tévésmaci - A sül látta...

  • .
  • 2008. március 20.

Trafik

...amint Balogh Anti hazament a Napsugár kisvendéglőből, valami győzelmet ünnepeltek ott, a focicsapat.

...amint Balogh Anti hazament a Napsugár kisvendéglőből, valami győzelmet ünnepeltek ott, a focicsapat. Kilépett a presszó ajtaján és egyből jobbra fordult, csak a szeme sarkából láthatta, ha egyáltalán, hogy a posta felől szalad a Honti gyerek. Először a rendőrség előtt ballagott el, a körzeti megbízott, Balogh rendőr a rokona volt, aztán a ruhásbolt meg a vasbolt, azt meg az apja vezette, srégen szemben a katolikus templom következett, mellette az óvoda. Ahogy elhaladt a katolikus paplak mellett, majd Gál tanító néniék háza előtt, a túlsó oldalon már a kastély látszott. Elment Joó András és Vilma néni háza és a "kultúr" előtt is. A református parókiával szemben a buszmegállóban Imreh Károly és Benedek Sándor beszélgettek, hátuk mögött állt a református templom, az Anti a saját oldalán lenézhetett volna a Torzsa utca felé, s láthatta volna az "egészségházat", de ő inkább az általános iskolát bámulta. Orlováczék előtt parkolt egy autó. Györe Pistiék padja jelentette kábé a félutat, Balogh Anti a falu utolsó előtti házában lakott a szüleivel, az utolsóban, ami majdnem összeomlott, egy szerencsétlen boszorkány. Most vonjuk össze a szemöldökünket, és szuggeráljuk erősen a Balogh Antit, hogy üljön le a Györe-padra, mert nekünk kezdődik a tévéműsor.

Pénteken (21-én) ünnepeltük valaha a Tanácsköztársaság évfordulóit, de ma már nem. A kínálatunk sem túl ünnepi, ami azt illeti. Este fél kilenckor az MGM-en adják Truffaut Zöld szoba című filmjét, miről az a pozitívum tudható, hogy a jócskán túlértékelt majsztor kevéssé emlékezetes alkotása arról, hogy 48 évesen megöregedett, elveszítette a feleségét, s már csak a halálban bízik. Én magukra bízom, nem mintha kilenctől az m2-n nézném a Holt költők társaságát. De bennem ne bízzanak, mert én éjféltől sem nézem az m1-en Robert Altman ugyancsak kevéssé emlékezetes leiratát, a Balett-társulatot, pedig nem is olyan régi darab, 2003-as.

Szombaton eljő a tévézés napja, amit még Pest megyében sem ünnepelnek, pedig azt a környéket fura szerzetek lakják. Délután négy előtt öt perccel az Iglódi István-féle Beszélő köntös 1969-ből az m2-n, tíz perc múlva Birodalom visszavág az RTL Klubon. Peter Sellers és Elke Sommer domborítanak a Felügyelő életveszélyben (1964) című sorsdrámában vagy vígjátékban: fél kilenckor az MGM-en. Semmivel nem rosszabb vagy jobb ez, mint a kilenc óra tízkor a film+-on kezdődő Hat nap, hét éjszaka Harrison Forddal és Anne Heche-vel. Menjenek inkább szombat este diszkóba!

Vasárnap délután a film+-on 17.50-kor az Éretlenek című francia vígjátékot biztos mindenki látta már, kiváló, ám kizárólag egyszer használatos poénok vannak benne, és Otöj. Hét után öt perccel A Karib-tenger kalózai az RTL Klubon, ha azt hiszik, hogy tudom, hogy A fekete gyöngy átka hanyadik rész, akkor hol élnek? 23.40-kor nekem nyilván meg kéne néznem a Jézus Krisztus szupersztárt, de majd szerzek inkább orvosi igazolást.

Hétfőn a nőkkel ünnepli a húsvétot a tévé, színtiszta feminista nap van, gondolom, a locsolásból kif. A Regina c. izlandi film a Dunán hajnali 8.50-kor vagy Harisnyás Pippi legújabb kalandjai 9.20-kor az RTL Klubon? 16.45-kor Bridget Jones naplója a tv2-n. 20.25-kor Lány gyöngy fülbevalóval a Dunán, 21.00-kor Édesek és mostohák Julia Robertsszel az m2-n. Ehhez már csak egy jó kis Bovaryné kell Isabelle Huppert-rel 0.05-kor az m1-en, vagy Egy hölgy arcképe Nicole Kidmannel 0.40-kor a tv2-n. Nekem speciel volt egy nős osztályfőnököm az általánosban, Buvárynak hívták, esküszök, kidisszidált és festő lett Los Angelesben, ami igaz lehet, mert már itthon is megfestette a csobánkai gyerektábort, hátulról. Csak az MGM-en tombol a macsizmó: 20.30-kor Pár dollárral többért, rögtön utána: A jó, a rossz és a csúf, de ez sem elég, mert azután meg Akasszátok őket magasra! Nyilvánvaló, ezeknek Clint Eastwoodot tojt a húsvét, biztos a külföldi neve miatt a húsvétnak.

Kedden a Berlini Filharmonikusok Bartók-estjét a Dunán 23.20-kor ki ne hagyják, mert magukra küldök valakit. Na, kit? A sznobok nézik a Filmmúzeumon Bergmantól A nap végét, a jófejek a Fekete esőt Ridley Scottól. Én meg a tőzsdei híreket, egy bazi nagy szivar az arculatomban, kezemben armanac, a polcon Rejtvény Jenő összes műveinek kritikai kiadása.

Szerdán sem ér véget vesszőfutásunk, 15.05-kor az m2-n a kedvencem, a Kaviár és lencse: 1985-ös, szovjet. Wajda Menyegzője este 11-kor a Dunán, sok boldogságot, jobb későn, mint soha és más effélék. Kilenckor lemaradt a Viridiánáról a Filmmúzeumon, mondjátok meg Bu–uelnek, hogy bocs.

Csütörtökön, ha nem lenne a heti leghülyébb címünk pont egy dán film, már haza is mehetnénk, de sajnos az Angyalok pörgésbent 22.30-kor adja a Duna. Na, akkor isten hírivel és le a tévézéssel!

Figyelmébe ajánljuk