Tartalom

Narancs XIX. évf. 47. szám (2007-11-22)

Publicisztika

Publicisztika

Az álbotrány, a nem botrány és a valódi botrány

Orbán Viktor nemet mondott, és a Fidesz gyakorlatilag elrekesztette a Gyurcsány hét pontjában szereplő három kétharmados ügy közül annak a kettőnek az útját - a képviselői javadalmazás, illetve a pártfinanszírozás új szabályozásáét -, amelyet nem buktatott meg már korábban a szocialista frakció (a főállású képviselőséget). Orbán "megtiltotta", hogy az ellenzéki képviselők fizetését úgymond háromszorosára emeljék, miközben a reálbérek csökkennek. Nem egyezik bele abba sem, hogy két-háromszorosára emeljék a pártok költségvetési támogatását, miközben az országban "szociális válság van".

Publicisztika

Mindenhol jó - Az otthonszülés-vitáról

Az otthon szülés ügyében folyó disputát sokkal kevésbé szakkérdésnek, mint inkább a modern élettel kapcsolatos hitvitának látom. Az érdekeltek különféle tudományos apparátusokat mozgósítva igyekeznek világnézeti csatabárdjukat bőrkötéses szakkérdésnek álcázni.

Publicisztika

Lamperth és a tabuvédők - Iskolás válasz Horn Dánielnek

Liberális (Fidesz- és SZDSZ-közeli) értelmiségiek időnként előkapják a ládafiából az MSZP-s főkáderek bábjait, s jól megszurkálják őket. Nagy Sándort, Szekeres Imrét, Kiss Pétert stb. Lamperth Mónika most önként jelentkezett, meg is kapta a magáét.

Publicisztika

Egy szabad ember - Kosáry Domokos (1913-2007)

"A marxizmus irányzatának alsó színvonala, az M2 szövetkezett a régi polgári történetírás romantikus-nacionalista alsóbb színvonalával, és kijött egy P2+M2 képlet, hogy algebrai hasonlatokkal éljek. Ez egy borzasztó kövület volt."

Egotrip

Egotrip

Pálya a magasban (Fantomfájás)

"Volt egy kapus Angliában, akit úgy hívtak, hogy Robinson." (Régi idők focija) A szociálpszichológia vizsgálatai az utóbbi évtizedekben bebizonyították, hogy a nyilvános térben nincs olyan apró - szándékos vagy önkéntelen - mozdulatunk, amelyben ne tükröződne a világhoz és embertársainkhoz fűződő viszonyunk. Bár a tudósok a leghétköznapibb cselekményektől a legösszetettebb ünnepi rítusokig az élet csaknem minden területét átfésülték, néhol még ma is találhatunk relatíve fehér foltokat.

Egotrip

Ekotrip (Kényszerzubbony és adu ász)

Megejtő az az őszinteség, amely a múlt héten beterjesztett közpénzügyi törvénycsomagból sugárzik. Annak talpazatát ugyanis az Alkotmány új passzusa adja, amely előírná, hogy az Országgyűlés és a kormány csak az állami költségvetés fenntarthatóságának veszélyeztetése nélkül gyakorolhatja hatásköreit. A rendszerváltozás utáni ötödik ciklusban ezzel közhírré tétetik: a magyar politikai osztályban nincs meg a kellő önuralom ahhoz, hogy éves költségvetési törvényeit felelősen, a következő ciklusokra, sőt a későbbi nemzedékekre is tekintettel alkossa meg és hajtsa végre.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az atlanti veréb

Orbán Viktor amerikai útján egyrészt Orbán Viktorral kommunikált az amerikai külügyi kormányzat, valamint egyes külpolitikai agytrösztök alsó- és középtájéka, másrészt Gyurcsány Ferenchez szólott kissé, még ha némán is.

A szerk.

Megy-e a gőzös?

Kedd reggel országos sztrájkra készültünk. Délután aztán úgy tűnt, mintha a megmozdulás derékhadát adó vasutasok kiszállófélben lennének, folyamatosan egyezkedtek a kormánnyal. Végül megállapodtak is, meg nem is, aminek következtében - az utolsó hírek szerint - szerdán a vasutasok is munkabeszüntetnek (-tettek) reggel hattól délig.

Belpol

Belpol

"Támogattuk Jánost" - Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter

A számára sikertelen tavaszi pártelnökválasztás után a kormányba került szabaddemokrata politikus a status quo mellett foglalt állást lapunknak adott interjújában. Fodor szerint a viták dacára sem szakad a koalíció, és nincs itt az ideje mérleget vonni az SZDSZ-elnök tevékenységéről.

Belpol

Ellenzéki politikusok adóvizsgálata - Apehük van

Politikai megrendelésre dolgozik a Pénzügyminisztérium (PM) felügyelete alá tartozó adóhivatal (APEH), szándékosan vegzálja a Fidesz képviselőit - állítják ellenzéki oldalról. Az APEH véletlenszerűen választotta ki Orbán Viktort és társait, az ellenőrök nem komisszárok - védekeznek a hivatal szakemberei. Mérlegeltük az egymásnak feszülő érveket.

Belpol

A mellékvonal-bezárások terve - Mozdonyfüstbe ment

A szerdai országos munkabeszüntetést elindító lepkeszárnycsapás a vasúti mellékvonalak bezárásának terve volt. A projektgazda Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a bajt leginkább saját magának köszönheti. Hacsak nem a MÁV vezette az orránál fogva saját tulajdonosát.

Külpol

Külpol

Gyerekkatonák Csádban - Cukorka és kalasnyikov

A háborús jogot szabályozó genfi konvenció tiltja a gyerekkatonák alkalmazását a fegyveres konfliktusokban. A korhatárt 15 évben állapították meg. Ehhez képest Afrikában és Ázsiában számos háborút ennél zsengébb korú gyerekek bevetésével vívnak meg. E háborúk felnőtt gazdái nemcsak a normális gyerekkor lehetőségét veszik el tőlük, de kihasználják azt is, hogy gyerekek a háborús jog megsértéséért nem vonhatók felelősségre.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Gesztenyepüré

El lehetne időzni azzal, hogy milyen sokféle remek fogás kreálható gesztenyéből: pikáns krémleves, zöldséges köret, töltött sültek. Gesztenyelisztes különlegességek, Nesselrode puding (vízfürdőben főtt, vaníliakrémmel dúsított desszert), marron glacé (kandírozott gesztenye, az egyik legmunkaigényesebb és ennek megfelelően legdrágább francia csemege).

Trafik

étel, hordó - SHALIMAR

Kedvelt kifejezésünk a "népek konyhája", nemcsak pikáns mellékízei, de viszonylagos megbízhatósága miatt is. Elmúlt a nyár, ne kerteljünk, jelenleg Budapesten a magyar konyha sokkal veszélyesebb üzemnek tűnik, mint akármely egzotikus kaland.

Trafik

csontzene - Strauss, aki nem volt hős

A tűszerűen szúrós esővel záró november zeneszerző hőse vitathatatlanul Richard Strauss (képünkön). Műveit szinte mindennap játsszák Budapesten, elsőként a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével; zongorán Alexander Toradze működik közre (november 23.

Zene

Zene

Alul semmi, felül semmi - Frank Oz: Halálos temetés (film)

A magyar film megkésett nagy pillanata volt, amikor Schütz Ila, tán utolsó filmszerepében, alaposan betépett a háziak által hanyagul elöl hagyott, süteménynek nézett space cake-től. A váratlanul megmámorosodott takarítónő jó időben és jó helyen elsütött kabarétréfa volt, amelyre - ritka, de van ez így - pont annyi volt bízva, amennyit egy ilyen poén elbír. Az arányérzékből ily módon jól vizsgázó Valami Amerikával ellentétben Frank Oz másfél órásra duzzasztja a takarítónős geget: az ő filmjében egy váliumos üvegcse jár kézről kézre egy temetésre összegyűlt társaság soraiban, melyben nyugtatók helyett épp ellentétes élettani hatással bíró bogyók találhatók.

Zene

Rend a homokon - Peter Berg: A királyság (film)

Voltaképpen érthető, miért szaporodtak el az arab világban játszódó filmek. Mert szükség van rájuk. Nemzetvédelmi és lélektani szempontból sokkal megnyugtatóbb az otthon melegétől jó messze, saját - biztonságosnak gondolt - sivatagában hajkurászni az ellent.

Zene

Közeli helyeken - Bollók Csaba: Iszka utazása (film)

Mondjuk lepuból tisztességesen el vagyunk eresztve a hazai mozikban. Ha meglátok egy bezárt és sorsára hagyott vasművet, meg sem fordul a fejemben kihívni esetleg Weiss Manfrédot, de tudom, jobb lesz eztán résen lenni, bármelyik pillanatban, bármelyik kupac rozsda mögül előugorhat Derzsi János, mintha már hallanám is a távolban (közelben) reszelős hangját, vagy valaki tényleg reszel. Ebből a "találtam egy gyereket" dologból sem szorul behozatalra a Róna utca (na, jó, legfeljebb Romániából) a Wittman fiúktól Köves Daniig, csupa sugárzó tekintet, esetleg Estike a Sátántangóból... Olyan is akadt közülük, aki hozta a történetét, akár a kellő drámai erővel. A mondott Romániát sem tegnap fedeztük fel. Szóval nincs sok újság felénk... Akkor ide kéne a "mégis".

Zene

Tükör által - Caragiale: Karnebál (színház)

Amikor néhány éve a Nemzeti Színházban bemutatták Ion Luca Caragiale Farsang című komédiáját, nagyjából szakmai konszenzus mutatkozott abban, hogy a produkció legnagyobb érdekessége a Réz Pál fordítása alapján készült szöveg, Parti Nagy Lajos munkája.

Zene

Csuklóból - Exodus: The Atrocity Exhibition... Exhibit A; Arch Enemy: Rise Of The Tyrant

Fura egy műfaj a thrash metal: nagyjából egyenlő - elérhetetlen - magasságokban trónol néhány elképesztően nagy név, legfelül a Slayer, majd a Kreator, a Destruction, a Sodom, a Testament - és a San Franciscó-i Exodus. A középszer pedig egész egyszerűen nem látható a thrashben - az ilyen stílusú bandák egy ideje már nem tudnak valódi áttörést elérni, csak akkor, ha valami merőben újat nyújtanak, mint a Sepultura a törzsi beütésével, vagy a neo-thrash műfaj naprakészebb zászlóvivője, a Machine Head.

Zene

Heidi Heimatban - Honvágy (kiállítás)

A kiállító művészek nevét olvasva olyan felületes benyomásunk támadhat, mintha a művészeket összekötő kapocs az idegenben való létezés, az otthon ideiglenes/állandó elvesztésének megélése lenne. Siflis András Szabadkáról, Szombathy Bálint Újvidékről származik, Kicsiny Balázs négy évig élt Angliában, Robin Sperling az Alföldön lakik - Sugár János pedig a kakukktojás.

Zene

Alkalomra előásott - NoMeansNo a West-Balkánban (koncert)

Ha nem figyelnék annyira a reputációmra, most biztos elsütnék címként valami "öreg punk nem vén punk" szintű ostobaságot. Magas labda ez persze: egy itthoni NoMeansNo-koncert így tizenpár év után (hőseink utoljára a '93 körül megszűnt Fekete Yukban tűntek fel) borítékolhatóan előcsalogatja patkánylyukaikból a műfajból rég kiöregedett egykori punkokat.

Könyv

Könyv

Mechanikus mitológia

Bodor Ádám: Sinistra körzet

Idén ősszel ötödik alkalommal jelent meg az új magyar irodalom egyik meghatározó műve. A Sinistra körzetet nagy diktatúraregényként szokták emlegetni, de aki itt kizárólag politikára és történelemre gondol, szerintem téved. Az sem igaz, hogy a kiszolgáltatottság ábrázolásáról lenne szó. A Sinistra körzet az emberi természet kvázi tényregénye.

Film

Film

Kés, szerelem, genny, halál - Ujj Zsuzsanna

"Én sem vagyok az már, aki voltam, csókolommal köszönnek a boltban..." A felejthetetlen sorokat Ujj Zsuzsanna jegyzi. Fotós, performer, dalszerző és alternatív rockzenész pályája egyszerre indult a nyolcvanas évek elején. A magyar nőművészek közül először vele hozták összefüggésbe külföldi kritikusok a genderreprezentáció fogalmát. Hajas Tibor életműve meghatározó volt számára. 1992-től a Csókolom zenekarban énekli ironikus-depressziós szerelmes dalait, és az utóbbi két évben egyre gyakrabban lép fel. Az antisztárral az erdélyi turnéja utáni másnapon, a lakásán készítettünk interjút.

Lokál

Lokál

Steve Fossett nyomában - Eltűntnek nyilvánítva

"Nem adom fel!" - kiáltotta a rádióba meghibásodott repülőgépe fedélzetén Steve Fossett. Az amerikai milliárdos 77 óra repülés után szerencsésen landolt, felállítva a leghosszabb repülés világcsúcsát. A 115 hasonló rekordot jegyző pilóta szeptemberben már nem volt ilyen szerencsés, egymotoros gépével lezuhant a nevadai sivatagban. A roncsot azóta sem találják.

Sport

Sport

Body building - Izomtudat és izomláz

"Gyere, nyuszika, segítek" - mondja Gabi, a száznegyven kilós. Egy konditeremben magyaráz, miközben 50 kilóval mellszériázom. Nyolcadszorra már nem sikerül kinyomni, ő egy kézzel leveszi rólam a súlyt. Felsőbbrendűségének teljes tudatában vigyorog. "Ne izgulj, nyuszika, majd belejössz" - és a helyükre teszi a súlyokat. Neki is két évébe került görög istenné változnia.

Sport

Kő-papír-olló verseny a Sugárban - Ökölharc

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy tömeghisztériába hajló szenvedélylyé válna az eredetileg kiszámolósdiként, később vitás esetek sorshúzásszerű eldöntésére is alkalmazott játék, akkor sem, ha már világszerte rendeznek bajnokságokat, és a legjobbak - vagy inkább leglelkesebbek - évek óta összecsapnak a világbajnoki címért.

Lélek
Tudomány