1789 sas telel nálunk az új leltár szerint

  • narancs.hu
  • 2023. március 1.

Tudomány

Magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakemberek számoltak együtt, így közös sastérkép is készült.

Huszadik alkalommal számolta meg a sasokat, sólymokat, más ragadozó madarakat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és civil szervezetekkel közösen.

Az MME tájékoztatása szerint a 2023. évi 20. Országos Sasleltárt 21 ezer 700 négyzetkilométeren végezték el egy időben. Ez ugyan az ország területének csak 23 százaléka, de magában foglalja az összes ismert sasélőhelyet, így az állomány jelentős részét számba vették.

A résztvevők összesen 1 113 rétisast, 660 parlagi sast, 5 szirti sast és 11 fekete sast figyeltek meg és dokumentáltak.

Ilyenkor számításba veszik a nagytestű, fokozottan védett sólyomfajokat is, most 63 kerecsensólymot és 54 vándorsólymot számoltak. Az MME szerint a sasok és sólymok száma jelentősen nőtt az elmúlt négy évtizedben Magyarországon, de mégsem mondható, hogy sokan volnának: átlagosan 2400 futballpályányi területet kell bejárni ahhoz még a legjobb sasélőhelyeken is, hogy egy példánnyal találkozzunk. A nagy sólymokból átlagosan 37 000 focipályányi területre jut egy. 

A hazai felmérés mind a tizenhét nálunk telelő ragadozómadár-fajra kiterjedt, íy együttesen 9849 madarat figyeltek meg. 

 
Gyűrűzött, fiatal parlagi sas Alattyánnál. Fotó: Orbán Zoltán /MME
 

 A hazaival együtt Kárpát-medencei sasszinkron is készült, mert a magyarokkal együtt szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakemberek is számoltak, együtt mintegy négyszázan. Ez a program 2008 óta zajlik minden évben, az Európai Unió által támogatott PannonEagle és SakerRoads LIFE projektek keretében. A hat közép-európai országban együtt 1 360 rétisast és 807 parlagi sast, 9 szirti sast és 12 fekete sast figyeltek meg. A felmérés a 17 ragadozómadár-faj 15 022 példányát regisztrálta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk