Tartalom

Narancs XXII. évf. 16. szám(2010.04.22.) (2010-04-22)

Publicisztika

Publicisztika

Újmagyar - Értelmezési problémák Orbán Viktor sajtótájékoztatóján

A választás első fordulója utáni első nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol természetesen komoly érdeklődés övezte a leendő miniszterelnök kormányzati terveit, Orbán Viktor meglehetősen kemény és konkrét kérdést kapott. A Financial Times (FT) újságírója szó szerint a következőre volt kíváncsi: "Orbán úr, ön az utóbbi négy évben sok időt töltött a szocialista kormányzat megszorító politikájának támadásával. A következő négy évben minden intézkedésüket vissza fogja vonni? És mit fog tenni a költségvetési hiánnyal? Emlékszik, ön korábban azt mondta, hogy a 3,8 százalékos hiánycél nem reális. Mi a realisztikus hiánycél? Mit fog mondani az IMF-nek? És ha adót csökkent, miből fogja azt finanszírozni, hogy megőrizze a költségvetés egyensúlyát? Önnek is majd csökkentenie kell a kiadásokat?" ("Mr. Orbán, in the last four years you have spent a lot of time attacking the austerity measures of the socialist government. In the next four years are you gonna reverse all the things they've done? And what are you gonna do with the deficit? You know that you've said that the target of 3,8% is not realistic. What is a realistic target? What are you going to say to the IMF? And if you gonna cut taxes, how are you gonna fund these, in terms of keeping the budget balance? Will you have to cut spending as well?")

Publicisztika

Az ártatlanság kora

Az LMP, a néhai Fidesz, meg a reálpolitika

Szögezzük le az elején, hogy az idei parlamenti választások első fordulója, ahogy már előre sejtettük, földcsuszamlásszerű fordulatot hozott a magyar pártrendszerben. A lehangoló összképen belül az egyetlen üdítő kivételt, zöld színfoltot a Lehet Más a Politika lefordíthatatlan nevű, párttá tömörült civil mozgolódás meggyőző eredménye jelentette.

Publicisztika

A hit hegyei

A rendszerváltás utáni magyar történelem leghosszabb (konkrétan 2006 ősze óta tartó) választási kampánya ért véget a múlt vasárnap (április 11-én). E furcsa kampány céljaiban is eltért az eddig megszokottaktól, hogy tudniillik szavazókat kell szerezni, sokkal inkább arról szólt, hogyan kell egy pillanatnyi állapotot három és fél évig fenntartani: egy érzést konzerválni úgy, hogy ha majd felnyitjuk a konzervdobozt, frissességéből mit sem vesztve fejtse ki hatását. Amit pedig tartósítani kellett, az az őszödi beszéd publikálása, tartalma és interpretációi keltette felháborodás volt. A kampány furcsasága abban is állt, hogy képes volt olyan érzetet kelteni, mintha a "versengés" főszereplői (az MSZP és a Fidesz), s később az önként bejelentkezők is ugyanarra a kapura játszottak volna: a szocialista párt lehetőség szerint megsemmisítő erejű bukására. 'szöd kiszivárgása után a kormánynak, a kormányfőnek nem volt jó lépése, amiről addig - alkalmanként még okkal is - azt hihette, hogy jó, abban is elbizonytalanodott, elvesztette a hitét (s vele a komplett baloldal). Gondoljunk csak az eü-népszavazásra adott reakciókra. A vizitdíj és a többiek azonnali (tehát idő előtti) sértődött visszavonására, a kormánykoalíció hamari felbomlására. A hit elvesztése pedig maga volt a mondott állapot konzerválásának biztosítéka: mert a hit hegyeket mozgat meg. És így csak egy hit maradt a pályán. Aztán a Fidesz már csak őrizte a lángot, a szocialisták meg stréberen hordták hozzá a tüzelőt (jó néhányuk penetráns tolvajlásainak újabb és újabb, ütemesen adagolt fordulataival).

Publicisztika

Ott nyugszik

A döntést, hogy a tragikusan elhunyt lengyel államelnököt, Lech Kaczynskit és hitvesét a krakkói Wawelben, a Szent Szaniszló-székesegyházban temethetik el, hivatalosan a székesegyház gazdája, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek hozta. A kérést állítólag az államfő testvére és legbensőbb szövetségese, Jaroslaw Kaczynski intézte - vélhetően a lengyel katolikus egyház legfelsőbb köreihez. A világi lengyel állam intézményei fölött mintegy átnyúlva - bár faktum, hogy a III. köztársaság, a rendszerváltáskor újjászületett lengyel állam nem rendelkezik az államelnöki temetésre vonatkozó pontos protokollal. (Az új köztársaság összes eddigi elnöke, Wojciech Jaruzelski, Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski még él.) A Wawel viszont a középkori lengyel királyok székhelye és panteonja, sőt egyfajta felfogás szerint az államiságnak mintegy spirituális központja és misztikus kisugárzásának a centruma is - a századfordulón Stanislaw Wyspianski író és festő, a kissé bomlott géniusz egyenesen odatelepítette volna a szejmet is, de ez csak afféle költői túlzás volt. Ezt a felfogást - eddig legalábbis - kissé avíttnak, de mindenképpen érvényben nem lévőnek vélhettük.

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A háborúnak vége

A Fidesz elsöprő győzelmével lezárult egy tizenkét éve tartó háború. Kérdés, hogy most a szabadrablás vagy az újjáépítés időszaka következik-e. Történelmi példák sorát lehet hozni arra is, hogy a győztes hadizsákmánynak tekinti az elfoglalt országot, és arra is, hogy okos intézkedésekkel sikeresen pacifikálja - meg arra is, hogy jó szándékú, de buta intézkedésekkel sikertelenül.

Komiszkenyér

Egotrip

Dilemmáink III. (Humanizmus télen

Ha igaz a már évek óta fel-felröppenő hír, miszerint a posztmodern kornak vége, akkor mi most egy negyedik idődimenzióban, valahol a jövőn is túl leledzünk. A "modern" ugyanis eredeti latin formájában (modo) annyit tesz, hogy "éppen most", "jelenleg". Három dimenzióhoz szokott szervezetünk nehezen viseli ezt a múlton, jelenen és jövőn túli, poszt-posztmodern létet. Szédülünk, mert minden olyan szédítően gyorsan történt. Még föl sem tudtuk fogni, meg sem tudtuk határozni a magunk számára, hogy mi az a posztmodern, és már vége is.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Választás után Magyar Narancs, 2010. április 15. Kedves Szerk., már pár hete, hogy nagyon nem értem, miért írja a Narancs folyvást, hogy nem tudható, mit ígér(t) Orbán Viktor, mit tartogat a Fidesz a választók, az ország számára.

Külpol

Külpol

Thaiföldi válság - Színek és évek

Hatodik hete, valójában azonban immár ötödik éve tart a thaiföldi válság, amelynek a mostani csúcspontján, április 10-én 25 halottja volt a bangkoki utcai összecsapásoknak - katonák és civilek vegyesen. A továbbra is százezres nagyságrendben tüntető, több közlekedési csomópontot elfoglalva tartó vörösingesek új választásokat követelnek, a kormány türelmet kér a bonyolult helyzet megfontolt rendezéséhez, a hadseregen belül a megosztottság veszélyes jelei mutatkoznak, a palota hallgat. A kormánypárti sárgaingesek pedig szintén tömegtüntetésekkel fenyegetőznek arra az esetre, ha a hatóságok nem vetnek véget napokon belül a másik oldal megmozdulásainak.

Belpol

Belpol

Homályban hagyott Fidesz-tervek - A maga idejében

Ha a Fidesz eddig nem kötötte a választók orrára a terveit, akkor azon sincs mit csodálkozni, hogy a választás második fordulója előtt is legfeljebb csepegtet. A tisztánlátást tovább nehezíti, hogy az ellenzéki időszak alatt sem derült ki semmi az elképzeléseiről.

Belpol

Hagyó Miklós fővárosi felemelkedése és bukása - A hatalombróker

Ha a Fidesz kaszárnya, az MSZP kupleráj - tartja a kilencvenes években született szállóige. Az utóbbit használta ki Hagyó Miklós, aki pár év alatt maga alá gyűrte a teljes fővárosi MSZP-t, hogy aztán királycsinálóként beleszóljon pártja legfelsőbb ügyeibe is. Bár a volt főpolgármester-helyettes viharos gyorsasággal tűnt le, az általa kiépített rendszer - az őt megtagadó szövetségeseivel az élen - ma is működik.

Interjú

Belpol

"Látható, hogy merre nem lehet továbbmenni"

Nádas Péter író a választás utáni Magyarországról

"A mindenkitől és mindentől való függetlenség esztelen vágyában azonban van néhány olyan mozzanat, amit komolyan kell venni. De a bezárkózás, az izoláció valójában nem tartozik a függetlenségi hagyományhoz, hiszen az a felvilágosodáshoz, a francia forradalom univerzális értékeihez kötődik, s ezért nehezen egyeztethető a nemzeti konzervatív hagyománnyal, amely egy másik univerzális értékrendet követ."

Film

Film

Égi csibészek

Jean-Pierre Jeunet: Micmacs - (N)Agyban megy a kavarás

A világ alapvetően két részre osztható: azokra, akiknek tetszett Amélie csodálatos élete, és azokra, akiknek nem (most hagyjuk azokat, akik a haverok előtt letagadják, hogy imádják, meg azokat is, akik ki nem állhatják, de egy [első] randi pozitív végkimenetele érdekében a top5 filmjeik közé sorolják).

Film

"Párizst kivégeztem" - Jean-Pierre Jeunet filmrendező

Autodidakta filmes. A Delicatessennel tűnt fel, az Elveszett gyerekek városával tűnt még feljebb, majd kis hollywoodi kitérőt (Alien 4.) követően megrendezte az Amélie csodálatos életét, melynél exportképesebb francia filmet azóta sem látott a világ. Új filmje, a Micmacs - (N)Agyban megy a kavarás kapcsán beszéltünk vele Párizsban.

Film

A szőttes alatt - Pejó Róbert rendező

Elfriede Jelinek Kézimunka című drámája az 1995-ös burgenlandi cigánygyilkosságok alapján íródott, a darabot 1996-ban az év legjobb német nyelvű drámájának választották. A darab hazai bemutatója - április 21., Trafó - előtt az anyai ágon román, apain magyar származású, Amerikában élő filmrendezővel, Pejó Róberttel beszélgettünk színházi debütálása apropóján.

Zene

Zene

könyv - LYNN BARBER: EGY LÁNYRÓL

Lynn Barber brit újságírónő kedvenc időtöltése a madárlesés. Ha erről ír, ami könnyen megeshetett volna, hisz' eredetileg erre kérte fel egy angol magazin, nyilván abból is valami személyes és érdekfeszítő kerekedik, legfeljebb nem Nick Hornby, hanem David Attenborough készít belőle filmet.

Zene

lemez - ROBERT BABICZ: IMMORTAL CHANGES

A lengyel születésű, de gyerekkorától német környezetben felnőtt (mostanság éppen Kölnben élő és alkotó) Babicz rég ismert delikvens a nemzetközi techno/house világban. A kilencvenes évek elején, még Rob Acid (továbbá Acid Warrior, Department of Dance, s valahány név a naptárban...) álcájában sikerrel aknázta ki az acid house hullámot, s teremtette meg saját legendáját.

Zene

Koncert - Az erő velünk volt - A Ken Vandermark-Paal Nilssen-Love-duó Budapesten

Már ötkor ott topogok a hajón: várjuk a mai improvizatív dzsessz királyát, Ken Vandermarkot és társát, Paal Nilssen-Love-ot. Ám kiderül, hogy amerikainak se mindig jó lenni, a magyar-román schengeni határon például biztosan nem. Az amerikai követség végül közbelép, de a késés miatt már csak a koncert után lesz valamicske interjú. Nem baj, Grencsóék remek koncerttel nyitják az estet, és legalább ott vagyok a zenészek megérkezésekor: látom a backstage-ben, hogy ez már tényleg a tisztaelméjű dzsesszmuzsikusok kora.

Zene

dvd - A FEHÉR LOVAG

A fantasy lenyomta Ivanhoe-t, semmi kétség: a globális felmelegedés végleg taccsra tette a jégmezők összes megmaradt lovagját. Mindez alkalmasint monetáris okokra vezethető vissza, középkori kalandfilmet forgatni majd' annyiba kerül, mint valami ködös marhaságot mindenféle cifra szerzetekről, hülye nevű, ecsetfülű, nyilazó hermafroditákról, kaporszakállú, csuhás falvédőfigurákig.

Zene

Film - Hullanak jobbjaink - Antoine Fuqua: Brooklyn mélyén

Egyesek szerint Brooklyn metróval, mások szerint viszont a filmművészet eszközeivel közelíthető meg a legjobban. Aki az utóbbiakat választja, még nem biztos, hogy lemondott a tömegekkel való együttmozgásról, hisz a hely fotózkodásra mindig kapható szelleme csak úgy vonzza az autentikus utca- és/vagy dohányszagra vágyó filmeseket. Antoine Fuqua életművét épp az ilyen erős, autentikus, utcaszinti kipárolgások lengik körül.

Zene

könyv - RICHELLE MEAD: VÁMPÍRAKADÉMIA II. DERMESZTÕ ÖLELÉS

A vámpírok újrafölfedezése az Egyesült Államok válasza a brit varázslódömpingre: legalábbis a Harry Potter óta mind népszerűbb fantasy irodalom frontján. Az amerikai vampirológusok mindenesetre nem sokat vacakoltak, ezerszer bizonyított tinisztorikat (első szerelem, örök barátság stb.) játszatnak el a szerencsétlen vérszívókkal.

Zene

koncert - RECOIL

Történhettek volna olyan dolgok, amik megakadályozhatták volna, hogy Alan Wilder 16 év után ismét színpadra álljon, de az izlandi vulkánkitörés és az ennek következtében elrendelt repülési tilalom nem tartozott ezek közé: miután kiderült, hogy az értelemszerűen megnőtt jegyigénylés miatt vonattal sem tud jönni, fogta magát, és elvezetett Londontól egészen Budapestig. A Diesel ezen a péntek estén úgy nézett ki, mint a PeCsa egy átlagos Depeche Mode-klubesten: többnyire ugyanazok a tetőtől talpig feketébe öltözött fanatikusok telítették meg roskadásig a nézőteret, és rendkívül hálásak voltak, amikor színpadra lépett a közel két napja ébren lévő Wilder, valamint fizikatanár kinézetű társa, Paul Kendall.

Zene

lemez - ADAM GREEN: MINOR LOVE

A popzenében bármi megtörténhet. Például az is, hogy világra szóló sikert arat egy dal, amelynek egy részében csak kappanhangon elővezetett dudorászás van.

Zene

animációs film - 9

A James Cameron által majd' három évtizede feldobott, folytatásokban, utánzatokban és tévésorozatokban tovább boncolgatott "Az emberek vagy a gépek győznek?" kérdését végre-valahára megválaszolta valaki: a rongybabák. Azaz csak első blikkre rongybabák ők, valójában különböző fém- és favackokból összetákolt, zsákvászonnal burkolt, kedves kis lények, akik pechjükre a nagy világégést követően kénytelenek intézni ügyes-bajos dolgaikat.

Zene

lemez - THE KNIFE / MT. SIMS / PLANNINGTOROCK: TOMORROW, IN A YEAR

2006-ban a Pitchfork honlapján volt egy interjú a svéd elektropopduóval, amelyben a következőket jelölték meg hatásaikként: David Lynch, Aki Kaurismäki, a koreai filmek, a Trailer Park Boys zenekar, a Donnie Darko című film és a Doom játéksorozat. Amennyire széles ez a paletta, anynyira bátor, perverz és előremutató a zenekar munkássága - most például egy egészen bizarr, Charles Darwin fő művéről, A fajok eredetéről szóló elektro-operalemezt készítettek.

Zene

Színház - Mozgásban - Samuel Beckett: Godot-ra várva; John Arden: Élnek, mint a disznók

Itthon mostanában sokat beszélnek a fizikai színházról. Nem firtatom, miért és miért most - a fővárosi egyetemen mindenesetre lett egy olyan szak, amit így hívnak. Leginkább valami olyasmiről lehet szó, hogy néhányan nekiálltak lebontani a hagyományos tánc- avagy mozgásszínházat és az ugyancsak hagyományos színházat elválasztó falat, bár ennek létében sem vagyok nagyon biztos, így most a nemlétében sem. Azt viszont eszembe sem jutna tagadni, hogy léteznek olyan produkciók, amelyekben a fizikum, a test nyelve nagyobb szerepet visz, mint a beszéd - akár azért, mert az előtérbe nyomul, akár azért, mert a háttérbe húzódik.

Zene

Kiállítás - Polgári műfajok - Szín, fény, ragyogás - Márffy Ödön (1878-1959) gyűjteményes kiállítása

Márffy Ödön életműve első pillantásra az, aminek hirdetik: szín, fény, ragyogás. Más szóval par excellence festőiség, szakmai siker, polgári életöröm. A műkereskedelem és a szélesebb nagyközönség egyik kedvenc festője derűs és problémamentes művészként él a köztudatban, aki nem volt szélsőségesen modern, csak annyira, hogy a műkedvelő sznobizmusnak még éppen imponáljon.

Könyv

Könyv

Rabszolgasors - Bernardine Evaristo: Ófrika Rulez!

Kegyetlen dolgok történnek a brit-nigériai - egy korábbi, családtörténeti ihletésű regényében egyéb nációjú ősöket is felvonultató - írónő parabolaregényének fordított világában. Doris Scagglethorpe-ot, egy káposztatermelő angol paraszt lányát egy szép napon elrabolják a rabszolgavadászok, és miután túléli a tengeri utazás minden nyomorúságát, beleégetik a vállába új tulajdonosa nevének a kezdőbetűit, belőle pedig Omorenomwara lesz, egyetlen dolga pedig a feltétlen engedelmeskedés. A hozzá hasonlókéhoz és a lehetőségekhez képest szerencsésen alakul a sorsa. Megszökik, elfogják, végül újra megszökik, aztán vénségére megéri a felszabadulást is.

Könyv

Elveszett paradicsom - Mikó Árpád: A reneszánsz Magyarországon

Mindig hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az európai reneszánszra, mint az emberiség egyik aranykorára. Megvalósult álomként merül fel a képzeletben ez az időszak, amely egy még régebbi aranykor, a görög-római antikvitás bűvöletében élt, és zseniális művészetében mintegy újjászülte. Ha a reneszánszra gondolunk, varázsütésre oszlani látszik szemünk előtt a homály, terjed a fény, amelynek sugarában Botticelli légies alakjai lépdelnek. Hasonlóképpen szoktuk elképzelni a magyar reneszánsz korszakát is. Mátyás király dicsőséges uralkodásán elmerengve megdobban a szívünk: mégiscsak volt egy kor, amidőn kövér legelőinken kövér tulkok legeltek, arany kalászt ringatott a Duna menti róna, teli volt kinccsel az államkassza és - mellesleg - Bécs is Budához tartozott.

Könyv

Zsákút - Dave Eggers: Ahol a vadak várnak

A tavaly bemutatott, azonos című mozifilm (nálunk DVD-n került forgalomba) adta az alapot e regényhez (szerzője forgatókönyvíró-társ volt a rendező Spike Jonze mellett) - ám mindkettő jócskán eltávolodott a forrásul szolgáló eredetitől. Maurice Sendak képeskönyve volt ugyanis az ötletadó, ez a magyarul soha meg nem jelent, a film ajánlójában viszont "a világ egyik legnépszerűbb könyve" címkével ellátott, alig harmincoldalas kiadvány. A történet egyetlen mondatban összefoglalható:

Könyv

Nem tudják, hogy kém - Adam LeBor újságíró, krimiszerző

Évek óta Budapesten él, tudósítja a The Times és a The Economist olvasóit, könyvet írt az ENSZ mulasztásairól, valamint az arabok és zsidók együttéléséről Jaffában. Tavaly előállt egy krimivel, aminek főhőse Budapesten próbálja felgöngyölíteni az Európai Unió és a nácik közös összeesküvésének szálait. A Budapest Protokoll a napokban jelenik meg magyarul.

Elsüllyedt szerzők XXV.

Könyv

Valakit visz a víz

Zilahy Lajos (1891-1974)

Pályafutásának csúcsán alighanem ő volt a legnépszerűbb és legbefolyásosabb magyar író: regényei, színdarabjai és filmjei tömegeket vonzottak, s szavának komoly közéleti súlya volt. Néhány műve, túl politikai és stílusfordulatokon, máig sokak kedvence, ám azt kevesen vitatják, hogy Zilahy nemcsak a közép-, de egyszersmind a másodosztály írója volt.

Könyv

Otthon az inkognitóban - W. G. Sebald: Szédület. Érzés

Az 1944-ben a bajor Weltach am Allgäuban született és 2001-ben választott hazájában, Angliában egy autóbalesetben meghalt W. G. Sebald (aki keresztneveit túl germánosnak vélve csak a monogramját adta meg írásai élén) Thomas Bernhard társaságában a legmélyebb német nyelvű író volt 1945 után. Immár a harmadik könyve jelent meg magyarul.

Könyv

Egy jól megcsinált élet - Ádám Ottó (1928-2010)

Már életében a múlt alakjává vált. Meglehet, ha a Madách Színház 2008-ban nem ünnepli meg egykori direktorának, főrendezőjének és nemtőjének 80. születésnapját, sokan már rég eltávozottnak hitték volna a szakmai pályafutását bölcs eleganciával bevégző Ádám Ottót.

Könyv

Vezekeljen kicsit - Lanczkor Gábor: A mindennapit ma

Nem mintha ez olyan fontos lenne, de a főszereplő viszonylag könnyen azonosítható. A könyv felénél kerül elő a régi történet, amikor Fülöp atya megkérte az állítólag szent víziókkal megvert-megáldott apácát, húzza le róla sáros bakancsát, majd miután az megbotránkozott, nagyot röhögve fordult sarkon: "Ez a nő nem lehet szent! Hiányzik belőle az alázat!" Ha eddig a pontig voltak is kétségeink, itt már igazán nem esik nehezünkre felismerni Néri Szent Fülöp - ahogy Goethe hívta: a humoros szent - egyik leghíresebb sztoriját. Az élet és irodalom minden területén tájékozott olvasóink természetesen emlékezhetnek rá, hogy lapunknak már mesélt erről, mármint akkor még készülő kisregényéről az ifjú költő ("Ne képeslap legyen", 2009. április 30.). Ugyanitt beszélt arról, mit lehet, mit érdemes kezdeni a "kultúrtörténeti hordalékkal": hogy ennek számára csak akkor van értelme, ha önmagán átszűrve teszi élővé a hagyományt. Így lett valóban mai, erős költői anyag két világhírű galéria jórészt klasszikus képeiből (Vissza Londonba), így játszott bele két első kötetébe barokk poétikát, régi versformákat, helytörténetet és még sok egyebet.

Trafik

Trafik

chili&vanília - Hagymát hagymával

Dübörög a diétaszezon, a csapból is a tutibiztos trükkök folynak. Mértékletesség, változatosság, szezonalitás, kis adagok, egy csepp luxus és izgalom, élvezet, sok folyadék, és naponta egy pohár pezsgő - dióhéjban ez a titka például annak, hogy a francia nők miért tudnak olyan irigylésre méltóan karcsúak maradni a vajas croissant-ok, pompás libamájak és créme brulée-k mellett.

Trafik

tévésmaci - Lexebb állat a tapír

Amikor Sztupa és Troché az első tavaszi napsütést meglátta, épp vidéken robogott a gőzparipa. Vitte, vitte hőseinket egy távoli kis faluba, ami még a szomszéd falutól is nagyon messzire esett, de annyira, hogy át is kellett szállni, konkrétan egy nagy fánál, ami látszólag a mező közepén helyezkedett el, s tagadhatatlanul kétfelé ágazott alatta az út, már ha azt a kétszer két vaskosabb keréknyomot útnak lehetett nevezni.

Trafik

mi a kotta? - Csata a Csúd jegén

Lányokkal cicázik, és alászáll az Alvilágba, Tuoni földjére, hogy ott Tuonela hattyújára vadásszon, rútul megöletik, majd - amint az egy vérbeli mitológiai alaktól méltán elvárható - holtából új életre kél, s visszatér az övéihez - a Kalevala olvasói vagy éppen Kazimir Károly egykori körszínházi működésének figyelmezői mindezekből alighanem már rá is ismertek a léha, ám szeretetre méltó Lemminkäinen alakjára. A finnek Homérosza, Lönnrot Illés eposzában olykor "szépséges Messzevágyó" nevezet alatt emlegetett hérosznak és mondakörének eredetileg ugyan egy teljes operát szánt Jean Sibelius, de egy pazar zenekari szvit még e terv elejtése után is kitelt Lemminkäinen kalandjaiból.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Rubin Szilárd: 1945 után költőként indult, az 50-es években szocreál regényekkel folytatta. 1963-ban jött ki a főművének számító, s a 80-as évek elején, majd nemrég újra fölfedezett, tavaly német nyelvterületen is sikert arató Csirkejáték: "vad és szentimentális, feszes ritmusú, hatásos ellenpontozásokkal felépített regény" - írta róla Keresztesi József (Narancs, 2006.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Pornóvírus Egy új típusú vírus fájlmegosztó oldalakon fertőzi meg áldozatait, és közzéteszi netes tevékenységüket, majd pénzt kér az eltüntetéséért. A gyanú szerint a program mögött egy hosszabb ideje tevékenykedő bűnszervezet állhat. copyright-bukta A számítógép-kalózkodásnak az amerikai gazdaságra gyakorolt hatásait vizsgáló számvevői hivatal nem talált bizonyítékokat a jogvédők által emlegetett milliárd dolláros veszteségekre.

Tudomány

Kiállítás - Avar lófejek - Kincsem, Imperiál - Híres magyar versenylovak

A képen fess kisasszony, bundát visel és fátylas kalapot, a szeme mintha félig hunyva lenne - maga a titokzatosság, a megfejtésre váró rejtély. Egyet lapozunk, s a képen egy fiatal nő látszik kiskosztümben, szemből, épp miránk néz - ugyanaz a személy, kétségtelen, de már jóval kevesebb a rejtély, felerősödtek a kijelentő hangsúlyok. A harmadik lapon már minden világosnak tűnik, nincsen ott se titok, se novella, az ismerős fiatal nő egy szál fehérneműben áll, s tekintete leginkább a semmibe merül. A negyedik oldal a testet öltő egyértelműség, minimalista akt minden különösebb póz vagy fakszni nélkül. De hátravan még egy lapozás! Az utolsó oldalon egy csontváz rémületes képe foszlat a pillanat tört része alatt semmivé minden addigi képzetet.

Sport
Lélek

Lélek

"Kiegyeztünk a lábszárban" - Végh József túszmentő

Tizenhat évig volt nevelőtiszt a bátahalmai börtönben, közben elvégezte a tanárképzőt, majd a pszichológia szakot, és börtönpszichológus, klinikai szakpszichológus lett. 1993-ban hívták a rendőrség különleges szolgálatához túsztárgyalónak, de nevéhez fűződik az ún. érzelemtaktikai tréning kidolgozása is.