tévésmaci - A sül eltörpül párkányon

  • .
  • 2009. június 18.

Trafik

Fandli és Cirfandli, a két részeges kőműves - mint este hat után mindennap - a híres-neves Sarok presszóban kavargatták fröccseiket (mindegyiknek kettő volt: biciklinek hívják arra az ilyet). Az objektum találó nevét az Oktogon című folyóirat és a Budapesti Negyed közös várostörténeti kutatásai szerint onnan kapta, hogy világéletében a Hungária körút és a Thököly út sarkán állott, s ajtaja épp a sarokra nyílott.
Az információt később a városháza és Weinek Leonárd XIV. kerületi polgármester is megerősítették. Na, ide lépett be fél nyolc felé Bútorraktár, mintha csak véletlenül. Fandli, aki mindig háttal a falnak, a bejárattal szemben ült, egyből rosszat sejtett. Mit akarsz, dromedár? - kérdezte, első hallásra kicsit barátságtalanul. Bútorraktár nem akarta gyanússá tenni magát, ezért a pulthoz lépve csak magának rendelt, vegyeset, nem akarta valamiféle meghívással lerohanni a két idiótát. Tudta, úgyis az lesz a vége, hogy vele fizettetik ki a hülye fröccseiket, akkor mit fontoskodjon. Mindazonáltal a lényegre tért, kertelés nélkül: találkozni valakivel. Akkor pont jókor jöttél, röhögött föl rondán Fandli, leküldöd a felest, aztán mehetsz is, a menyasszonyaink úgy nyolc felé már pörgetik a ridikült a Stefánián. Csak el ne felejts előre fizetni. Aztán mér' akarsz te találkozni valakivel? - horgadt fel Cirfandli. Biztos, mer' nincs jobb dolgom - mondta békülékenyen Bútorraktár. Nekünk viszont van, például tévézhetünk is.

Pénteken (19-én) egy kötelezővel nyitunk: a Filmmúzeumon este nyolckor Tűz van, babám! Az m2 21.50-kor háromrészesre tervezett Clint Eastwood-sorozatának középső darabjához ér az 1976-os Törvényenkívüli Jossey Walesszel (erről - meglehet - harangozunk majd bővebben). Ugyanitt 1.10-kor lesz egy magyar dokumentumfilm, a Kegyelem, ami az '56-os halálos ítéletekkel foglalkozik. Kinyó F. Tamás filmje mindössze 18 perc.

Szombaton Andrej Koncsalovszkij Amerikába szakadásának egyik korai gyümölcsét élvezhetjük; a Mária szerelmei (1984) idején még sokan gondolták úgy, hogy John Savage-ből igazi, s nem pedig B-sztár lesz, ha nagy lesz. És még többen gondolták világszépnek Nastassja Kinskit... A tétel első felét igazolni siető MGM már 16.50-kor levetítette a Hairt. Éjjel tizenegykor a Duna tévé a hagyományos török-magyar barátság Eurimage előtti bizonyítékát tárja közszemlére A titok gyermekei címmel.

Vasárnap aztán cipóvá tévézzük a buránkat, hogy a jövő héten ne kelljen annyit. A Duna Tv ugyanis a nemzeti napjai sorában, rögtön az üzbég és az azerbajdzsáni nap után Cseh napot tart, nyomatván reggel tíztől éjszakáig Cseh Tamás különböző dolgait, Összes dalok időrendben, miegymás. No, polgárok, énekeljük együtt, hogy... Csak eztán alakul ki némi verseny a tv2 és az MGM között, az előbbin 0.10-kor kezdődik a Félelem és reszketés Las Vegasban, mely film a híres izéről, Vágvölgyi B. András kedvencéről szól, de csak akkor nézem meg, ha a nevezett mond hozzá bevezetőt. Vagy a bevezető után egyből átmegyek az MGM-re, ahol 0.35-kor kezdődik a Gyónás gyilkosság után, De Niro és Duvall Róbertekkel 1981-ből.

Hétfőn jön anyámékhoz Lenin, nem tévézünk, mert hozza a Putyilov gyáriak üdvözletét videokazettán, és arra kell a készülék.

Kedden este nyolckor a Filmmúzeum leadja az Ideiglenes paradicsom c. magyar műalkotást, ami arról a rövid időről szól, amikor jó volt franciának lenni Magyarországon. Kovács András híres filmjének állítólag egy Kuki nevű csávó a főszereplője, de én nem hiszem. André Dussolier-re tippelek, és hazánk 100 éve ügyeletes francia szakosára, Szabó Lászlóra.

Szerdán kell az egész nap, hogy ezt a rengeteg hülyeséget kipihenjem.

Csütörtökön lösz örömöm, mört görög fölmöt öd ö Dönö tövö. 23.55-kor a Csepp az óceánban Eleni Alekszandrakisz 1995-ös munkája, s egy színipalánta romantikus természetű, ám nagyon is földi vágyairól szól - nekem legyen mondva.

Nektek, kisbarátaim meg az, hogy ne tévézzetek, mert nagy púp nő tőle az agyatokra, s kitüremkedik a fejetek tetején! S ha meglát valaki titeket, rögtön kiakad.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.