rés a présen - Utálnak kiöltözni - Vajda Róbert rendező

  • .
  • 2010. október 28.

Trafik

rés a présen: A valahai Budapesti Zsidó Színház eddigi "legbotrányosabb darabja", a Geczi hamar lekerült a műsorról. Miért? Vajda Róbert: Túl sok szereplőt kellett egyeztetni egy nem várt nézői érdeklődés kiszolgálására.
Egyszer csak ott találtuk magunkat a Gödör nagy színháztermében, több száz néző előtt. Nagy volt a rezsije, és ez egy független társulat volt, ahogyan a mostani formációnk is az.

rap: Tematikus színházat akartál zsidó témákkal, innen a neve?

VR: Nem emlékszem. A színház pillanatművészet. Volt egy pont, amikor azon kaptam magam, hogy a Budapesti Zsidó Színház igazgatójaként jeget török, avarozok, szemetet szedek a József Attila lakótelepen. A darabok ezalatt sikeresen futottak. Akkor azt mondtam: ez a festmény készen van. A következő színházunk a halálugrás/erkölcsi szaltó, a Salto Mor(t)ale lesz. Komédiások vagyunk, és akként is fogjuk játszani a szerepünket.

rap: Mi érdekel most?

VR: A semmiből kocsmaszínházat teremteni. Aristophanest tudunk játszani a Gozsduban és a Menta Teraszon, Brechtet a józsefvárosi Lokálban, és sikere van. Az emberek alapvetően szeretik a színházat, csak utálnak kiöltözni érte. Engem a népszínház érdekel. A közügyekkel foglalkozó politikai kabarészínház. Momentán rúdtáncosnőt keresek az Arturo Ui-hoz. Itt a válság! Itt a kabaré!

rap: Miből éltek?

VR: Jegybevételből és a kocsmák hozzájárulásából. Szerintem idővel valaki felfedezi a hatalmas marketingpotenciánkat. A közegünk bármi, ahol alkoholt lehet inni. A Lüszisztraté című zenés-erotikus-politikai komédiánkat mindenhol el tudjuk játszani, ahol egy karaokeest le tud menni. Mert a kocsma a városi fonó, amiből a színház is született. A reprezentatív kőszínháziság egy oszlóban lévő álom a színháztörténetben. Pár száz évnyi esély a polgárosodásra. A politikus ma már filmeket vesz, ahogy a tőkés is.

rap: A Lüszisztraté miért aktuális?

VR: Az első írásos emlékünk a női emancipációról és az erőszakmentes forradalom technikájáról. Addig nincs szex a városban, míg a politika le nem fújja a háborút. Mindkét oldalon. Nem hatékonyabb, mint az égő kuka? Geréb Ágnes lecsukása után 30 órával már kis kuplé-performance-t mutattunk be egy kocsmában. Hiszen ez ma a kabaré. Hogy akkor polgári engedetlenség esetén mit ír elő a rendőri szmsz? A nők beveszik magukat a templomba. Megostromolod őket, ha nem szeretnének együttműködni a terhesiparral? Rájuk gyújtod a templomot?

rap: Milyen darabok vannak repertoáron, hol és mikor léptek fel a közeljövőben?

VR: Novemberben jön az Arturo Ui tündöklése és bukása, Tervezünk néhány Hunkurunk előadást, egy kisebb revüműsort Mesék Szodomából munkacímmel, és az évad végére Pesti Panama címmel szeretnék színpadra állítani egy kortárs korrupcioperettet. (www.saltomortale.hu)

Figyelmébe ajánljuk