kulthírek

  • .
  • 2007. július 12.

Trafik

kulthírek

DÍJ Zsótér Sándor harmadikos osztálya Wispiansky Novemberi éj című darabjának előadásával fődíjat nyert Varsóban, a nemzetközi színiiskolák negyedik nemzetközi fesztiválján. A versenybe 13 - zömmel végzős - vizsgaelőadást hívtak meg.

Bollók Csaba Iszka utazása című filmjében nyújtott alakításáért Varga Mária és Varga Rózsika nyerte el a legjobb színészi teljesítmény díját Brüsszelben, az európai filmek seregszemléjén.

Kirsti Stubo, Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című művének főszereplője kapta a legjobb színésznő díját a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon.

GYÁSZ 80 éves korában elhunyt Boots Randolph: a Homer Louis Randolph néven született amerikai szaxofonos 1963-ban futott be Yakety Sax című instrumentális slágerével, amit később a Benny Hill Show zenéjeként használtak. Pályája során olyan előadóknak fújt a stúdióban, mint Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash, Buddy Holly vagy Brenda Lee. Utolsó albuma a múlt hónapban jelent meg Whole New Ballgame címmel.

78 éves korában meghalt Beverly Sills: az amerikai szopránénekesnő (sz. Belle Silverman) 1947-ben, Bizet Carmenjében mutatkozott be. Pályája során különösen Rossini, Bellini, Donizetti és Massenet operáiban csillogott, s azok közé a sztárok közé tartozott, akiknek személyisége az egész műfaj népszerűsítéséhez hozzájárult. 1979-ben vonult vissza a színpadtól, s a New York City Opera vezetésében vállalt szerepet. Két önéletrajzot is írt: Bubbles: a Self-Portrait; Beverly.

RAFFAELLO REKORDÁRON 18,5 millió fontos rekordáron cserélt gazdát a Christie's londoni aukcióján Raffaello Sanzio Lorenzo de Mediciről festett portréja, melyet X. Leo pápa rendelt a reneszánsz mestertől, hogy elküldje unokaöccse, Lorenzo francia királyi mátkájának, bemutatkozásul. Akárcsak az eladó, a vevő is magángyűjtő - a festmény a nem múzeumi kollekcióban őrzött igen kevés Raffaello-mű egyike.

KASSÁK TISZTELETÉRE Születésének 120., halálának 40. évfordulója alkalmából nemzetközi kiállítással tiszteleg Kassák Lajos előtt a nevét viselő és a hozzá kötődő alkotásokat, dokumentumokat gyűjtő óbudai múzeum. A 33 magyar, cseh és szlovák művész munkáiból rendezett tárlatra még Csaplár Ferenc, a Kassák Múzeum május elején öngyilkosságot elkövetett igazgatója kérte fel a résztvevőket, s azt Helena Markusková, az Érsekújváron, Kassák szülővárosában működő Galeria umenia Nové Zámky kurátora nyitotta meg. A kiállítás augusztus 31-ig tart nyitva, szeptember 11-től Pozsonyban látható, utána Csehországba utazik tovább.

LIVE EARTH Mint az itt látható - Peter Blake, az angol pop art egyik mestere által tervezett - pólón olvasható, a hetes szám misztikus erejére is számítva 07. 7. 7-én, hét kontinensen rendezett, s az időeltolódás miatt 24 órán át tartó koncertekkel próbált figyelmeztetni a szórakoztatóipar a globális klímaváltozás problémájára. New Yorkban, Londonban, Sydneyben, Rio de Janeiróban, Johannesburgban, Tokióban, Sanghajban és Hamburgban, valamint a tévés, rádiós és internetes közvetítéseken keresztül kétmilliárd nézője lehetett az 1985-ös Live Aid és a tavalyelőtti Live 8 mintáját követő, habár közvetlen segítséget nem hozó eseménynek. A kb. száz fellépő között olyan sztárok voltak, mint Madonna, a Police, a Red Hot Chili Peppers, Kanye West, a Genesis, Roger Waters, Alicia Keys, a Beastie Boys, a Duran Duran, James Blunt, a Foo Fighters, Snoop Dogg, Enrique Iglesias, a UB40, Yusuf Islam (egykori művésznevén Cat Stevens), Shakira, a Crowded House, a Metallica, Lenny Kravitz, Jorge Ben, továbbá az Antarktiszon, 17 brit kutató előtt a kutatóállomás dolgozóiból álló Nunatak együttes - így jött ki a hetes szám a koncertek helyszínéül szolgáló kontinensek tekintetében. Beszédet mondott többek között a csimpánzok viselkedésének világhírű kutatója, Jane Goodall, és Al Gore egykori amerikai alelnök, környezetvédő aktivista, aki el szeretné érni, hogy 2009-re a világ vezetői szerződést írjanak alá arról, hogy 2050-re a gazdag országok 90 százalékkal, világszerte pedig több mint a felével csökkentik a globális felmelegedést okozó szennyezést. Az esemény kritikusai szerint a részt vevő sztárok maguk is jelentős szennyezők - a környezetvédelmi tanácsadással foglalkozó Carbon Footprint vezetője, John Buckley például kiszámította, hogy Madonna Confessions-turnéja tavaly 444 tonna karbon-dioxidot bocsátott ki, több mint 40-szeresét egy brit átlagpolgár éves kibocsátásának.

TARJÁN HÉDI ITTHON Szász Károly utcai szülőházának közvetlen közelségében, a Kapás utca 2. alatt található Vízivárosi Kiállítóteremben mutatja be festményeit Tarján Hédi. A művészeti gimnáziumi barátnőihez, Szenes Zsuzsához és Solti Gizellához hasonlóan textillel is foglalkozó festőnő 1970 óta él Jeruzsálemben. Illusztrációnkon Miki című (talán Erdély Miklóst megidéző) képe, 2001-ből. A kiállítás július 20-ig tart nyitva.

KARLOVY VARY Myrin című alkotásával az izlandi Baltasar Kormakur nyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját: a Kristály Glóbuszt kiérdemlő mű Arnaldur Indridason detektívregényének adaptációja, a genetikai kisérletek titokzatos világába vezet el. A zsűri különdíját az ausztrál Michael James Rowland (Lucky Miles), a legjobb rendezés díját a norvég Bard Breien (Kunsten a tenke negativt - A negatív gondolkodás művészete) kapta, a legjobb alakítást a spanyol Elvira Minguez (Pudor) és az orosz Szergej Puszkepalisz (Prosztyije vescsi - Egyszerű dolgok) nyújtotta. A közönség díját Jan Sverák nyerte (Vratné lahve), életművéért pedig az amerikai Danny De Vito és a cseh Bretislav Pojar kapott elismerést.

Figyelmébe ajánljuk