Gasztrocápa

szerző
- sisso -
publikálva
1997/49. (12. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem sok olyan étterem van, ahol első nekifutásból sikerül eltölteni egy egész napot. A Kalóztanya ilyen. Még csak nem is volt egyhangú az a nap, pedig elborzasztónak tűnik, hogy a nappali átmeneti anorexia után valaki harmadjára kússzon vissza ugyanarra a helyre vastagon pirítósra kent csontvelőt enni. Fárasztó valóság a városi gasztrokalózoké. Minden velőt csapra vernek, aztán mikor eljön a vég, pusztító túltápláltság képében, nem a tengerbe temetkeznek, hanem pontypörköltbe galuskával.

Nem sok olyan étterem van, ahol első nekifutásból sikerül eltölteni egy egész napot. A Kalóztanya ilyen. Még csak nem is volt egyhangú az a nap, pedig elborzasztónak tűnik, hogy a nappali átmeneti anorexia után valaki harmadjára kússzon vissza ugyanarra a helyre vastagon pirítósra kent csontvelőt enni. Fárasztó valóság a városi gasztrokalózoké. Minden velőt csapra vernek, aztán mikor eljön a vég, pusztító túltápláltság képében, nem a tengerbe temetkeznek, hanem pontypörköltbe galuskával.

Kalóztanya

Bp. VII., Huszár u. 7.

Nyitva: 10-04

Aki emlékszik még a Hági borozóra, márpedig csak arra emlékezhet, mert a Kalóztanya felülírás nem olyan régen jelent meg a cégtáblán, az tudja, hogy milyen hangulatos eleve az épület, még magyaros ételek szagát szivárogtatva magából, cigányzenével is. A harmincas évektől működött már itt a vendéglátás machiavellista játékosainak üzlethelyisége, amely a csikágói polgárok körében olyan hírnevet szerzett, hogy érdemes volt meghagyni az eredeti nevét is, a könnyebb tájékozódás végett.

Belül most minden és mindenki megváltozott. Igazi eltakarták előlünk a napot-hangulat uralkodik, kiegészítve a kalózeklektika elengedhetetlen összerablott bútordarabjaival. Gyertyák, fanyelű kések, Mary és Jack feliratú mellékhelyiségek, bennük viharlámpások, piros-kék falak kötél- és láncmaradékokkal, kincsesláda-imitációk, faasztalok, füst és néhány zsánerkép Kalóz zsákmányt cipel címmel. Talán a kísérletező kedvű Wardról, a leghíresebb kalózról készült a panoptikumportré, utolsó akcióján, mielőtt még visszavonult volna összeharácsolt tuniszi alabástrompalotájába tevetrágyában tojást keltetni. A zene acid, hogy valami az űrkalóz-utópiákra is utaljon. Kiderült, hogy a kalózos ételek egy része, mint például a kalózleves kincsesfazékban, még nem készült el, de ami késik, nem múlik, és ami kapható, abban van fantázia. Mint említettem, a velőscsont pirítóssal a jolly jokerem, minden mennyiségben fogyasztható és olcsó. De ez olyan pórias; inkább a kalóznyelvvel töltött palacsintát, a pontypörköltet, a süllyedő bárka tálat vagy a zsivány malacsültet hagymás tört burgonyával ajánlanám beszokás végett. Levesből a hagymaleves az, ami hihetetlen sikereket ért el idáig; nem tudni igazán, mi a titka. Iszunk bort is hozzá kupából, ahogy kell, mert jó az is; még az sem zavar, hogy a Bubik István nevű óvatos duhaj, lába között egy afrikai dobbal, beszambáz néha a hajópadlóra mint élő zene, és valami ismeretlen kikötői tolvajnyelven ordít hozzá.

- sisso -

Fontosabb árak

részeg gyümölcsleves 200 Ft

vasmacskás borjúsült 980 Ft

süllyedő bárkatál 1680-4800 Ft

rumhab 300 Ft

bélszín hajótörött módra 1500 Ft

velőscsont pirítóssal 180 Ft

csülkös buci 400 Ft

krumplis tészta 150 Ft

égetett szeszek 320 Ft

fűszerborok 220 Ft

szerző
- sisso -
publikálva
1997/49. (12. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...