tévésmaci - Csak a fagyott pillangó a jó pillangó

  • .
  • 2007. május 31.

Trafik

Odakint meleg van, az árokba zuhanó biciklis postás sikolya pöttyözi az egyébként is párás levegőt: ami nálam képzavar, az a tévé előtt képhiba.

Odakint meleg van, az árokba zuhanó biciklis postás sikolya pöttyözi az egyébként is párás levegőt: ami nálam képzavar, az a tévé előtt képhiba. Leszakadt a redőny, betűz a nap, hangról próbálom felismerni a műsort. Reménytelen vállalkozás, mintha ugyanazt hajtogatnák, mint galambtenyésztő szomszédom neje - Galambos Erzsi -, amikor a Patyolat alkalmazásában állt. Darázstörülközőt, például. Meg ne ijedjenek, még véletlenül sem akarom önöket agyonjárkált terepre, a hetvenes-nyolcvanas évekbe visszarepíteni! Meszszebbre elér a kezem - tévémentes időkbe. Tehát ahelyett, hogy távkapcsolóval és vizes borogatással felszerelkezve adnám a szarvantenna és a nipptigris alá a lovat, inkább bácsikám, a jeles sajtólevelező hagyatékát forgatom, míg be nem sötétedik.

Az újságkivágás szívet és agyat melengető, más testtájékot viszont hidegen hagy, és most ez a lényeg. A Magyar Nemzet írta. 1953. május 30-án. "A föld alatti gyorsvasút-építkezés Deák téri 9/b munkahelyén új szakaszhoz érkezett a munka: megkezdték a fagyasztófúrásokat. A fagyasztás által keletkező föld alatti jégkéreg védelme alatt két óriási keszont építettek."

Bújnék én is a jégkéreg alá, hogy naprakész legyek, mondjuk a Gellért téren, de mire odáig eljutnék, úgyis sötét lesz, vagy talán megjön Rudi, a redőnyös. Rudi, ha belelkesül, pont úgy néz ki, mint Steve McQueen a Pokoli toronyban, ami azért fontos, hogy végre a startkockára állhassak a heti penzumot illetően.

Tehát a jó öreg Steve... Volt ő minden fénykorában: tűzoltó, postás, rendőr, vasutas. Felénk mégis elsősorban fegyencként aratta legnagyobb sikerét, kábé ugyanakkor, mint Szécsi Pál a "Pillangó, tarka szárnyú pillangó"-val, vagyis időszámításunk előtt, de már a fagyasztás után. Most viszont sokkal fontosabb, hogy a szökéses, kukacevős, Dustin Hoffmannos, de mindenekelőtt klasszikusnak kikiáltott Pillangó megint itt csapdos, pénteken 22.10-kor ismét megnézhetjük a Dunán. Ha tehetjük, állóhajón, mivel onnan egyszerűbb megszökni.

Pénteken (1-jén) lesz más móka is. Például Leon, a profi (RTL Klub, 22.50), amit a maga idején legalább annyira túllihegtek, mint a pillangót, vagy a majdnem friss Arséne Lupin (HBO, 18.50), amit viszont csak lihegni próbáltak, sikertelenül. Úgyhogy legjobb szívvel az eredeti japán Kört (Film+, 21.10) ajánlom. Vagy mégsem? Két héten belül immár másodszor avatják fel az új Wembleyt. FA-ra fű, angol-brazil futballmeccs (Sport2, 20.45), ami valószínűleg csak papíron lesz barátságos.

A szombat viszont olyan, mint egy "sorozatos" csütörtök húsz évvel ezelőttről, legfeljebb több széria között válogathatunk. Képzelhetik, milyen lehet a kínálat (Az elveszett ereklyék fosztogatói, Hűtlenek, Veled álmodom stb.), ha legfeljebb a Rex felügyelő (Tv2, 16.25) és a Kántor (Filmmúzeum, 18.00) befejező része válthat ki némi izgalmat. A századik ismétlés ellenére is. Marad hát Róma, nyílt város (Duna, 21.45), de ki akar fülledt szombat éjszaka klasszikusra elaludni? Én nem.

Nem mintha a vasárnap több jóval kecsegtetne. Csupa másodosztályú film innen is, onnan is. Onnan például a Már megint bérgyilkos a szomszédom (Tv2, 20.00), a vénülő Bruce Willisszel és a Pénzt és életet (M1, 22.35) az aggastyán Paul Newmannel, innen meg a Harapós férj (Filmmúzeum, 18.35) és a Zárt tárgyalás (M2, 16.05), igaz, itt nem a színészek vének, hanem maguk a filmek, az egyik hetven, a másik hatvanhét, tényleg csak a postást várják, aki kétszer csenget, de egyszer hoz nyugdíjat.

Viszont hétfőn végre eljön igazságom pillanata, bár egy kicsit bizonytalankodom. A Majd ha fagy (RTL Klub, 21.15) főszerepében ugyanis nemcsak a műmájer Russel Crowe, de Burt Reynolds is főszereplő, akivel bárcsak az lenne a legnagyobb baj, hogy még sohasem fúrt metróalagutat. Sebaj, gyógyírnak ott a Vámos Miklós klub a Duna Tv-n, 20.20-kor, esetleg a Csalamádé a Paprikán, este tízkor.

Természetesen a kedd is jobb sorsra érdemes, úgyhogy ne nézzünk filmet. A brazil válogatott a törökökkel csap össze (Sport1, 20.00), igaz, 12.30-kor a Sport2-n, immár másodszor megismétlik a szombati stadionnyitót. Én inkább sörnyitót kérnék.

A szerda viszont teljesen rendben van. Nem elég, hogy a Dunán a Hegyek pokla megy 20.20-tól, ami egy amerikai kerékpáros hőstörténet Kevin Costnerrel, már délelőtt Zendülés a Caine hadihajón (Tv2, 11.35), délután pedig Folytassa az idegenlégióban! (Film+, 15.50). Persze én is csak vicceltem. A National Geographic viszont a D-day tiszteletére már délután hatkor a témába vág: A partraszállás napja a technika szemszögéből, de nyugalom, este kilencre már meg is érkezünk A nürnbergi perhez.

A vidámság csütörtökre marad. Vörösre röhöghetjük magunkat a Csudafilmen (Film+, 16.45), az Üvegtigris 2-n (HBO, 19.10) vagy A föld legviccesebb állatain (Animal Planet, 23.00). Mégis azt mondom, ha ez a humor a legjobb gyógyszer, inkább ne betegedjünk meg soha!

Figyelmébe ajánljuk