kulthírek

  • .
  • 2010. április 22.

Trafik

GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Rubin Szilárd: 1945 után költőként indult, az 50-es években szocreál regényekkel folytatta. 1963-ban jött ki a főművének számító, s a 80-as évek elején, majd nemrég újra fölfedezett, tavaly német nyelvterületen is sikert arató Csirkejáték: "vad és szentimentális, feszes ritmusú, hatásos ellenpontozásokkal felépített regény" - írta róla Keresztesi József (Narancs, 2006.
július 20.). Mostanában jelent meg új kiadásban 1985-ös regénye, a Csirkejátékhoz hasonló fogadtatásban részesült Római Egyes.

76 éves korában elhunyt Popper Péter pszichológus. Szakmája egyik közismert képviselőjeként médiaszereplései is hozzájárultak ahhoz, hogy társadalmi beilleszkedési zavarokkal, magánéleti válságokkal, valláspszichológiával foglalkozó köteteit (A belső utak könyve; Hazugság nélkül; Vallásalapítók; Lélek és gyógyítás stb.) olyanok is kézbe vegyék, akik egyébként nem olvasnának pszichológiai szakirodalmat.

SZUBJEKTÍV BUDAPEST TÉR-KÉPEK E címmel hirdetett pályázatot az OSA Archívum egy olyan kiállítás létrehozása céljából, mely az utóbbi húsz év Budapestjének társadalmi kérdéseire reflektáló térképműveket, illetve térképpel kapcsolatos alkotásokat mutat be októberben. A kétfordulós pályázat első határideje május 1., minden további infó az osaarchivum.org címen.

LEMEZBOLTNAP, POLI-SZÜLINAP 32 ország független lemezboltjai mellett a budapesti Musicland és Wave is részt vett április 17-én a nemzetközi Record Store Day akcióban. A cél: életben tartani a kézbe fogható zenehordozók piacát. Ez alkalomból jó néhány ritkaság jelent meg limitált példányszámban (Rolling Stones, Beatles, Hendrix, Blur, Goldfrapp, Lily Allen, MGMT, Stone Roses, Babyshambles, Gorillaz stb.).

19. születésnapját ünnepli a budapesti Közgazdasági Politechnikum: az alapítványi formában működő középiskolában 1991-ben indult az első tanév.

TITANIC UTÁN, MEDIAWAVE ELőTT A holland Esther Rods első filmje, A bőrön is áthatol nyerte a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját. A közönségtől A fantasztikus Róka úr című angol- amerikai animáció, Wes Anderson alkotása kapta a legjobb osztályzatot, míg a diákzsűri kedvencének az iráni Ashgar Farhadi rendezte Elly története bizonyult.

20. évébe érkezett a Mediawave, s a Fényírók Fesztiválja ezzel nemcsak életkorát tekintve kezdhet új időszámítást, de lakhelyét illetően is: a 2.0 verziónak immár nem Győr, a sok konfliktussal terhelt szülőváros ad otthont, hanem Szombathely. Április 30. és május 8. között itt lesz az összművészeti fesztivál központja, mégpedig úgy, hogy mindkét hétvégének más-más fazont terveztek. Aki még ezek után is bírja, május 13-16. között az őrségi 'riszentpéteren és a burgenlandi Rudersdorfban folytathatja. A mozgóképes program az újdonságok szokásos özöne - s benne olyan nagy nevek munkái, mint Mika Kaurismäki, Isabelle Adjani, vagy az illusztrációnkon épp a Rembrandt vádbeszéde rendezése közben látható Peter Greenaway - mellett visszatekintést is enged az elmúlt két évtized húsz emlékezetes produkciójára. A zenei programok közül itt most egyedül Gil Scott-Heron (Narancs, 2010. február 18.) első magyarországi fellépését emelnénk ki - minden másról (a kiállításoktól és irodalmi estektől a táncos workshopokon és levéltáros, illetve természetvédelmi konferencián keresztül a szlovén-osztrák-magyar határra telepített zárópiknikig) bőven tájékoztat a mediawavefestival.hu honlap.

A MÚLT íGÉRETEI Les promesses du passe - Une histoire discontinue de l'art dans l'ex-Europe de l'Est címmel nyílt kiállítás a párizsi Pompidou Központban az 1950-2010 közötti időszak kiemelkedő közép- és kelet-európai művészeinek alkotásaiból. A modernista utópiákon túl; A totalitás fantáziái; Antiművészet; Mikropolitikus gesztus - poétikus gesztus; Feminin - feminista; Köztér - privát tér; Visszatérés Utópiába - e hét témakör köré csoportosították 47 alkotó - köztük Csörgő Attila, Erdély Miklós, Hajas Tibor, St. Auby Tamás, Szombathy Bálint, Tót Endre, a szerb Marina Abramovic, a román Dan Perjovschi, az orosz Dmitrij Prigov, a szlovén Irwin csoport és mások - mintegy 160 munkáját.

A Pompidou július 19-ig nyitva tartó tárlatához kapcsolódva a Párizsi Magyar Intézet kiállítótermében Le Progrés de l'Illusion címmel rendeztek kiállítást az 1968-69-es esztendő hazai képzőművészeti életében áttörő erővel bemutatkozó Iparterv-csoport, azaz Bak Imre, Baranyay András, Erdély Miklós, Frey Krisztián, Hencze Tamás, Jovanovics György, Konkoly Gyula, Keserü Ilona, Lakner László, Méhes László, Molnár Sándor, Nádler István, Siskov Ludmil, Szentjóby Tamás és Tót Endre munkáiból.

MAGYAR FILM CANNES-BAN Kocsis Ágnes, aki négy éve nemzetközi sikert aratott első egész estés játékfilmjével, a Friss levegővel, újabb lehetőség kapujába érkezett: új filmjét, a holland, osztrák és francia partnerekkel készített Pál Adriennt beválogatták az idei cannes-i fesztivál Un Certain Regard szekciójába. A túlsúlyos ápolónőről szóló történet - címszerepében az amatőr Gábor Évával - olyan rendezők alkotásaival versenyez, mint például a veterán portugál Manoel de Oliveira, a Film socialisme című munkájával érkező Jean-Luc Godard, vagy a nemzetközi fesztiválokon mostanában jól futó román művészek közül Cristi Puiu és Radu Muntean.

Cannes 63. évadját Ridley Scott versenyen kívül meghívott Robin Hoodja nyitja május 12-én, s versenyen kívül mutatja be új munkáit Woody Allen (You Will Meet a Tall Dark Stranger), Stephen Frears (Tamara Drewe) és a záróestén Oliver Stone is (Wall Street - Money Never Sleeps). A Tim Burton vezette játékfilmes zsűri egyebek mellett Alejandro González I–árritu, Abbas Kiarostami, Kitano Takeshi, Mike Leigh, Szergej Loznyica, Nyikita Mihalkov, Mathieu Amalric és Bertrand Tavernier művei közül választhat.

TAT: ÚJ GALÉRIA BUDAPESTEN A Pál utca és a József körút sarkán, a József körút 69. negyedik emeletén megnyílt a Tat Galéria. Első menetben több művész kamaratárlatával adnak ízelítőt a jövőből: a Berlinben élő Baksa-Soós János fotósorozattal tiszteleg nagybátyja, Baksa-Soós György szobrászművész egyik alkotása előtt, Szilágyi Lenke úti- és portréfotóit állította ki. Mellettük Fürjesi Csaba festményeit és Köves Éva sajátos berlini képeit mutatják be (illusztrációnk), ezenkívül Art deco avagy szocreál címmel betekinthetünk a nemrég elhunyt festő- és grafikusművész, divattervező, Kemény Judit (1918-2009) feldolgozásra váró életművébe. Nyitva szerdától szombatig, 12-19 óra között.

Figyelmébe ajánljuk