kulthírek

  • .
  • 2007. november 22.

Trafik

kulthírek
TABORI ÚJ DARABJA Õsbemutatóval emlékezett meg a júliusban, 93 éves korában elhunyt George Taboriról a Berliner Ensemble: Pffft oder Der letzte Tango am Telefon című darabjában egy férfi egy órán át beszél a telefonba. A főszerepet alakító Martin Wuttke mellett egy nyolctagú női kar kommentálja a történteket, akár egy antik drámában.

GYÁSZ 60 éves korában elhunyt Ördögh Szilveszter: a József Attila-díjas író 1973-ban, A csikóval tűnt fel, ezt követte a komoly elismerést arató Koponyák hegye, 1976-ban. Eretnek írások című, 2000-ben megjelent kötete logikailag e művéhez kapcsolódott. Szerette volna trilógiává fejleszteni témáját - de erre már nem maradt ideje.

Szintén 60 éves korában elhunyt Mózsi Ferenc író, költő. Kalandos disszidálása (1970-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba), majd belgiumi tanulmányai után, 1980-ban Chicagóban indította el a tán legjelentősebb amerikai emigrációs irodalmi fórummá vált Szivárványt, melyet a rendszerváltás után itthon jelentetett meg társaival. Válogatott költeményeit Versvisszafojtva címmel még Chicagóban gyűjtötte kötetbe.

MTV ARABIA Elindította arab adását a Music Television: a Dubaiban működő központtal létrehozott MTV Arabia a hálózat más regionális csatornáihoz hasonlóan a megcélzott közeg sajátosságainak megfelelő műsort sugároz, a helyi és a nemzetközi ízeket vegyítve. Éles konkurenciaharcba szállt be az 1981 óta működő MTV: az arab világ lakosságának mintegy kétharmada 30 év alatti, s ezt a hatalmas réteget jelenleg több mint 50 zenés tévécsatorna igyekszik megszólítani.

MAPPLETHORPE POLAROIDJAI A digitális fényképezés előtti korban a Polaroid kamerák nyújtották az expozíció utáni azonnali képnézés élményét. 1970 és 1975 között jórészt ilyen készülékkel dolgozott Robert Mapplethorpe: kereste a művészi kifejezés lehetőségeit, sorozatokat készített önmagáról, barátairól, szexuális partnereiről, férfi és női testekről, tárgyakról. Száznál is több képen örökítette meg Patti Smitht, akivel egy ideig együtt lakott a Chelsea Hotelben - egyik illusztrációnk őt ábrázolja, a másik az 1989-ben elhunyt fotográfus Polaroid-korszakát bemutató album borítója, rajta Mapplethorpe első önálló kiállításának meghívó kártyája, 1973 januárjából (a meztelen képek terjesztését tiltó postai kézbesítési szabályzatnak megfelelően nemi szervét egy kör alakú matricával takarta el). A Prestel kiadó által megjelentetett kötet szerzője, Sylvia Wolf, a Whitney Museum kurátora magángyűjteményekből és a Robert Mapplethorpe Alapítvány archívumában őrzött mintegy 1500 felvételből válogatva kínál betekintést Mapplethorpe művészetének formálódásába, és nyújt kritikus értékelést is e periódusról. A kötetben publikált képek jó része most jelenik meg első ízben. 1975 után Mapplethorpe egy más minőségi kategóriába tartozó Hasselbladdal kezdett dolgozni, Polaroid-korszaka gyakorlatilag lezárult.

Ide kapcsolódik, hogy Japánban egy nyolc éve húzódó peres ügynek vethet véget a legfelsőbb bíróság, ha döntést hoz egy könyv sorsáról, melyet 1999-ben foglaltak le a japán vámosok: Takashi Asai Uplink elnevezésű könyvkiadója még 1994-ben kiadott egy Mapplethorpe-albumot, ennek egy példányát 1999-ben magával vitte Amerikába, de hazafelé az obszcenitást tartalmazó termékek behozatalát tiltó jogszabályra hivatkozva elkobozták tőle. Fel kellett függesztenie a kötet árusítását, de mivel értelmetlennek találta, hogy egy már öt éve forgalomban lévő könyv behozatalára tiltás vonatkozzék, perre ment. Különböző szintű és irányú döntések után most januárban végre jogerős ítélet születhet.

ELHUNYT SZAB" MAGDA 90 éves korában, olvasás közben érte a halál az elmúlt fél évszázad egyik legkedveltebb magyar íróját. A Kossuth-díjas Szabó Magda élete és munkássága elválaszthatatlanul összekapcsolódott Debrecennel, itt született, itt nőtt fel, a város több művének hátteréül is szolgált. Latin- magyar-történelem szakos tanárként a háború éveiben Debrecenben és Hódmezővásárhelyen református leányoktatási intézményekben dolgozott. 1945 után az Újhold folyóirat körében, költőként kapcsolódott be az irodalmi életbe. 1950-59 között nem publikálhatott, általános iskolában tanított, ezután szabadfoglalkozású íróként élt. Az 1958-as Freskót követően sorra jelentek meg gyakran mozgóképre és színpadra is alkalmazott művei. Az őz (1959), a Tündér Lala (1965), a Katalin utca (1969), az "kút (1970), az Abigél (1970), a Régimódi történet (1977), Az ajtó (1987), a férjének emléket állító Megmaradt Szobotkának (1983) vagy az önéletrajzi tárgyú Für Elise (2002) és más kötetei számos kiadásban vonták bűvkörükbe felnőtt és gyermek olvasóit. (Nekrológunk a következő számban.)

ÁZSiAI IRODALMI DÍJ Az 1966-76 közötti évekbe, Kína északi vidékére vezet el, s a belső-mongóliai nomádoknak az úgynevezett kulturális forradalom által fenyegetett életmódját hozza közel az idén első alkalommal kiosztott ázsiai Man-díj nyertese, a Jiang Rong néven író Lu Jiamin Wolf Totem című, angolul jövőre megjelenő regénye. Az eleddig teljesen ismeretlennek számító 62 éves szerző, aki egészségi állapota miatt nem lehetett jelen a hongkongi díjátadáson, azt nyilatkozta, hogy harminc évig gondolkozott művén, és hat éven át írta. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a - Booker-díj mögött is álló Man-csoport által finanszírozott, s 10 ezer dollárral honorált - irodalmi díj ösztönzőleg hat majd az ázsiai szerzőkre. Rajta kívül ezúttal a burmai Nu Nu Yi Inwa, a hongkongi Xu Xi, a Fülöp-szigetről való Jose Dalisay Jr. és az indiai Reeti Gadekar szerepelt még a rövid listán.

MEGHALT EMBER JUDIT 72 éves korában elhunyt Ember Judit: a rendszerváltást megelőző évtizedekben készített, dobozlétre ítélt műveinek fontosságát elismerő 1989-es Balázs Béla-díjjal kitüntetett rendező nevéhez a magyar dokumentumfilm olyan megkerülhetetlen alkotásai fűződnek, mint a Határozat (1972, Gazdag Gyulával), a Fagyöngyök (1979), a Pócspetri (1982), a "Hagyd beszélni a Kutruczot!" (1985), a Menedékjog (1988), A per (1989), az Újmagyar siralom (1989) vagy A snagovi gyerekek (1986-1987). Családja életére meghatározóan hatott a holokauszt, édesapja örökre eltűnt, édesanyja, ő és nővére szerencsésen túlélte a deportálást - Ember Mária íróként foglalkozott e témával, Judit Herskó János osztályában végzett filmesként más utat választott. A 80-as években készített munkái, valamint a közreműködésével alapított Fekete Doboz video-folyóirat révén közvetlenül is hozzájárult a politikai változás szellemi előkészítéséhez és képi dokumentálásához.

Figyelmébe ajánljuk