kulthírek

  • .
  • 2007. április 26.

Trafik

kulthírek

TITANIC Antal Nimród Elhagyott szoba című amerikai horrorjának vetítésével ért véget a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A Hullámtörők díját az argentin Esteban Sapir Antenna című fekete-fehér némafilmjének - a fesztiváligazgató Horváth György személyes kedvencének - ítélte a zsűri. 4,68-as átlaggal az ír Terry Loane Mickybo meg én című filmje lett a közönségdíjas.

ZÁR A PRODUCERS Több mint 2500 előadás után leveszik a New York-i St. James Theatre műsoráról az egyik legsikeresebb Broadway-musicalt: a Mel Brooks filmje alapján színpadra adaptált The Producers tizenkét Tony-díjat kapott. A Hitler-sztori musical-változatával megbukó producerekről szóló történet két főszerepét az induláskor - akárcsak a filmen - Nathan Lane és Matthew Broderick alakította, a búcsúelőadáson pedig Tony Danza és Hunter Foster.

IGGY: 60 Szokásos munkatevékenysége közepette - félmeztelen fölsőtest, tökig lecsúszó farmer, szörf a rajongók karján -, San Franciscó-i koncertjén ünnepelte 60. születésnapját Iggy Pop. A tavalyi Szigeten is látott Stooges - Iggy mellett Ron és Scott Asheton és Mike Watt - albuma nemrég jelent meg The Weirdness címmel. Nyáron rövid fesztiválturnét tesznek Európában.

ROLLING STONE: 40 Rolling Stone Cover-to-Cover: The First 40 Years címmel, 119,99 dolláros áron, DVD-n hozza ki első negyven évének teljes nyomtatott anyagát a Rolling Stone: az 1967-ben Jann Wenner által alapított magazin minden egyes írása és fotója kereshető lesz a lemezen.

PANKKK Május 18-ig lehet pályázni könnyűzenei előadók első lemezeinek kiadásához és könnyűzenei tehetségkutató versenyek lebonyolításához hozzájáruló támogatásért az oktatási és kulturális tárca által indított PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) keretében. A megpályázható maximális összeg: bruttó 400 ezer forint.

GYÁSZ A Farkasréti temetőben örök nyugalomra helyezték Kőmíves István Öthö Munkácsy-díjas grafikusművészt, aki április 7-én, méltósággal viselt betegségben hunyt el. 57 éves volt. Barátai, tisztelői április 28-án este az Újlipótvárosi Klub-Galériában emlékeznek rá.

A LONDONI FÉRFI CANNES-BAN 1988 - Szabó István Hanussenje - óta első ízben fordul elő, hogy magyar alkotást meghívtak a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjába: május 16. és 27. között Tarr Béla viszontagságos körülmények között, francia-német-magyar-brit koprodukcióban készült, Krasznahorkai Lászlóval együtt írt, s a vágás végső fázisában lévő Simenon-adaptációja, A londoni férfi lesz ott a huszonegyes mezőnyben (az előzményekről: Narancs, 2005. március 31.). A film operatőre Fred Kelemen, zeneszerzője Víg Mihály, vágója Hranitzky Ágnes, díszlettervezője Rajk László. Főbb szerepeit Tilda Swinton, Volker Spengler, Szirtes Ági, Derzsi János, Miroslav Krobot, Pauer Gyula, Bók Erika és Lénárt István alakítja. Tarr Béla vetélytársai között van az amerikai Quentin Tarantino, Gus Van Sant, Julian Schnabel, James Gray, David Fincher, Joel és Ethan Coen, a hongkongi Wong Kar-Wai, a szerb színekben induló Emir Kusturica, az orosz Alekszander Szokurov és Andrej Zvjagincev, a török-német Fatih Akin, a román Cristian Mungiu, az osztrák Ulrich Seidl, a francia Christophe Honore, Catherine Breillat, Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud, a japán Kawase Naomi, a dél-koreai Lee Chang-Dong, a mexikói Carlos Reygadas és a francia-izraeli koprodukciót készítő Raphael Nadjari.

SZÜRREÁLIA LONDONBAN A szürrealizmusnak a divat, a formatervezés, a színház, a belsőépítészet, a film, az építészet és a reklám világára gyakorolt hatásáról látható kiállítás Surreal Things címmel a londoni Victoria and Albert Museumban, július 22-ig. A mintegy háromszáz tárgy tervezői között olyan művészek vannak, mint Salvador Dalí (egyik illusztrációnkon a híres filmcsillag, Mae West ajkairól elnevezett pamlagja, melyet Edward James közreműködésével készített 1938-ban), Max Ernst, Joan Miró, Man Ray, André Masson, Giorgio de Chirico vagy Meret Oppenheim (másik illusztrációnk az ő madárlábú asztala, 1939-ből).

PÓKEMBER, A MUSICAL Julie Taymor, aki az Oroszlánkirály Broadway-produkciójáért több Tony-díjat is kapott, újabb filmsikert készül színre vinni: a Pókember zenéjének megírására a U2 tagját, Bonót és gitárosát, The Edge-et kérte fel. A képregényhős filmes kalandjainak harmadik részét májustól vetítik Amerikában, a Broadway-premier idejét még nem tűzték ki.

BERLIN-KAIRÓ-VITA Egyiptom és Németország között kiújult a több mint száz évre visszatekintő vita, miután a német kulturális miniszter kijelentette, hogy nem adják kölcsön egy három hónapos kairói kiállításra Nefertiti királynő Berlinben, az Altes Museumban őrzött mellszobrát. Bernd Neumann szakértőkre hivatkozott, akik szerint a 3400 éves festett mészkőszobornak árthatna az utazás. Egyiptomi kollégája, Farouk Hosni igazságtalannak nevezte a döntést, annál is inkább, mert hazája soha nem utasított vissza régészeti kiállításokkal kapcsolatos német kérést. Zahi Hawass, az antikvitások ügyének első számú felelőse - akinek egyik fő célja, hogy a világ múzeumaiban található egyiptomi műkincsek minél nagyobb részét visszaszerezze - az egyiptomi parlamentben a német visszautasítás esetére előrevetítette, hogy Egyiptom soha többé nem állítja ki antik kincseit Németországban - az Al Ahram online szerint hivatalosan is megismétlik majd a kérelmet. A Deustche Welle tudósítása szerint a berlini Ägyptisches Museum igazgatója, Dietrich Wildung nemigen aggódik emiatt, mondván, Németország úgysem kölcsönzött egyetlen egyiptomi műkincset sem 1985 óta.

Ekhnaton fáraó felesége, Nefertiti mellszobrát a német Ludwig Borchardt ásta ki 1912-ben. Egyiptomi régészeti körökben máig úgy tartják, a hatóságok félrevezetésével vitte ki az országból: eszerint gipszréteggel vonta volna be a szobrot, amikor bemutatta azt a leletek megosztásáról döntő bizottságnak, hogy ne vegyék észre: valójában festett mészkő.

Figyelmébe ajánljuk