítás január 2-ig tart nyitva.

SKANDINÁV ÁLOMVIDÉK Dreamlands Burn / Álmok égő tájain címmel öt ország több mint ötven művésze és művészcsoportja ad kulturális sztereotípiáktól mentes képet Észak-Európa mai valóságáról. A Műcsarnokban december 9-től február 25-ig látható kiállítás egy száz évvel ezelőtti budapesti téli tárlat emlékét is feleleveníti, ahol magyarok mellett dán, finn, izlandi, norvég és svéd művészek mutatkoztak be. A Molnár Edit és Páldi Lívia által válogatott kiállítás néhány alkotása kifejezetten erre az alkalomra és helyszínre készült, a programot filmvetítések egészítik ki.

EURÓPAI FILMDÍJ: MAGYAR SIKER Nemzetközi fesztiválsikereit megkoronázva Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása nyerte az év legjobb rövidfilmjének díját az Európai Filmakadémia 1700 tagjának szavazatai alapján. Az egyetlen snittből álló film operatőre Erdély Mátyás, producere Muhi András, gyártója az Inforg Stúdió és a Duna Műhely. A Filmunió tájékoztatása szerint Kenyeres Bálint jelenleg első, európai koprodukcióban tervezett játékfilmjére készül.

Az Európai Filmdíj legelső kitüntetettje, a tíz éve elhunyt Krzysztof Kieslowski emlékére Varsóban tartott gálaesten Pedro Almodóvar lett az év európai rendezője, műve, a Volver a közönség kedvence, főszereplője, Penélope Cruz a legjobb színésznő, Alberto Iglesias a legjobb zeneszerző, José Luis Alcaine pedig megosztozott az operatőri díjon a The Wind That Shakes The Barley-t fotografáló Barry Ackroyddal. Florian Henckel von Donnersmarck a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját vihette haza a Stasi-múlt máig tartó hatását boncolgató Das Leben der Anderen elismeréseként, Ulrich Mühe ebben nyújtotta a legjobb férfi alakítást. Az év felfedezettje díját a 13 Tzameti alkotója, a francia Gela Babluani kapta, a legjobb dokumentumfilm Philip Gröning német-svájci koprodukciója, a Die grosse Stille lett, életművéért Roman Polanskit jutalmazták.

WORLD MUSIC, DECEMBER Az európai rádióadók világzenei szerkesztőinek szavazatai által összeállt legfrissebb lista élcsoportja:

1. Válogatás: Electric Gypsyland 2 (Románia)

2. Kepa Junkera: Hiri (Spanyolország)

3. Africando: Ketukuba (Szenegál)

4. Rachid Taha: Diwan 2 (Franciaország/Algéria)

5. Ba Cissoko: Electric Griot Land (Guinea)

6. Bellowhead: Burlesque (Nagy-Britannia)

7. Mari Boine: Idjagiedas (Norvégia)

8. Brina: Pasja Legenda (Szlovénia)

9. Tartit: Abacabok (Mali)

10. Sergent García: Mascaras (Spanyolország)

STEVE REICH @ 70 Budapest a Művészetek Palotája december 6-i hangversenyével kapcsolódott be az 1936. október 3-án született amerikai zeneszerző egész éves, sőt jövőre is átnyúló születésnapi eseménysorozatába. A komponista jelenlétével megtisztelt est műsorára korábban is játszott darabok mellett a lemezen tavaly megjelent You Are (Variations) magyar premierjét tűzte az Amadinda, az UMZE Kamaraegyüttes és a Schola Cantorum. Szeptemberben Phases: A Nonesuch Retrospective címmel egy ötlemezes CD-doboza jelent meg Steve Reichnek, októberben Tokióban megkapta a Praemium Imperial-díjat. Szülővárosa, New York ünnepi rendezvényein többek között Pat Metheny és a Kronos Quartet szerepelt, darabjaira Anne Teresa de Keersmaker és Akram Khan készített koreográfiát. Illusztrációnk a kortárs repetitív zene fejlődésében alapvető, 1970-ben írt Drumming kéziratos kottájának címlapja, melyet pályája dokumentumai között a New York-i Rose Museumban mutattak be. Minden egyéb info a Steve Reich @ 70 szlogennel futó évfordulóról: www.reich70.com; Reich-csengőhang: www.booseytones.com.

Figyelmébe ajánljuk