rés a présen - Pigmentébresztő - Glázer Attila fotós

  • .
  • 2011. május 5.

Trafik

rés a présen: Mióta fényképezel? Glázer Attila: 10 évesen pocsékoltam el az első tekercset, utána cél nélkül fotóztam legalább 10 éven keresztül. 2000 óta viszont szinte csak ebből élek.
Sodródom. A feladat érdekel, a megoldást keresni. Nincs kifejezetten kedvenc témám. Inkább vágyottak. Például egy szakácskönyv végigfotózása, vagy egy új szálloda fotózása kívül-belül, éttermestül, szakácsostul. Reklámszagú, tudom. Szeretem a fűszeres képeket.

rap: A tér és a mozgás a speciális területed. Mióta?

GA: Mióta Nelson Reguerát, a Frenák Pál Társulat táncosát először fotóztam. Érdekel a kortárs tánc. Nekem a tánc egyben a kép, a hang, a vers, minden egyszerre. Feszültség, fájdalom, dinamika.

rap: Van valami különös ismertetőjegye a képeidnek?

GA: Nagyon kettéválik az alkalmazott munka és a művészeti munka. Az első digitális, retusálható, szabályos, fizetnek érte. A tönkrement nyersanyagokról lejövő gondolataimba nem nyúlok bele utólag. Vagy sikerült mondanom valamit, vagy kidobom azonnal a negatívot. Ezek a hibásnak gondolt nyersanyagok nekem a nyelvjárásomat jelentik. Olyan, mint amikor semmilyen szót sem olyannak hallasz, mint addig. Én is jobban odafigyelek valamire, amit nem hallottam ezerszer. A világítás egyszerű, nem az a lényeges nekem, az csak eszköz. Pigmentébresztő.

rap: Van egy galériád, hogyan jutottál hozzá, és milyen kiállításokat tervezel?

GA: Újbuda önkormányzatától nyertem pályázaton a lehetőséget, hogy kortárs galériát működtessek a Bartók Béla út 37. alatt. Ez lett a Három Hét Galéria. Alkalmazott fotográfusok állítanak ki itt többnyire, most éppen Barbay Csaba képei láthatók New Yorkról, s egy extra megnyitó lesz Zsólyomi Norbert teljesen friss meglepetésanyagából május 11-én este hétkor, ami összesen egy hétig lesz látható. Utána május 17-én este hétkor megint egy érdekesség: Paul Mutant festő kiállítása, amit Babarczy Eszter fog megnyitni. Hát festő, de annyira megtetszett az ötlete, hogy hajrá. Imádom a kivételeket (www.haromhet.hu).

rap: Saját kiállításod?

GA: Jelenleg a Moha kultúrtérben (a Godot Galéria kezelésében működő kávézó) vannak képeim még két hónapon keresztül, Ádám és Éva szerdán címmel. Nagyon komolyan vicces képek. Szigorúan beleérzős, nem gondolkodós. Merthogy engem mostanság annyira fáraszt, hogy mindenki állandóan teszteli a fel- és befogadóképességemet. Fricska, ehhez volt kedvem. Digitális ugrabugra Frenák Pál két táncosával.

rap: Mi kell a jó fotóhoz?

GA: Annyi, hogy pofán vágjon. Persze akár a csendjével is. Iszonyúan dühít az öncélúság, az erőltetett trendi "concept art". Tudod, amikor a képaláírás nélkül azt se tudod, hol vagy, azután jön egy kurátor - csendben közelít a teremőr mellől jobbról -, és elmagyarázza neked, mit kellene látnod. Szóval imádom az egyszerű képeket.

rap: Van civil foglalkozásod is? Vagy más terveid?

GA: A végzettségem táj- és kertépítészmérnök, meg kameraman és segédoperatőr. Zenéltem évekig egy török zenét játszó zenekarban, 10 éve írok cikkeket, kaptam honoráriumot hangutánzásért, mosogattam, főztem étteremben. László Zsuzsi grafikussal összeraktam egy fotó/grafika/vers kötetet, saját "egymásodpercesekkel" beszélget fotó és grafika. Ezt szeretném már kiadva látni. És van egy honlapom is: a www.glazerattila.hu.

Figyelmébe ajánljuk