tévésmaci - Kutya a föld, eb az ég

  • .
  • 2011. február 3.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché át akartak jutni a kerítésen, nem volt könnyű dolguk. Először úgy volt, hogy "mafa bakot tart, Sztupa felmászik a vállára, hátukat a falnak vetik, s úgy kapaszkodik fel Troché egész a tetejére, ahonnan fölhúzza Sztupát, "mafa amúgy sem akart annyira átjutni a kerítésen.
A kerítést úgy képzeljék el, mint valami nagyon magas falat, téglából húzták, be volt vakolva és megmagyarázhatatlanul magasnak tűnt. Nem volt a túloldalon semmi különös, a Stalker zónája vagy valami megfoghatatlan, a kincset sem mögötte rejtegették, egyszerűen a továbbhaladás szempontjából tűnt elkerülhetetlennek az átjutás - Troché és Sztupa számára, "mafa megvolt nélküle is. Csakhogy ez az első terv nem látszott kivihetőnek, legfeljebb, ha félútig: mert mi van, ha Troché valóban feljut a tetejére, és még Sztupát is sikerül felhúznia maga mellé? Ott ülnek ketten lovaglóülésben a ménkű magas fal tetején, az egyik oldalról "mafa bámulja őket, a másik oldalon meg csak a mélység tátong, de hogyan jutnak le? Aki leugrik, a legjobb esetben is a bokáját szegi, s akár nagyobb baja is lehet. Mondjuk a fal elég széles volt, egy tégla szélességű, tehát 25 centiméteres, lovaglóülésben el lehetne rajta lenni egy darabig, de aztán hogyan tovább? Mi a gondok elől menjünk nyugodtan tévét nézni.

Pénteken (4-én) a Duna Tévé levetíti Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjét 20.50-től. A bemutató kapcsán felmerül a kérdés, vajon miért ebben az országban történik meg az a példátlan disznóság, hogy a rendező 2010-ben Cannes-ban díjnyertes filmjét, a Pál Adriennt nem nézheti meg azóta sem a nagyközönség? Ki gondolja azt, hogy ez rendben van így? S miért? Ennek fényében azon se csodálkozzon senki, ha a néző úgy dönt, hogy fél nyolc előtt beül a film+-ra és le sem jön onnan addig, amíg az a csávó, aki régen Barry Newman volt, most meg Viggo Mortensen, az autójával izomból neki nem hajt az útra kiállított buldózereknek a Száguldás a semmibe 1997-es remake-jében.

Szombaton az m1 bár a rádióújságokban A halál keresztútján című korai (1990-es) Coen-filmet ígéri, 22.50-től Gothár Péter új tévéfilmjét, a Hangyatérképet vetíti, melyhez sajnos csak ma (kedden) jutottunk hozzá, így csak a jövő heti számunkba írunk róla jegyzetet - semmi vész, a korai Coen-darabot vegyék ki DVD-n, mert az is elég jó. Az m2-n 23.35-kor kezdődik A generális, Buster Keaton 1926-os örökzöldje, erre is csak azt tudom mondani, hogy ne hagyják ki - bár félős, hogy belelóg a Gothár (döntsenek). Bár az is lehet, hogy én már fél tíz óta a tv2-n nézem A sakál napját, amiben gyönyörű régi Citro‘nek rohangálnak, és valakit, egy titokzatos személyt megbíznak, hogy tegye el láb alól a nagy orrú tábornokot. A végén Michael Lonnsdale egy jeltelen sírnál ácsorog, némileg tanácstalanul. Csak nem a tábornok van benne? Casablanca is volt délután ötkor a Filmmúzeumon.

Vasárnap tovább tart a gagyitévék szárnyalása, az RTL Klub 23.30-kor lehozza A halott menyasszonyt, Tim Burton 2005-ös félrelépését. Sajnos a Filmmúzeumon megy még a Carrie, amiben egy vödör vér borul szegény Sissy Spacek fejére, hisz' tízkor kezdődött. Volt hat előtt öt perccel a ViaSat3-on Love Story is.

Hétfőn A tehetséges Mr. Ripley a mediterráneumban szédíti a jet set ilyesmire fogékony egyedeit, akik hamarosan megbánják, hogy közel engedték magukhoz ezt a kis jöttmentet (ViaSat3, 21.30). Ugyanekkor a FEM3-on Richard Gere adja ki magát másnak, mint aki valójában lenne, s új énjéért kész elmenni a legvégsőkig - a Sommersby nem teljesen érdektelen, bár a velejéig hollywoodi műdarab (21.05). Egy dán pedig a tv6-ra keveredett a sorozatok közé: Wilbur öngyilkos akar lenni, 22.40-től.

Kedden Megáll az idő és Tristana a Filmmúzeumon (23.15-kor és 1.00-kor).

Szerdán Amerikában elindul a Justified (A törvény embere) második évada, Walton Gogginsszal és Timothy Olyphanttal.

Csütörtökön pedig a Dunán a tizenkét részre osztott Dosztojevszkij-adaptáció, A Karamazov testvérek. Mindazonáltal ne vigyék túlzásba a tévézést, megárthat.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.