chili&vanília - Hagymát hagymával

  • .
  • 2010. április 22.

Trafik

Dübörög a diétaszezon, a csapból is a tutibiztos trükkök folynak. Mértékletesség, változatosság, szezonalitás, kis adagok, egy csepp luxus és izgalom, élvezet, sok folyadék, és naponta egy pohár pezsgő - dióhéjban ez a titka például annak, hogy a francia nők miért tudnak olyan irigylésre méltóan karcsúak maradni a vajas croissant-ok, pompás libamájak és créme brulée-k mellett.
Legalábbis Mireille Guiliano A francia nők nem híznak című könyve szerint. A New York és Párizs között ingázó szerzőnő trükköket fed fel, történeteket oszt meg saját küzdelméről, és néhány kifejezetten használható receptet is megoszt. A karcsú nagyasszony egyik fő titkos tippje a csodapóré. A "magical leek soup", azaz bűvös póréhagymaleves névre keresztelt étel receptjét a fogyókúráját felügyelő orvosától kapta, és állítólag igen sok nőnek tett ezzel hatalmas szívességet. Ételnek azért barokkos túlzás lenne nevezni: a csoda ugyanis abban rejlik, hogy egy egész hétvégén keresztül, azaz 48 órán át (!) sós vízben főtt póréhagymát fogyasztunk, a főzővizet pedig megisszuk. Gondolom, a 44. órában már az ember bőre is póréillatot párologtat. A 44. óráig soha nem jutottam még el, sőt a 24.-ig sem (nem is lettem karcsú...), egyszer - és utoljára - azonban megfőztem: borzasztó. A póréhagyma ellenben alapvetően szuperzöldség, tele vitaminnal, méregtelenítő hatással, szinte nullkalóriás. Némi apró eltéréssel (na jó, és egy kis tésztával) zseniális fogássá alakítható. Ilyenkor, tavasszal pedig kiválóan helyettesíthető zsenge újhagymával. Ha az ember serpenyőben hirtelen megpirítja, akkor enyhén karamellizálódik, édeskés lesz, intenzív ízű és eszméletlenül finom. Az alábbi receptben tésztához keverjük. Nagyon jól passzol hozzá serpenyőben sült garnéla, párolt hal, kagylófélék is, vagy ha ezek nincsenek, akkor a tetejére parmezán.

Spagetti karamellizált póréval és garnélával

Hozzávalók (2 adag)

20 dkg spagetti vagy linguine tészta

2 póréhagyma, vagy 4 csokor újhagyma

2 evőkanál olívaolaj

2 csokor petrezselyem vagy turbolya, finomra

aprítva

1 citrom reszelt héja

1 kávéskanál csilipehely

fejenként 3-5 garnéla, megtisztítva,

serpenyőben pirítva

A hagyma hajas végét és a sötétzöld részét levágjuk. A zöldséget keresztben elfelezzük. Mindkét felét most hosszában félbevágjuk, és éles késsel hosszában vékony, kb. 2-3 mm széles csíkokat szeletelünk belőle, hogy úgy nézzen ki, mint egy metélt tészta. Egy nagy serpenyőt zsiradék nélkül a legerősebb lángon felforrósítunk. Ekkor öntünk bele némi (nem extraszűz) olívaolajat. A hagymametéltet rádobjuk, és néhány perc alatt rázogatva megpirítjuk, amíg megpuhul és kissé megpirul. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, inkább több külön adagban tegyük, különben a hagyma csak párolódna, de nem pirulna. Sózzuk, frissen őrölt borsot szórunk rá. Felaprítjuk a petrezselymet, és összekeverjük a pirított póréval. A végén meghintjük a reszelt citromhéjjal, csilipehellyel, mellé tésztát és serpenyőben pirított garnélát tálalunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

"És zene mindörökké. Az mindig velem van"

  • Artner Sisso

Mit csinál ma a bő negyven éve létrejött Kampec Dolores zenekar? Például szombaton este koncertezik a Hunniában. Az együttes énekesét, Kenderesi Gabi előadóművészt, zeneszerzőt múltról és jelenről, buddhizmusról és zenéről kérdeztük.