tévésmaci - Sün süvölt a víz fölött

  • .
  • 2008. május 8.

Trafik

A Lengyel József (kommunista író; élete java részét különböző büntetőintézetekben töltötte - nyilván ezért maradhatott mindvégig kommunista) novellájából (anno kötelező olvasmány volt) készített Oldás és kötés Jancsó Miklós második nagyjátékfilmje.

A Lengyel József (kommunista író; élete java részét különböző büntetőintézetekben töltötte - nyilván ezért maradhatott mindvégig kommunista) novellájából (anno kötelező olvasmány volt) készített Oldás és kötés Jancsó Miklós második nagyjátékfilmje. A sztori elsősorban nemzedéki és identitásbéli problémákra koncentrál - korától távolról sem idegen módon. Olyan sarkadis film: az értelmiségi buli A gyávából, az önmagát apja házában kereső orvos az Elveszett paradicsomból. A játszó személyek között is vannak írók, Hernádi, Csoóri (alig is látszanak másfél villanásnál többet). Ma már bizarr kicsit: ilyenek voltak. Bár nem ez az első darabja (az majd az Így jöttem lesz), a későbbiekben rendezői védjeggyé vált képi világnak, alkalmanként, például a "film a filmben jelenet" igéző bikinis tánca már a kiforrott Jancsót vetíti előre. Oh, a varázsos Domján Edit csodaszép, de nem a meztelen lányok előlege ő, hanem a lovaké. Sőt, a lóé, a ló haláláé a Magyar rapszódiából. A korszak, melyben a mű fogant - befogadói és alkotói szinten is - kimondottan fogékony volt az olyasféle attitűdre, amit később illett "értelmiségi nyavalygásnak" csúfolni. Mindazonáltal szép, megkapó munka. Alighanem a rendezőnek is tetszhetett (különösen a vége), mert a film zárójelenetét a majd' negyed századdal későbbi, Szörnyek évadja című munkája nyitányaként újraforgatta. Mert mit látunk annak az elején? Az Oldás és kötés végét. Az orvos nyitott tetejű piros kocsiján az Alagútból fölhajt a Lánchídra. Az idők azért változtak, az orvos most Latinovits helyett Cserhalmi, a cabriolet most Skoda Felicia helyett Volkswagen bogár. De a jelenet ugyanaz. Nekünk Latinovits kell, ha neki nem kellünk mi, akkor találunk magunknak másik Latinovitsot.

Mai szemmel külön pikantériája a műnek, hogy a főcímre - nyilvánvaló politikai okokból - nem lehetett kiírni forgatókönyvíróként Hernádi Gyula nevét (közreműködéséről azonban számos visszaemlékezésből értesülhettünk azóta) - ilyeneket hordott össze (szerencsére máshol) a helybéli lágyszívű kritikus, ahelyett, hogy öklének buzogányával illesztette volna a művelődés altalajába e fekete-fehér rettenetet. Döntsék el kedden - ha nincs jobb dolguk -, hogy kinek van igaza. Én mindenesetre a Grace klinika után Morfeusz karjába dőlök.

Pénteken (május 11-én) választhatunk: Pink Floyd vagy egy púp a hátunkra. Zone Europa: A púpos (13.50); m2: Pink Floyd - A fal. Szokták mondani, hogy a falnak is füle van - ez egy marhaság, ha lenne neki, akkor biztos nem hallgatná a mondott tánczenekart.

Szombaton a leguánom megkezdi a háromhetes teperést a Giro d'Italián, úh. engem az út szélén tessenek keresni, de semmi esetre sem telefonon. Even Cowgirls get the Blues volt annak a szerencsétlen Gus Van Sant-filmnek a címe, amiről én pontosan tudom, hogy a bakfiskorú helybéli lágyszívű kritikus adta neki a magyar címét: Néha a csajok is úgy vannak vele - ha nem állna itt mögöttem egy ütésre kész fejes vonalzóval, simán azt mondanám, hogy az illető egy marha volt, s ezért hívták ki a cowgirlökhöz, de egy orvossal jobban jártak volna. Biztos, hogy 21.20-kor nem kapcsolok az m2-re, pedig Uma Thurmannek akkora hüvelykujja van e műben, mint egy lángolt kolbász. Ám hét órakor már lazán hajókázok a Dunán, mert A vörös Pimpernel tizenkét részes szériaváltozata kezdődik ott. Nyilván szokatlan lesz Leslie Howard nélkül, de mennyivel tovább tart! Szerencsétlen Kusturica-rajongók kénytelenek lesznek megnézni a Zone Európán negyed tizenegykor a Macska-jajt, és szerintem nevetni is megpróbálnak majd.

A vasárnap is a rajongóké, hisz David Linch lendületes álfilmjét nyomatja voltaképpen már hétfőn (0.50) a tv2 (Veszett a világ).

Az igazi hétfőn azonban nem fordul jóra semmi, hisz a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján teljesen érthetetlenül felkapott John Carpenter egy egészen korai (1976-os) munkáját (A 13-as rendőrőrs ostromát) adja a királyi egyes 23.50-kor.

Kedden ott lesz 23.20-kor a fent bővebben taglalt Oldás és kötés, de az semmi. Aki felkel fél hétkor reggel, és van HBO-ja, az megnézheti Woody Allen A jónevű senki - A stróman című leiratát a kellemes külsejű Zero Mostellel. Pedig, ha meggondolom, ez a legjobb darab a héten... Mindegy, aki két tanúval igazolja, hogy megnézte, lemondhatja az HBO-előfizetését, vagy elutazhat három hétre a Szovjetunióba.

Szerdán a Zone Europa Fliegauf Benedek Rengeteg című dolgozatát adja délután három előtt tíz perccel.

Csütörtökön feladjuk az egészet, de magam már korábban csütörtökön szúrom magamat, ha az ER-on kívül nézek valamit. Esetleg egy kis Vad csajok? Gumidominó, vagy egy parti sakk?

Figyelmébe ajánljuk