Június végére megnyílhat az összes európai határ

  • narancs.hu
  • 2020. június 5.

Tranzit

A nem uniós állampolgárok beutazására vonatkozó tilalmakat csak legutoljára törlik majd el.

Legkorábban június végére nyílhat meg az összes uniós ország közötti határ – közölte az Eurológus tudósítása szerint Ylva Johansson belügyi biztos az uniós belügyminiszterek videókonferenciája után, amelyen a külső és belső schengeni határok megnyitásáról tárgyaltak.

Június 15-től a legtöbb uniós határon megszűnik az ellenőrzés, bizonyos országok azonban még fenntartanak korlátozásokat. A magyarok péntek reggeltől járhatnak szabadon Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba, de korábban megnyílt az út Szlovénia felé is. Olaszországgal szemben viszont még kivár az enyhítéssel a kormány.

Johansson biztos szerint a tárgyalások során a legtöbb miniszter támogatta azt az elképzelést, hogy júliustól helyreálljon a schengeni övezet működése, de jó néhányan érveltek egy óvatos és körültekintő megközelítés mellett is. Ugyanakkor a végső döntésbe az Európai Bizottság nem szólhat bele, a határnyitás csak kizárólag az európai kormányok megítélésén múlik.

Johansson azonban bízik abban, hogy júliustól teljesen helyreállhat az élet a schengeni övezetben, illetve abban is, hogy a következő hónap elejétől meg lehet nyitni az EU külső határait is az Unión kívüli állampolgárok számára.

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.