Borról az igazság (Magyar Borok Háza)

  • - dma -
  • 1999. április 29.

Tranzit

Ide nem a végleg lepusztultak járnak. Azokat régen lenyelte már a Bródy Sándor és a Szentkirályi utcai olcsó borozók füstös torka. Aki ide jön, az valamivel jobb ember. Ad magára. Nem tudom, kinek jutott eszébe sört, egyéb italokat és hidegkonyhai készítményeket árulni egy pékségben, de nagy ember volt. A sör folyékony kenyér, a saláták meg elképzelhetetlenek sütemény nélkül, úgyhogy az egész logikus. Meg aztán a pék éjjel süt, szóval úgy is ott kell lenni, tehát akár nyitva is lehet tartani. Nem kell hozzá más, csak három asztal és két pult. Napközben és nyáron meg van terasz is.

Rákóczi pékség

Bp. VIII., Rákóczi út 17.

Nyitva: vasárnaptól péntekig, 0-24 óráig

Ennek a helynek két titka van. Az egyik az éjszakai pékség varázsa. A fogyasztói tértől üvegajtóval elválasztott bolthelyiség és a mögötte meghúzódó (bár láthatatlan) pékműhely melege. Zsongása. Az, hogy néha kijön egy-egy péklegény, felhajt egy nagy szódát (ami nekünk decinként 10 Ft), és azon lisztes melegében megy vissza sütni.

Lehet állni vagy ülni, bámulni a Rákóczi úti éjszakát, és közben nyugodtan meginni egy korsó sört. Korrekt száznegyvenért, amire éjszaka (10 után) még rájön tíz százalék. Meg vannak valami saláták is, ha az ember éhes, a legdrágább (svédgomba) nyolcvanötért, ami éjjel úgy százas körül kóstál, de van burgonya is. Tehát kettő darab százasból már megvan egy pohár sör (kilencven, illetve száz forint), valami saláta és egy zsömle.

De aki ide jár, az tudomásul veszi, hogy ő a Kis Pénzű Fogyasztó egy Szerény Helyen. Elfogadja, hogy a kasszírnő lassú, a bor (decije nappal huszonöt) bizony kannás és a tömény ital drága, átlagban száznyolcvan egy feles. A tea vagy kávé hatvanötért szintén húzós. Az üdítők korrekt áron kaphatók. Nappal vannak sütemények is, átlagban harminc és hatvan között, rendes, friss felhozatal, de itt éjjelente sörözve van. A közönség meglehetős, lelki válságban lévő elvált asszonyok és újságírók, éjszakai bagoly bölcsészek, valamint hajnalfelé a napi bazseválásból hazatérő népzenészek, akik végre maguknak maradhatnak. Senki sem kér meg, hogy csak neki, csak egy felest fizessünk annak emlékére, hogy Vácott együtt voltunk bezárva. Nagy ritkán jelenik csak meg egy-egy körzeti őrült. Aki ide jön, az vagy az utolsó busszal érkezett, de még nem akar hazamenni, vagy az első buszt várja, amivel hazajuthat. Feltételes megálló ez a hely, de annak tökéletes.

- dma -

Figyelmébe ajánljuk