Kottatartó (A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye)

  • - böröcz -
  • 1999. április 29.

Tranzit

Tagsági díj évente dolgozóknak: 500 Ft, diákoknak: 200 Ft

Bp. VIII., Ötpacsirta u. 4.

Videokölcsönzés 3 napra 80 Ft, CD-kölcsönzés egy hétre 80 Ft (május elejétől a tagsági és kölcsönzési díjak várhatóan 10-15 százalékkal emelkednek)

Amikor 1996-ban a Zenei Gyűjteményt átköltöztették a Fehérhajó utcából az Ilka utcába, egy kicsit szomorú lettem. Aztán hallottam, hogy a könyvtár már meg is nyílt valahol az Ötpacsirta utcában. Az a kissé feltűnő, narancssárga épület, amiről hónapok óta azt gondoltam, hogy egy új bank. Ezt akkor tudtam meg, amikor a kolozsvári bábszínház bábosai megkértek, nézzek utána, hátha találok valamit Haydn báboperáiról.

Ybl Miklós tervei alapján tíz előkelő palota épült a Józsefváros Nemzeti Múzeum mögötti területén. Ezek közül az Ötpacsirta utca 4. szám alatt található Pálffy-palota 1867-ben, gróf Pálffy Pál özvegyének megrendelésére. A második világháborúban súlyosan megrongálódott épületet 1967-ben felújították.

A legutóbbi újjászületés bábája, Hegedűs Péter építész ragaszkodott az eredeti, Ybl-féle tervrajzokhoz, de figyelme kiterjedt olyan mai követelményekre is, mint például a mozgássérültek bejutását segítő lift. Hefkó Mihály belsőépítész ízlését tanúsítja az enteriőr. A könyvtárban látható, elmúlt korokat idéző festmények és órák a Kiscelli és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből kerültek ide.

Az új Zenei Gyűjtemény alapterülete majdnem négyszerese a régiének. A földszinten történik a beiratkozás és a kölcsönzés, a kották esetében még a régi kartotékrendszer szerint. A könyvtárosok szerencsére kedvesek és türelmesek, de a számítógépes nyilvántartás is készülőben van. Az olvasóterem polcain 30-féle magyar és 23- féle külföldi folyóirat, köztük oly becses kincsek, mint a Die Musik 1900 és 1943 közötti teljes évfolyamai. A 18 ezer könyv a zenével kapcsolatos minden elképzelhető témát felölel, a zenetörténeti monográfiáktól a hangszerkészítésen át a zeneszociológiáig. Itt találjuk még 27 zeneszerző műveinek kritikai összkiadását és a Corpus Mensurabilis Musicae sorozat darabjait is.

Az emeleten van a szabadpolcos rendszerű könyvtár, a kispartitúrák, a 43 ezer darabból álló kottatár, valamint a 13 ezer hangzó dokumentumot tartalmazó gyűjtemény. Benne egyházi és színpadi zenék, zenekari művek, dalok, kórusok, szólóhangszerekre és kamarazenekarra írt darabok. Kölcsönözhető 600 videofelvétel és a 4000 CD-ből 600. A többi CD és LP is hallgatható lesz a könyvtáron belül, amikor japán állami támogatással elkészül a fonotéka technikai berendezése. Itt augusztustól 8 kutatóhely és 16 zenehallgatóhely várja majd a látogatókat.

Természetesen a báboperákat is megtaláltam a Haydn-művek kritikai összkiadásában.

- böröcz -

Figyelmébe ajánljuk