mi a kotta? - Obermann

  • .
  • 2011. február 3.

Trafik

Hogy Liszt új utakat kereső, kísérletező kedvű művész volt, az épp olyan vaskos közhely, mint amikor unásig a komponista "jövőbe vetett gerelyét" emlegetjük. Ám az talán valamelyest kevesebbé elkoptatott téma, hogy Lisztet élénken foglalkoztatták az összművészeti közelítések.
Így például az Isteni színjátékot megidéző nagy művét, a Dante szimfóniát eredetileg úgy kívánta volna a koncertközönség elé vinni, hogy a zenekar produkcióját vetítés, mi több, egy zajos szélgép is kísérje. A romantikus festő és illusztrátor, a módfelett olaszos neve dacára született német Bonaventura Genelli tematikus rajzait (melyek egyikét fotónk mutatja) utóbb aztán mégsem kapcsolták össze Liszt szimfóniájával, s így az MR Szimfonikusok pénteki hangversenyén (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 4., fél nyolc) sem e képekkel, hanem éppenséggel Rahmanyinov II. szimfóniájával összepárosítva adják majd e főművet.

Az persze már úgyszintén a gyakorta felhozott zenetörténeti morzsák közé tartozik, hogy Liszt olthatatlan érdeklődéssel tallózta a világirodalmat, s hogy megannyi kompozíciója köszönhette a mottóját, a témáját, sőt olykor még a teremtő ihletet is a literatúrának. Régi és kortárs, vagyis hát XIX. századbeli írók és költők egyaránt jó eséllyel felkelthették a komponista kíváncsiságát, amint erről az elkövetkező napok két Liszt-zongorakoncertjén is meggyőződhetünk. A Petrarca szonettjeit kísértő darabok például Szokolay Balázs matinéműsorán (Régi Zeneakadémia, február 5., tizenegy óra) épp úgy ott fognak szerepelni, akárcsak a Liszt Akadémia doktoranduszainak koncertjén (Régi Zeneakadémia, február 6., négy óra). S ugyancsak mindkét programon felhangzik majd a Vándorévek svájci kötetének egyik legszebb szakasza, amely az Obermann völgye címet viseli. A térképen felesleges lenne keresnünk ilyen elnevezésű földrajzi helyet, hiszen az elsődleges ihletforrás ez esetben is az irodalom volt: a Svájcot bebarangoló és tiszteletreméltóan körbeszenvelgő francia író, Étienne Pivert de Senancourt Obermann című levélregényének természeti képei és az ezekhez fűzött ékesszóló eszmeiramlások sarkallták komponálásra a fogékony magyart.

Az előttünk álló napok muzsikus főszereplője egyebekben a gordonkás Fenyő László lesz, aki a Bartók Emlékházban Kovalszki Mártától kísérve ad majd kamarakoncertet (február 7., hat óra), valamint szólistaként betársul a Budapesti Vonósok szombati hangversenyébe is (Festetics Palota, február 5., hét óra). Ez utóbbi est műsora egynemű Haydn-program lesz: a D-dúr gordonkaverseny mellett három szimfónia, köztük "A filozófus" és "A szórakozott" melléknevű alkotás tesz próbát a koncertterem szeszélyes akusztikájával. S mivel a Liszt-évben jószerint bármiről eszünkbe juthat e nagy alak, hát említsük meg, hogy Liszt weimari otthonában féltőn birtokolt egy írómappát, amely egykoron Haydn tulajdona volt. S végezetül szóljunk az Új Magyar Zenei Fórum 2011 zeneszerzői versenyének döntőjéről és gálakoncertjéről (Nemzeti Hangversenyterem, február 8., hét óra), amelynek előadója két zenekar, az UMZE Kamaraegyüttese, valamint a Concerto Budapest lesz. De ez már a jövő zenéje.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.