rés a présen - Valamit akar a fejszéjével - drMáriás zenész, képzőművész, író

  • .
  • 2009. április 2.

Trafik

rés a présen: Kiállításod nyílt a K. Petrys Házban.
Tavaly médiaszemélyiségeket festettél, most politikusokat. Miért a váltás, nem volt elég jó?

drMáriás: Mára a politikusok lettek a bulvár bulvárja, hiszen annyira viccesek, miközben a jólétért és az igazságért jedi harcosokként küzdenek, hogy annál nincs meghatóbb.

rap: Ki a kedvenced?

drM: Nehéz választani, de napjaink legcsodálatosabb alakja számomra Dávid Ibolya, aki ugyanaz, mint Kiszel Tünde, ám még nála is szexibb és okosabb.

rap: A kiállítással egy időben jelent meg az új Tudósok-lemez. Véletlen az egybeesés? Milyen újdonságok vannak a lemezen?

drM: A Dávid Ibolya titkos élete a legnagyobb élő magyar politikus asszonynak hízeleg, emellett felcsendülnek csodálatos operett-áriák, kellemes countryhangulatok, valamint hallhatjuk egy transzvesztita jazzy vallomását. Dübörögnek rajta ütős drum 'n' bass, trance, dzsessz, funk és punk szólamok, valamint kitűnő vendégek is hallhatók: egy súlyos bluesjammelés keretében ef Zámbóék, Najmányi László tereminjátéka a Jófej politikus barátom című slágerben. A valóság mint cirkusz cirkusza ez az anyag, amely igazából ezerszínű életelixír.

rap: Mi van a Tudósokkal? Merre koncerteztek a tavaszszal?

drM: Az újdonság az, hogy az évek óta bevált felállás, amely szerénytelenségem mellett a Brains kiváló ritmusszekciójának két tagjából, Endrei Dávid basszusgitárosból és Jeli Gergely dobosból állt, most új taggal bővült, az igazi géptudós Párizs személyében, aki elektronikával teszi pörgővé a hangzást. Nemrég tértünk vissza egy exjugó turnéról, Ljubljana, Zágráb és más városok klubjaiban adtunk koncerteket. Lemezbemutató koncertünk az A38 hajón április 6-án lesz, egy estén Little Axe-szel és Bernard Fowlerrel, majd jön a Mediawave, a szlovén Koperground fesztivál, a palicsi filmfesztivál, a Dombosfeszt, és nyáron egy francia bemutató turné néhány fesztivál- és klubkoncerttel. Az utóbbi években főleg külföldön játszottunk, azonban most szeretnénk itthon is sokkal többet. Ez az anyag, amely egészségesen ötvözi a hallgathatóságot a szabad őrülettel, minden fesztivál cukorkája lehet.

rap: Mi a következő projekt, mivel telik majd a jó idő? Mi határozza meg manapság az exvajdaságiak életét?

drM: Van egy félkész regényem, azt szeretném befejezni, vagy valami teljesen újba vágni a fejszémet. Az exvajdaságiakat illetően pedig a Svédországban élő Domonkos Istvánnak jelent meg nemrég egy remek kötete Yu-Hu-Rap címen a Norannál, melynek egyik gondolata forog elolvasása óta a fejemben: én nem tudom, hogy ki vagyok! Ennek a gondolatnak is szenteltünk egy dalt az új cédén.

Figyelmébe ajánljuk