kulthírek

  • .
  • 2006. november 30.

Trafik

kulturális hírek

LAZA BESZÉLGETÕKÖNYV Volt egyszer egy Laza Klub címmel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiadásában megjelent annak a tizenkilenc beszélgetésnek a szövege, melyeket a krisztinavárosi könyvtár dolgozói által 1993-ban életre hívott értelmiségi találkozóhely összejövetelein rögzítettek. A beszélgetéseken olyan személyiségek vettek részt, mint Kornis Mihály, Donáth László, Lángh Júlia, Bereményi Géza, Csányi Vilmos, Hetényi István, Polcz Alaine, Bächer Iván vagy az azóta elhunyt Balassa Péter, Beney Zsuzsa és Szántó Piroska.

STONES-REKORD Minden idők legtöbb bevételt hozó turnéját zárta a Rolling Stones: az A Bigger Bang című albumhoz kapcsolódó körút 3,5 millió néző előtt adott 110 koncertje 437 millió dollárt hozott 2005 augusztusa óta (ebben természetesen nincs benne a riói tengerpart kétmilliónyi közönségének ajándékozott ingyenshow). Az eddigi rekordot a U2 Vertigo-turnéja tartotta 377 millió dollárral.

OROSZ NAGY KÖNYV A Balsaja Knyiga elnevezést kapta Moszkvában a legtehetősebb orosz üzletemberek támogatásával létrehozott könyvdíj. A 3 millió rubellel járó első díjat Dmitrij Bikov érdemelte ki 900 oldalas biográfiája, a Paszternak révén, a második Alekszandr Kabakov regénye lett (Vszjo popravimo - Minden helyrehozható; 1,5 millió rubel), a harmadik pedig Mihail Siskin regénye (Venyerin volosz - Vénusz haja; 1 millió rubel).

FILMDÍJÖZÖN A legjobb rendezés díját nyerte el Fliegauf Benedek alkotása, a Dealer a grúziai Batumi nemzetközi filmfesztiválján. Ljubljanából Hajdu Szabolcs filmje, a Fehér tenyér a kritikusok Fipresci-díját, Antwerpenből Vranik Roland Fekete keféje a legjobb első film trófeáját hozta el. A kísérleti filmek madridi versenyén Politzer Péter munkája, a Csendes éj a zsűri különdíját kapta - megtekinthető az új Altman-mű (Az utolsó adás) kísérőfilmjeként.

SZOBRÁSZATI SZIMPÓZIUM A hagyomány ösvényein / túl címmel rendeznek tanácskozást november 29-én, szerdán a Műcsarnokban. A régi és új köztéri ütköztetésének elméleti kérdéseit a legfrissebb alkotások (új '56-os emlékművek, Cow Parade) fényében taglaló előadásokat nyomtatásban is meg kívánják jelentetni.

TÁNC AZ EMIGRÁCIÓBA Bozóki András, az előző kulturális miniszter megdöbbenését és együttérzését fejezte ki amiatt, hogy utóda, Hiller István visszavonta azt a még nem folyósított támogatást, melyet utolsó döntései egyikeként Bozóki a miniszteri keret terhére ítélt meg Hargitay Ákos és Michaela Pein táncművészeknek. Az írásban maradt 1,5 millió Ft azt az összeget pótolta volna, amit tavaly és idén működési támogatásként megítéltek társulatuknak, a Company Two In One-nak, majd visszavontak tőlük. Döntését Hiller nem indokolta, kabinetfőnöke csupán megértésüket kérte, és sok sikert kívánt további munkájukhoz. Õk a táncművészet támogatási rendszerének visszásságai miatt deklarálták: működésük színhelyét külföldre tették át. Képünkön a "Neondervölgyi" Ember című búcsúelőadásuk egyik jelenete, melyet Hargitay Ákos rokona, a tavaly 80 éves korában elhunyt Hargitay Miklós, az 1948-ban Amerikába emigrált táncos emlékének ajánlottak, aki odakint Mickey Hargitay néven testépítőbajnokként és Jane Mansfield férjeként vált ismertté (róla készítette Mr. Universe című 1988-as filmjét Szomjas György).

GYÁSZ 93 éves korában Londonban elhunyt Határ Győző költő, író - tíz nappal élte túl a feleségét. Az Éjszaka minden megnő, az Anibel, a Pepito és Pepita későbbi szerzője az 1956-os forradalom után hagyta el az országot. A Kossuth-díjas író wimbledoni házát a magyar államra hagyta.

87 éves korában elhunyt Anita O'Day amerikai dzsesszénekesnő: az 1940-es, 50-es években olyan standardok előadása révén vált ismertté, mint a Honeysuckle Rose vagy a Sweet Georgia Brown, s olyan muzsikusok zenekaraival szerepelt, mint Stan Kenton vagy Gene Krupa.

76 éves korában elhunyt Philippe Noiret, az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb francia színésze. Első filmszerepét 1956-ban Agnes Vardától kapta, a következőt 1960-ban Louis Malle-tól (Zazie a metrón). Francia sikereit olyan nemzetközi produkciókkal fejelte meg, mint Marco Ferreri alkotása, A nagy zabálás (1973), Giuseppe Tornatore nosztalgikus mozija, a Cinema Paradiso (1988) vagy a Michael Radford rendezte Neruda postása (1994; illusztrációnk ebből való, Noiret jobbra).

MEGHALT ROBERT ALTMAN 81 éves korában rákban elhunyt az utóbbi évtizedek egyik legeredetibb amerikai filmművésze. Noha öt művét is jelölték Oscar-díjra, Robert Altman egyszer sem kapta meg a legjobb rendezésért járó elismerést - kárpótlásul azonban idén átvehette az életművét elismerő szobrocskát. Először Alfred Hitchcock figyelt fel tehetségére, és rábízta saját tévésorozata több epizódjának rendezését. Egyéb televíziós munkák után 1970-ben futott be a koreai háborúban játszódó, de természetesen az amerikaiak vietnami beavatkozására utaló háborús komédiája, a Cannes-ban nyertes M.A.S.H. közönségsikerével. Ezt olyan egymástól és Hollywood sablonjaitól egyaránt elütő alkotások követték, mint például az amerikai választási küzdelembe betekintő Nashville (1975), a vadnyugat mítoszát boncolgató Buffalo Bill és az indiánok (1976), a képregényt és rajzfilmet élő szereplőkre váltó Popeye (1980), a filmbiznisz működését bemutató A játékos (1992), a Carver-novellákat egymásba fűző Rövidre vágva (1993) vagy a klasszikus krimihelyzettel eljátszó Gosford Park (2001). Legújabb művét Az utolsó adás címmel decembertől vetítik a magyar mozik.

VÁROSLAKÓ NÕK E címmel állította ki fotóit Erőss Gábor az ELTE Egyetemi Könyvtárának földszinti aulájában. A december 15-ig látható fotók - a kiállítást megnyitó Erdély Dániel szavaival - azt örökítik meg, ahogyan a nők magukat, avagy mások őket jelentésekkel ruházzák fel. Ugyanitt, ezzel párhuzamosan a Fővárosi Cigány Ház szervezésében Rom som, roma férfi arcok címmel látható kiállítás: cigány alkotók portréi önmagukról, barátaikról.

Figyelmébe ajánljuk