rés a présen - Bármit megengedünk magunknak - Vajdai Vilmos színész, a TÁP Színház vezetője

  • .
  • 2009. március 26.

Trafik

rés a présen: A Minden Rossz Varieté óta sikeres a TÁP Színház, be sem lehet férni az előadásokra. Vajdai Vilmos: Általában a nagyobb eseményeink vonzzák a nagyobb közönséget, nagyobb a hírünk, jó a gerillamarketingünk, divatosak vagyunk, celebek is szerepelnek nálunk stb., de most is van sok igazán remek előadásunk, ami 20-30 fős közönség előtt zajlik, amit egyáltalán nem bánok. Ha öt fő alá megy az egyszeri nézőszám, akkor egy kicsit talán majd aggódom.

Néha aggaszt is a siker, mert az olyan, aminek látszólag meg kell felelni, ez viszont szűkíti a szabadságot, ami azért egyik alapvető tulajdonságunk; talán ettől szeret minket a közönségünk. Viszont úgy látom, hogy amitől például még kult lettünk, és amit pár éve szinte csak mi csináltunk, hogy bulihelyen, kocsmában játszunk, az örömteli módon terjed, s ezt a mi hatásunknak és legnagyobb eredményünknek tartom. Most a helyek, kávézók, kocsmák nemcsak koncertben, dj-ben gondolkodnak, hanem színházban is, és ettől most - bizonyára a mindenféle válság miatt is - pezseg az alternatív kultúra.

rap: Hogyan áll össze alkalmanként a társulat?

VV: Az állandó embereken kívül: aki ráér épp. Szabad színház ez, nem kötnek konvenciók, hagyományok. Nem tudjuk, hogy kell színházat csinálni, ezért dilettáns módon bármit megengedünk magunknak. Nemszínház színházat csinálunk.

rap: A Kurátorok című darab nemcsak sokszereplős, hanem sokszerzős is. Tendencia lesz, hogy drámaírók, szerzők csatlakoznak?

VV: Szeretném, ha az lenne.

rap: A te fő munkád mára teljesen a TÁP színház?

VV: Nem. A Katonában is játszom, tag vagyok, rádiójátékokat is készítek, de tény, hogy itt adom magamnak a legtöbb munkát, és sok egyéb mániám is koncentrálódik a TÁP-ban.

rap: Több darab is megy párhuzamosan. Mit tartotok repertoáron a régebbiek közül, mi az, ami új, mikor, hol lesztek tavasszal?

VV: Azt tartjuk repertoáron, amit meg tudunk szervezni, tudunk játszani, és van rá még igény és hely. A játszóhelyeink: Kamra, Merlin, Merlin előtt, Tűzraktér, Trafó, kocsmák, kávézók, bulihelyek. Még játszott darabjaink közül: Keresők, Fisherman's Friends, Teliholdkor az emberek olyan bolondosok, Kurátorok (kétórás változat) egyszer-egyszer. És persze ami már lassan harmadik éve készül, és folyamatosan játsszuk a fázisait, hol színházi, hol koncertváltozatban, az Odüsszeisz (május 15., Trafó). Ezenkívül az egyszeri ad hoc darabjaink: Hangjátékszínház-Vj. Némafilmszínház-Dj., Minden Rossz Varieté, Sit Down Tragedy! (Stand Up Comedy, március 27., Tűzraktér) stb. stb.

Figyelmébe ajánljuk