rés a présen - Walkmannel a fejemen aludtam el - Szalóki Ágnes énekes

  • .
  • 2010. február 18.

Trafik

rés a présen: Az utóbbi években inkább önálló projektjeid voltak. Az egykori apazenekarokkal milyen a viszonyod? Szalóki Ágnes: A sznoblesszben sokszor a "Makám énekesnőjeként" vagyok ajánlva, amit részben köszönök, de csak vendégként énekeltem ott régebben.

A Besh o droMnak viszont tagja voltam, és több mint hétszázszor léptem fel velük. A gyerekműsoromat játszó mostani zenekarom hat éve létezik, a tagjai: Lamm Dávid (gitár), Kovács Zoltán (bőgő) és Dés András (ütőhangszerek). Újabban alkalmanként két vendégünk is van: Szalai Péter (tabla, ütőhangszerek) és Rácz Krisztián (gitár).

rap: A versek és a népzene mióta határozza meg a művészetedet? El tudnál-e lépni ettől valamerre?

SZÁ: Nagyjából 30 éve hallgatok-énekelek népzenét, hallgatok-olvasok verset, énekelt verset. A gyerekszobában Sebő és Kaláka, Halász Judit és Vitay Ildikó szólt. Kamaszként már önálló felfedezéseket tettem. Walkmannel a fejemen aludtam el, az ágyban leginkább verseket hallgattam, és népzenét vagy klasszikust. Tavasz végén, nyár elején mutatom be Borlai Gergővel közös anyagomat, amiből lemez is lesz karácsonyra. Ez fesztiválokra készül, kortárs tánczene népdalokkal, Jónás Tamás és Szabó T. Anna verseivel. Szóval nem nagyon tudok ezektől a gyökerektől elszakadni.

rap: Cipity Lőrinc című albumod után most ismét egy gyerekműsorral, a Gingallóval turnézol.

SZÁ: Örömet okoz a gyerekekkel töltött idő. Erőt ad, hogy figyelnem kell rájuk, s hogy ők is figyelnek rám. 'szinteségre, nyitottságra tanítanak. Nagyon erős, szavakkal le nem írható élményeket hordozok magamban gyerekkoromból. Próbálom átadni mindazt a jót, amit tapasztaltam-tapasztalok a világból a magam módján, a zene segítségével.

rap: Miben új a Gingalló?

SZÁ: A Cipity Lőrincéhez hasonló koncepció alapján készült. A különbség talán a repertoár, a két lemez készítése között eltelt idő, és a bennünk, az alkotókban történt változás. A Gingallón még több saját szerzemény szerepel. A dalok dallamainak többsége pedig a saját szerzeményem.

rap: Külföldről érkeztél épp. Turnéztál?

SZÁ: A 2009-es évben többször is utaztam. Júniusban a Hallgató című lemezem anyagát és Szabó Dániel dzsesszzongorista kompozícióit játszhattuk Jeruzsálemben, novemberben pedig egy kéthetes workshop eredményeképp énekelhettem a New York-i magyar évad záró koncertjén. Most épp Thaiföldről érkeztem, de ott csak magamnak énekeltem. Hátizsákkal mentem ki, esőerdőben kirándultam, és kagylóhéjat gyűjtöttem a tengerparton.

Figyelmébe ajánljuk