tévésmaci - Sül!

  • .
  • 2009. május 14.

Trafik

Ezen a gyönyörű májusi reggelen Popota Athina nyugalmazott pedagógus, a hetvenéves Athina néni átvágott a Szent Imre téren - bár magában még ennyi év után is Tanácsház térnek nevezte. A posta felől közeledett, konkrétan a Sallai Imre utcából, aminek valamilyen csoda folytán nem változtatták meg a nevét az új rezsim emberei.
Már a templomnál járt, amikor izgatottan kiabáló, hevesen gesztikuláló kis csoportra lett figyelmes, sietve haladtak el mellette a rendőrség irányába, ott volt az mindjárt a posta mellett. Athina néni előbb nem szentelt különösebb figyelmet nekik, annyi a futóbolond manapság. Igyekezett az órájára koncentrálni, a tér túlsó sarkán fekvő II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában volt orosztanár, óraadó. Megpróbálta lepergetni magában a kilencedik leckét, tulajdonképpen kisebb zökkenőkkel sikerült is. Nem mindig szokott neki még ma sem, mert bár szinte az első görög emigránscsoporttal érkezett az országba, és szinte másnap orosztanárnő volt Csepelen, a hosszú idő alatt két nyelv maradt tökéletesen idegen neki: a magyar és az orosz. Már jóformán kiért a "betonra" (a tér 1-es kapu felőli sarkát hívják így), amikor felötlött benne, hogy a kiáltozó emberek mintha azt óbégatták volna, hogy: Lenin, Lenin... Jobb is, hogy kezdődik a műsor.

Pénteken (15-én) délben egyből menjünk romantikázni a régiekkel, Edward Fox csapja a szelet Vanessa Redgrave-nek az Itália csókjában, amiről senki nem hinné el, hogy kábé a Ponyvaregénnyel egyidős darab - sokkal többnek néz ki (13.35-kor az RTL Klubon). Apropos Tarantulánk, a Duna tévén este kilenckor Jackie Brown. Az én barátom, Sanyi persze ekkor a film+-n kezdi nézni a Sikolyt. És olyan embereket is ismerek, akik már fél órája bámulják az MGM-en a Tennessee-i éjszakák című 1989-es thrillert, aminek legalább annyira hülye címe van, mint egy Bródy János-dalnak. De mivel a dalnak is füle van, besúgom a rendezőnek, ha 14.25-kor nem nézték meg az HBO-n az Overnightot, ami vagy egy verhetetlen lóról szól, vagy brókerekről.

Szombaton kapcsoljuk Moszkvát, nos, ezúttal nem (egyből) a Vörös teret, de kétségkívül elkezdődik 20.55-kor az m1-en az Eurovíziós Dalverseny idei döntője - Orbán Viktor szerint nyugodtan tekinthetjük a választás nulladik fordulójának. Az HBO-n már nyolc óra óta megy a Shine a Light - A Rolling Stones Scorsese szemével című zenés, de inkább unalmas dokumentumfilm. Tegye fel a kezét, aki szerint nem igazságtalanság, hogy a Rolling Stones soha nem nyert Eurovíziós Dalfesztivált, és Földes László (Hobo) sem.

Vasárnap egy Okwe nevű szereplő lehúz némi belsőséget a klotyóban és a Gyönyörű mocsokságok című Frears-műben az RTL Klubon 23.10-kor. Khm, okvetlenül nézzék meg, hogy csinálja. Egy óra múlva átfarolhatnak a tv2-re, mert kezdődik A Sebhelyesarcú, a világ egyik legtúlértékeltebb filmje, Tony Montana szerepében Al Pacinóval. A Filmmúzeum stílszerűen a Végre vasárnapot adja 21.20-kor, szerencsére Truffaut, az elfeledett nyomorult nem csinált filmet a naptár minden kockájából. A ViaSat3-on 23.05-kor Az utolsó mohikán biztosan téves címzés, szerintem lesz mohikánból még pár raklappal. S nem is csak a tévében.

Hétfőn nincs tévé, visszajött Lenin.

Kedden a film+2 nyomatja 19.40 Woody Allen egyik kései marhaságát, A jáde skorpió átkát, ciki, nem ciki, én nagyon bírom, igaz, kicsit csalódtam, amikor kiderült, hogy nem is Frenreisz Károly a főszereplője.

Szerdán, mint ahogy azt már a múltkor is jeleztem, visszatér Szicília réme, a kopasz Montalbano felügyelő az egyes csatornára 20.10-kor. De hogy krimiben a magyarok mindig jobbak voltak az olaszoknál, azt Hintsch György 1967-es fekete-fehér felszólalása, a Kártyavár ékesen bizonyítja majd 23.40-kor ugyanezen az adón. Kálmán György, Törőcsik Mari, Gobbi Hilda, Tony Páger: grandiózus szereposztás!

Csütörtökön 22.45-kor megnézhetnénk ugyan az MGM-en az 1959-es A Sátán kutyája című Sherlock-marhaságot, de sajna már a könyökünkön jön ki: olyan régen volt jó, hogy már rossz. Így vagyunk a tévézéssel is teljesen. Ne tévézzenek, megárt.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.