mi a kotta? - Kész elmebaj

  • .
  • 2011. szeptember 8.

Trafik

"Hallotta a hírt? Engem neveztek ki az Opera igazgatójának!" Ezzel a légből kapott bejelentéssel sokkolt boldog-boldogtalant, jó barátait és a bécsi zenei élet elébe kerülő munkásait a zeneszerző Hugo Wolf 1897 szeptemberében. A vasidegzetűnek és tökéletesen kiegyensúlyozottnak eladdig sem tekintett s az ifjúkorában beszerzett szifilisz kórtörténetét sínylő komponista teljes összeomlásának vészjele volt ez a téveszme, amely aztán egy kínos lefolyású házi koncerten tetőzött.
Wolf itt, miután saját zongorázásával elégedetlenül megszakította a Mesterdalnokok Előjátékát, újfent bejelentette igazgatói kinevezését, és egyszersmind legelső hivatalos döntését: Gustav Mahler azonnali elbocsátását a Bécsi Udvari Operától. Wolf útja innen már egyenesen a tébolydába vezetett, miközben egykori konzervatóriumi szobatársa, az operaház vezetőjének valójában kinevezett Mahler megkezdte diadalmas, zajos lelkesedéstől és ugyancsak zajos indulatoktól kísért igazgatói működését a császárvárosban.

Hugo Wolf és Gustav Mahler ezekben a napokban három alkalommal is együtt szerepel majd a koncertprogramon, hiszen az idei Budapesti Mahler Ünnepen a Fesztiválzenekar háromszor fogja hangversenyét Mahler I. ("Titán") szimfóniájával zárni, közvetlenül Wolf dalcsokra után: Goethe és Mörike verseinek sorából, valamint a Spanyol daloskönyvből válogatva (Nemzeti Hangversenyterem, szeptember 9. és 10., háromnegyed nyolc, szeptember 11., fél négy). A Fischer Iván által dirigált koncertek első részében pedig a kialakult szokások szerint egy erre az eseményre komponált darab is felhangzik majd. Ez a felkérésre szerzett alkalmi mű idén Orbán György 4. szerenádja lesz, míg nyitószám gyanánt George Enescu - New Yorkban Mahler által bemutatott - 1. szvitje fog szerepelni. (E heti illusztrációnk a hegedűs Enescut mutatja, a háttérben a kottát lapozó Erzsébet román királynéval, aki Carmen Sylva név alatt irodalmi tevékenységet is kifejtett, s álnevével amúgy tán még a Csárdáskirálynő eredeti verziójára is hatott, hiszen a rajongott sanzonett Sylva Varescuból lett minálunk Vereczky Szilvia.) A Mahler-ünnep negyedik negyede azután ugyancsak szimfóniát és dalokat ígér - némi különbséggel. Csalog Gábor, Kemenes András és a nagyban emelkedő osztrák bariton, Markus Werba estjén ugyanis a IV. szimfónia négykezes átirata szólal meg, s az Egy vándorlegény dalait is a zongorakíséretes változatban hallgathatjuk majd (Fesztivál Színház, szeptember 13., háromnegyed nyolc).

Úgy lehet, a zongora nyomatékos emlegetése után eleve nem tűnne erőltetettnek Liszt felé kanyarítani a szót, de erre ezúttal a román királyné költői működése is lehetőséget teremt, hiszen Carmen Sylva annak idején elragadtatásában verset írt az Erdőzsongás című koncertetűd hatására. Nos, csütörtökön útjára indul a 45. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny - Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére, amelynek nyitányaként az idős amerikai pianista, a másodfokon - Moriz Rosenthal közbejöttével - akár kései Liszt-tanítványnak is tekinthető Charles Rosen ad majd önálló estet (Uránia Nemzeti Filmszínház, szeptember 8., fél nyolc).

Figyelmébe ajánljuk