Tartalom

MaNcs, XI. évf. 17. szám, (1999.04.29.) (1999-04-29)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Kínos külügyek)

A parlamentben felszólalt a MIÉP elnöke, arra kérte a külügyi vezetést, hogy jó alaposan készüljön fel a jugoszláviai helyzet ilyen vagy olyan megoldása után várható béketárgyalásokra, konzultáljon széles körben, és tegyen meg mindent a magyarság érdekében. Válaszolt erre a külügyi államtitkár, s azt ígérte, hogy a magyar külügy igenis azon lesz, hogy alaposan felkészüljön a rendezési tárgyalásokra, és szem előtt fogja tartani a magyarság érdekeit.

Egotrip

Seres László: Dekóder

Sok van, mi csodálatos, de az Amerika-ellenes Tevékenységet Megvalósító Bizottságnál nincs semmi csodálatosabb. A nemzetek feletti bizottságnak sok tagja van, ismert írók, professzorok, diákok, baloldali szocialisták és jobboldali nemzetiek forrnak sorai közt szerves egységbe, és onnan ismerszenek meg, hogy

Para

Egotrip

Kovács Imre: én

Fekete, kínai mackónadrágban ültem Ica néni rettenetesen világosbarna, egészen pontosan Wartburg színű heverőjén, ami mostanában családi ágyként szolgál, és egyik kezemben egy vízszámlát, másikban a farmeromat tartottam, és igencsak kikívánkoztak a könnyeim, Kedves Naplóm, mert a vízszámla kifizetetlen, a nadrág lyukas volt, én pedig mindkettő. Józsefvárosi piéta, Maradona a kisdeaddel, éppen szelídítik a leppattanót.

Publicisztika

Publicisztika

Ara-Kovács Attila: A szerb ámokfutás

Nem csoda, mégis meglepő, hogy a Belgrádra hulló bombák látványát eléggé vegyes érzelmekkel fogadja a közvélemény. Egy német anya gyalogmenettel protestál a magyar-szerb határon, mert NATO-katona fiát kósza golyók kockázatának teszi ki a berlini kormány. Arról valahogy megfeledkezik szólni az asszony, hogy önkéntes katona fia a kiemelt cirka 3000-4000 dolláros havi NATO-fizetés felvételekor valahogy soha nem szokott protestálni. Miként maga a kedves mama sem.

Publicisztika

Sült békegalamb

A boszniai háború előtt és alatt is sok szó esett arról, hogy a három nemzethez, a szerbhez, a bosnyákhoz és a horváthoz tartozó emberek a hétköznapi élet világában milyen hosszú ideig és milyen példás módon, egymás hagyományait tiszteletben tartva éltek együtt, egymás mellett és egymással. Ez Bosznia egyes vidékein igaz volt, más vidékein kevésbé; de 1992 és 1995 között az együttélés még azokon a vidékeken is illuzorikussá vált, ahol a hagyományai valóban évszázadokra nyúltak vissza.

Belpol

Belpol

A dzsungelharc vége (Orbán István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke)

Az elmúlt héten az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) megalakulásával végképp megszűnt a tízéves magyar érdekegyeztetés, ahogyan eddig ismertük, pontosabban a Fidesz által szoci/szakszervezeti lobbyterületnek tartott Érdekegyeztető Tanács (ÉT). Ehelyett többszintű, inkább konzultációs jellegű "tanácsrendszer" jön létre: az OMT mellett lesz Gazdasági Tanács (GT) és még megannyi tanács. Érdekes módon a szakszervezetek mellett a munkaadók is élesen bírálták a folyamatot, holott ha valakik, ők biztosan profitálhatnak a kormány nyílt szakszervezet-ellenességéből.

Belpol

Politikai hírek és

BDSZ: párttámogatás? Sztrájkbizottságot tervez alakítani a Belügyi Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), ha május elsejéig a Belügyminisztérium (BM) nem rendezi a béremelések ügyét. A szervezet intézőbizottsága levelet küldött a parlamenti pártokhoz: e szerint a BDSZ politikai szerepre törekszik, mert a munkavállalók béremelésének elmaradása "immár politikai kérdés". A pártoktól érkező visszajelzésektől teszik függővé, hogy a BDSZ érdekei érvényesítéséhez milyen politikai szerepet vállaljon - nyilatkozta a szervezet főtitkára, Bárdos Judit. A szocialisták máris pozitívan reagáltak az együttműködést kereső levélre, a Fidesz azonban nem tartja helyesnek a BDSZ döntését.

Belpol

Egy Postabank-beruházás: Gödörgyönyör

Ha valaki egyszer nekilát a 20. század legvége magyar építészettörténete megírásának, helyre kis fejezetet szentelhet majd neves építészek gödörstádiumig eljutott terveinek: Bán Ferencnél elmélázhat a Nemzeti Színház balsorsán, Makovecz Imrénél az egri uszodáén - habár ez még egyáltalán nem lefutott történet -, Bachman Gábornál pedig a Postabank makettben rekedt tiszaújvárosi épületéén. Itt most erről lesz szó.

Belpol

A szécsényi gyertyagyár titka: Jó reggelt, állatok!

Az ország legszegényebb megyéje Nógrád, Nógrád legelmaradottabb térsége pedig a Budapesttől 100 km-re fekvő Szécsény és vonzáskörzete. A kisvárosban 26,6 százalékos, a térség apró falvaiban viszont átlagosan 55 százalékos a munkanélküliség. Ezért is örült mindenki annak, hogy 1997 nyarán a dán tulajdonban lévő Euro Candle Kft. 320 főt foglalkoztató gyertyagyárat nyitott Szécsényben. Csakhogy a dán tulajdonos, Peter Nilsen a sajtónak megtiltotta, hogy a gyárról és az abban folyó munkáról akár egyetlen szót is írjanak. Alább kiderül, mi is az oka ennek a fene nagy titkolózásnak.

Belpol

A futballprivatizáció sorsa: Veszett fejsze

Kitettek magukért az utóbbi hetekben a magyar futballt igazgató politikusok. Deutsch Tamás sportminiszter páratlan bravúrral egy platformra terelte Katona Bélát, a Vasas szocialista párti elnökét Lányi Zsolttal, Újpest kisgazda fenegyerekével. A budapesti sportingatlanokat féltő vidékfejlesztők ezután kétszer is leszavazták Deutschot a parlamentben. Torgyán pártelnököt ez annyira feltüzelte, hogy az UTE elleni rangadóra melegítő zöld-fehér kemény mag rendőri megregulázása után nekiment Pintér Sándor belügyminiszternek is. Ami ennél, félő, sokkal fontosabb: a háttérben közben csendesen léket kapott a céljait tekintve egészen normális sportminisztériumi futballkoncepció.

Külpol

Külpol

A háború, Nyugatról nézve: Aki vele, az ellene

Az a körülmény, hogy az uniós országokban Spanyolország kivételével mindenütt a baloldal vagy erős baloldali meghatározottságú koalíció kormányoz, eleve eldöntötte, hogy a szerbiai-kosovói háborúnak Nyugat-Európában nem lehet politikailag számottevő ellenzéke. Egy hónap után azonban lassan odáig fajul a helyzet, hogy számottevő támogatottsága sem lesz.

Külpol

NATO-csúcs: Férfiak ötven fölött

Az elmúlt héten Washingtonban az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetői politikai értelemben a kapuzárás előtti pániktól szenvedő férfiakhoz voltak hasonlatosak. Csinálnák, de nemigen akar sikerülni, és mivel nemigen akar sikerülni, egyre jobban akarják csinálni. De mindenképpen úgy tesznek, mint akik csinálják. (Vagy legalábbis mint akik nagyon akarják csinálni.)

Film

Film

Scarboroughi esernyők (A Little Voice készítői)

Tudjuk egy ideje, hogy a világ filmművészetében mostanság az angolok fújják a passzátszelet. A Méregzsák, a Két angol lány és a Trainspotting jelenti a jéghegy csúcsát. A megbízható középszerből ez alkalommal Mark Herman Fújhatjuk! című filmjét kell megemlíteni. Téglaszínű házak, esőmosta utcák, lírai mélyrealizmus. Az irányzat legfrissebb darabja, a Little Voice a múlt héten került a pesti mozikba. A film készítőivel, konkrétan Mark Herman rendezővel és Brenda Blethyn színésznővel a berlini filmfesztiválon találkoztunk. A színésznő olyan, mint egy színésznő, repdes és gesztikulál, sír és nevet, nem toll, de kamera kellett volna hozzá. A rendező csöndes, úgyszólván szófukar, akár egy angol úr.

Film

"Fontos, hogy idegen vagyok" (Szelevényi Ákos dzsessz-szaxofonos)

Szelevényi Ákos 1986-ban érkezett Párizsba, ott hozta össze zenekarát s azt az öt albumot - Pannonia, Asile, Imafa, Omeko, Élettér -, melynek utóbbi darabjait a kortárs francia dzsessz legjobb fejezeteként méltatta a szakirodalom. Az Élettér Kolozsvár-Budapest-Szeged-Győr útvonalon rendezett turnéjának keretében április 25-én telt ház várta a Trafóban. Az alábbi beszélgetésre a koncert előtti percekben futotta.

Film

A The Ethnic Heritage Ensemble a Fonóban

A hatvanas évek közepén Chicagóban egy Muhal Richard Abrams nevű zenész megalakította az Assosiation for the Advancment of Creative Musicians nevű szervezetet. Ez a szellemi műhely, iskola és szakszervezet igen nagy hatást gyakorolt a dzsessz világára. Az Air, Abrams különböző formációi, Chico Freeman, Lester Bowie, Anthony Braxton és a legismertebb csapat, az Art Ensemble of Chicago hallható munkásságán túl öntudatos világ- és zenelátást plusz egy nagyon jó zenei iskolát teremtett. Az afrikai gyökerektől a kortárs avantgárdig feszülő stílus; a színház, a rítus felhasználása egy karakteres zenei világot eredményezett.

Könyv

Könyv

A másik Amerika

Federico Andahazi-Kasnya: Az anatómus

Ismerjük el, nehéz, már-már lehetetlen elfogulatlanul közelednünk ahhoz az írásműhöz, amely a klitorisz felfedezését választja tárgyául. Az olvasó a legjobb szándékkal is minimum hatásvadászatot orront, ellenőrzi a kiadót, a fordítót, a kiadvány külső jegyeit, belelapoz - nekem a legszárazabb szövegrésznél nyílt ki -, míg lassacskán oszlik a gyanúja, hogy valami ordas szemetet akarnak rásózni. Szó sincs róla, a könyv kecses, a kiadó megbízható, a fordítás kiváló.

Könyv

T´DOOR: Jó pubi holtig tanuli

Ezek pubi szurkolók voltak, akiket ma hajnalban a Sky News mutatott, angliai angolok, semmi etnikum, dologhoz illő életkor, a pubban ünnepelték a tényleg meglepő győzelmet, mármint hogy a Juventus nem nagyon szokott 2-0-ról kikapni az otthonában. Megint tanultunk valamit, pár pillanatra pubi szurkolóvá vedlett különben nem oly nagyon pubi-szurkolók.

Zene

Zene

Mi újság: Színház a magasban (Fényújság az Emkénél)

Kabinos bácsinak volna jó lenni, fehér köpenyben, kisgatyában. Õ az atyaúristen. Azt mondja, menjünk ki a férfimedencéből, mert nem belőlünk keresi a pénzét, és neki azt takarítania kell. Pedig a belépő nem kevesebb, mint kétezer forint volt erre a világhírű és, komolyan mondom, világszínvonalú rendezvényre. Tombola sem volt már mindegyik jegyhez. Sebaj, a tombolahúzást úgysem találtuk, még hírét sem hallottuk, sőt a francia cigarettakommandót sem sikerült szívás tárgyában utolérnünk soha. Amira hastáncosnőről is lemaradtunk, úgyhogy bánatunkban tévedtünk be a lányok előtt mindig rejtett Rudas gőzkamrákba, a fáradt spermától épp megtisztított medencékbe. Ott tomboltunk kúttalan kutakban, fénytelen fényekben, kitörő örömmel a hímsoviniszta tilosban. Sajnos sokan betaláltak még utánunk, ezért jött a kabinos bácsi, és káromkodott bele a fülünkbe. Az auláig kergetett, ahol francia filmsztárok tomboltak visszafogottan DJ Arab frenetikus hipermixére. De menni kellett fél négykor, mert reggel nyit a fürdő, legföljebb megtapsolhatjuk a méltán híres lemezlovast meg a kabinosokat, akik közül néhányan már jó egy éve folyamatosan élvezik ezt a fiatalok által kifordított világot. A medencében, ahol úszni szokás, fegyelmezett sorokban, úszósapkában, ott most táncolnak, pancsolnak, Tati-filmet néznek a vendégek, az úszómester helyén hifitornyok, a jobbszélen büfé, a balszélen szolarizált, diétás lányfürtök vadiúj fürdőruhában.

Lokál

Lokál

Café Zsebpiszok

Sokadika másodikán kezdődik, bár ez a számszaki jellegű megjelölés e helyt pusztán a fizetés/honor/előleg/bármiféle jövedelem/kölcsön felvevésének másnapját és a rá következő végtelen időt jelöli. Sokadika, miközben lezár egy szakaszt, a tündöklését, egyben megnyitja az újabbat, bukásunkét, melynek időtartama tetszőleges - a rá vonatkozó döntés Isten, továbbá autós társaink kezében lévén -, akár túl is élhet minket: mindössze annyi biztos, hogy szopni fogunk ez idő alatt, szopni bizony. Sokadika problémái közül legalábbis a leg... nos, maradjunk annyiban: a legszámosabbik a táplálkozásé, ha mond ez a szó még valamit valakinek, egyáltalán.

Sport

Sport

Mah-jong: Kő´ egy veréb

Az úgy van, hogy ül az ember három másikkal a lehetőleg négyzet alakú asztalnál, és szép csöndesen megbolondul. Nem jön a kő. Hiába az imák, az afrikai és távol-keleti varázsmondókák mormolgatása, a különlegesnél különlegesebb alakzatok megépítése kezdéskor, még egy nyavalyás virágkő sem segít. Ellenségeink szépen haladnak, nehogy megvezessen a pókerarc, jól tudjuk, megint nem mi mondjuk ki a partit befejező, orgazmusközeli állapotot hozó mágikus szót: mah-jong.

Tranzit

Tranzit

A Föld napja: Atompuskák és génkezelt galambok

Tizenhárom év telt el a csernobili robbanás óta. Többek között erről emlékezett meg az Energiaklub és budapesti civil zöld társszervezetei a Városligetben egy fesztiválon. A csapnivaló időjárás miatt nem hömpölygött a cirkuszt, kenyeret követelő tömeg, de néhány jóember, aki még mindig képes lenne virágot tűzni a fegyverek csövébe, azért nem esett kétségbe a savas esőtől. Szó esett olyan aktuális dolgokról is, mint a délvidéki háborúban használatos gyengített uránfejes lövedékek, a génkezelt élelmiszerek, a szupergyomok, a tanyavilág városba költözése és nem utolsósorban a héliumos lufi degeneráló hatása a hangszálakra.

Tranzit

Borról az igazság (Magyar Borok Háza)

Ide nem a végleg lepusztultak járnak. Azokat régen lenyelte már a Bródy Sándor és a Szentkirályi utcai olcsó borozók füstös torka. Aki ide jön, az valamivel jobb ember. Ad magára. Nem tudom, kinek jutott eszébe sört, egyéb italokat és hidegkonyhai készítményeket árulni egy pékségben, de nagy ember volt. A sör folyékony kenyér, a saláták meg elképzelhetetlenek sütemény nélkül, úgyhogy az egész logikus. Meg aztán a pék éjjel süt, szóval úgy is ott kell lenni, tehát akár nyitva is lehet tartani. Nem kell hozzá más, csak három asztal és két pult. Napközben és nyáron meg van terasz is.