Június végére megnyílhat az összes európai határ

  • narancs.hu
  • 2020.06.05 17:45

Tranzit

A nem uniós állampolgárok beutazására vonatkozó tilalmakat csak legutoljára törlik majd el.

Legkorábban június végére nyílhat meg az összes uniós ország közötti határ – közölte az Eurológus tudósítása szerint Ylva Johansson belügyi biztos az uniós belügyminiszterek videókonferenciája után, amelyen a külső és belső schengeni határok megnyitásáról tárgyaltak.

Június 15-től a legtöbb uniós határon megszűnik az ellenőrzés, bizonyos országok azonban még fenntartanak korlátozásokat. A magyarok péntek reggeltől járhatnak szabadon Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba, de korábban megnyílt az út Szlovénia felé is. Olaszországgal szemben viszont még kivár az enyhítéssel a kormány.

Johansson biztos szerint a tárgyalások során a legtöbb miniszter támogatta azt az elképzelést, hogy júliustól helyreálljon a schengeni övezet működése, de jó néhányan érveltek egy óvatos és körültekintő megközelítés mellett is. Ugyanakkor a végső döntésbe az Európai Bizottság nem szólhat bele, a határnyitás csak kizárólag az európai kormányok megítélésén múlik.

Johansson azonban bízik abban, hogy júliustól teljesen helyreállhat az élet a schengeni övezetben, illetve abban is, hogy a következő hónap elejétől meg lehet nyitni az EU külső határait is az Unión kívüli állampolgárok számára.

Neked ajánljuk