tévésmaci - Sün üget a haraszt alatt

  • .
  • 2007. április 26.

Trafik

Az a helyzet az 1600-as években, hogy Fonyód várkapitánya, bizonyos Babocsai Gáspár (Benkő Gyula) párbaj útján kénytelen rendezni némi megszállottságból fakadó nézeteltérést az ideiglenesen hazánkban állomásozó testvéri török csapatok egyik középvezetőjével, minek következtében a kétségkívül modortalannak mondható muzulmán levágja a fejét.

Az a helyzet az 1600-as években, hogy Fonyód várkapitánya, bizonyos Babocsai Gáspár (Benkő Gyula) párbaj útján kénytelen rendezni némi megszállottságból fakadó nézeteltérést az ideiglenesen hazánkban állomásozó testvéri török csapatok egyik középvezetőjével, minek következtében a kétségkívül modortalannak mondható muzulmán levágja a fejét. Fia, Babocsai László (Benkő Péter, az alkotói lelemény atyára és fiúra osztotta szellemesen az atya és a fiú szerepét), szerfelett rosszalván az inzultust, azonmód újbóli párbajra hívja ki a török fejest - esztendő múltára. Az ügymenet egyetlen hibája, hogy Lászlónk a kihívás pillanatában tökéletesen járatlannak mondható a kardforgatás tudományában, s ez nagy bánatot okoz kedves édesanyjának (Tolnay Klári), aki még e vészterhes időkben is túlzásnak érzi, hogy éven belül elveszítse családja összes férfi tagját.

Nos, az események jó része a felkészülés e röpke szakaszában játszódik, s a néző megtudhatja, hogy a nyugat-európai zsoldosok (Inke László tán vallon, Mády Szabó Gábor tán német) még a törököknél is rosszabbak. A várakozásokkal ellentétben a következő párbaj sem oldja meg véglegesen a rabigában senyvedő ország és a szimpatikus főszereplők gondjait. A film elején tapasztalható szolid fejetlenség, ha mondhatjuk így (bár anatómiailag további tisztázásra szorul), fokozódik valamelyest, lévén e második összecsapás következtében Lászlónk nem a fejét veszti el, hanem a szívét, hisz a legyőzött török tisztviselő csendes agóniája közepett, s nyilván a népeink mind nagyobb testvérisége jegyében legyőzőjének adja egy szem leányát, az ilyenkor úgyszólván szokásos pénzösszeg és egy cselédlány kíséretében.

A Fekete István ifjúsági regényétől rendíthetetlen rugalommal elszakadó szerzők meséjén bizonyára különösebb erőfeszítés nélkül lehetne fogást találni, de ma már ez cseppet sem érdekes. Ami megmaradt ugyanis, az egy könnyed és kellemes kosztümös marhaság nagyszerű színészek előadásában - írta a Koppányi aga testamentumáról a helybéli lágyszívű kritikus, mindnyájónk szerencséjére máshol. Milyen rémes is, ha valaki vicceskedni próbál, pedig öklének buzogányával kéne dolgoznia. Szerfelett vitatható állításait ellenőrizhetik a héten. De inkább ne inspiciáljanak, mert olyan borzasztó az e heti műsor, hogy inkább be se kapcsolják a tévét! Én szóltam...

Pénteken (27-én) ebédre még csak lecsúszik valahogy Tito marsall szelleme (Zone Europa; 12.30), de estére már az HBO-ra leszünk kénytelenek fanyalodni. A Hajsza a metróban egy angol horror, amiben megcsodálhatjuk Franka Potentét (22.40-kor). Mármost én azért nem rohannék előfizetni.

Szombaton korán kezdjük, már 13.20-kor - logikusan a Dunán, víz-víz - 'felsége kapitánya, nem néznék utána, 1951-es, és alighanem Gregory Peckory gépészkedik benne (egy vitorláson) mint Horace Hornblower. Az m1 16.40-kor ezredszer is belekezd örök büszkeségébe (Abigél) - annyit mondták már, hogy jó... Hatkor Tanú a Filmmúzeumon, én felteszem a kezemet. Este vissza a Dunára és a magyarokhoz: Bérgyilkos a szomszédom (hogy Bruce Willis és Matthew Perry ökörködésében hol gravíroznak a magyarok, lehetne éppen e heti találós kérdésünk is).

Vasárnap Hitchcock Hátsó ablakáért a Zone Európán (10.15) csak a kezdőknek kell felkelni (de nekik kötelező). Este, aki akarja, az m1-en 19.25-től a Meseautót éli túl vagy az m2-n nyolckor az Ének az esőbent. Állítólag baromi híres magyar krimi 1977-ből a Defekt (kilenckor adja a Filmmúzeum). Ám én - ha már előfizettem az HBO-ra - ugyanekkor nyilván az Alien vs. Predator - A halál a ragadozó ellent választom.

Így legalább hétfő reggel 10.10-kor sima ügy lesz (ugyancsak a Filmmúzeumon) a Fantozzi mindenki ellen. De ez csak a későn kelők öröme, a maszületett népesség már kilenckor ott kukorékol az m1 előtt, a bevezetőben emlegetett köpenyi aga miatt.

Kedden jóra fordul még Mohács is, vagy hazajön a szombaton elkódorgott leguánom. Kell-e mondanom, hogy reggel 10.10-kor a Filmmúzeumon Fantozzi tovább tűr? A tv2-n tizenkettő előtt egy gyengus Ivanhoe Sam Neillel, 1982-ből, de legalább estig nyugtunk lesz. Koltai Róbert második legjobb filmje, a Csocsó nyolc húszkor a Dunán, kilenckor a tv2-n 16 utca - ugye, brucewillisgazdaságos-hét van. Negyed tizenkettőkor Eldorádó az m1-en.

Szerdán a tv2-n déli fél tizenkettőkor Mr. Bean története? Vagy egy púp a hátunkra?

Csütörtökön az Európán 13.00-kor Oberwaldi titok. Mit gondolnak, kihagyom?

Ki én, az egész hetet!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?