Interjú

„200 milliárd szómennyiség fölött tartunk”

Prószéky Gábor nyelvész, programtervező matematikus a mesterséges intelligenciáról, a ChatGPT-ről és a régi szótárakról

Tudomány

Hogyan működnek a nagy számítógépes nyelvi modellek, a GPT-k, és mit jelent az, hogy immár párbeszédbe is lehet egy ilyennel kerülni? Mire jók ezek a modellek, illetve mire nem, és milyen messze vagyunk a valódi mesterséges intelligenciától (MI)? Kell-e félnünk tőle, és hogyan kerülhetjük el a csapdáit? A magyar fejlesztésű modell, a PULI GPTrio kutatócsoportjának vezetőjét faggattuk.

Magyar Narancs: Pár hete egy, a mesterséges intelligencia (MI) oktatásban betöltött szerepéről szóló pódiumbeszélgetésen azt mondta, „lehet, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amelyik a valósat és a virtuálisat még meg tudja különböztetni”. Laikusként ennek hallatán disztópikus filmekre, a Szárnyas fejvadászra, a Mátrixra, A szigetre és hasonlókra asszociálok – mire gondolt pontosabban?

Prószéky Gábor: Kezdjük kicsit messzebbről. Az MI fogalma az ötvenes–hatvanas években, vagy­is akkor született meg, amikor még azt hitték, hogy tényleg lesz mesterséges intelligencia – de most azt mondanám, hogy nincs. Mert az MI mindig csak egy metszetet mutat a világból, legutóbb például, a ChatGPT-vel a nyelvit mutatta meg. És mivel nyelvileg olyan dolgokat produkál, amilyeneket eddig az emberen kívül más nem, a közvélemény felruházza olyan tulajdonságokkal is, amelyek nincsenek benne. Sokan azt feltételezik, hogy „ő” okos, és tudja, hogy milyen a világ. Persze ez nincs így. Egyes robotok összeraknak egy Mercedest a gyárban, mások nyelveket fordítanak, a humanoid robotok pedig lenyűgöznek minket azzal, hogy hasonlítanak ránk. De minden, ember által jelenleg fejlesztett készülékre elmondható, hogy noha az intelligenciának egy szeletében erős utánzási képességgel bírnak, nem komplexek. Az igazi MI az intelligencia totális modellezése lenne. Nem mondom, hogy nem lesz egyszer ilyen, de nagyon távol vagyunk még tőle.

MN: Ha elfogadjuk, hogy 2022. november 30. történelmi pillanat volt, ön hogyan írná le az utókor számára?

PG: A nagy nyelvi modellen (GPT3) ekkor egy olyan betanítást végzett el az OpenAI cég, amelynek eredményeként mi emberek dialógushelyzetbe kerültünk egy masinával. Az alapmodell még bármit tudott mondani, de mint a vízfolyás: nem lehetett megállítani. A ChatGPT-t viszont arra tanították be, hogy kérdésre ne hasonló kérdést mondjon, hanem konkrétan válaszolja meg, és aztán hagyja is abba.

MN: Közönséges halandóként mit érdemes tudnunk az alapmodellről?

PG: Kétféle alapmodellről szokás beszélni: az enkóderről és a dekóderről, amilyen a GPT3 is. Az enkóder lényege, hogy ha kitakarok egy szót a szövegből, megmondja, mi volt ott. A dekóder pedig képes megmondani, hogy egy szövegrész után legnagyobb valószínűséggel mi lesz a következő szó, aztán mi lesz az azt követő, és így rakja ki a teljes szöveget. Ez a valószínűség olyan sok százezernyi, sőt milliónyi korábbi szónak az együtteséből áll elő, hogy végül koherens szöveget kapok. Ennyit tud az alapmodell. Ezután rengeteg ember bevonásával elkezdték tovább „tanítgatni” a szoftvert. Ám ez a munka már messze nem automatikus: a gép az embertől tanul, konkrétan az pofozgatja jobbra, balra, hogy ez jó, ez nem jó… Ennek a munkának köszönhető, hogy a ChatGPT olyan eszköz lett, amellyel lehet beszélgetni.

A rendszer a szöveget annak a mintának a segítségével állítja össze, amelyet indulásként megadok neki: ezzel már beszorítom egy szűkebb világba. Ezt a kezdő szöveget promptnak nevezzük. A nyelvi-logikai lépéseket levezetve a rendszer kiad egy szöveget – de neki fogalma sincs róla, miről van szó. Az emberi agy nem attól tud egy nyelvet, mert sok leírt szöveget olvasott, hanem mert látunk, hallunk, érzünk, milliárd inger ér minket, amelyeket mind beépítünk, és amelyekről így nyelvi úton is számot tudunk adni. A ChatGPT-nek viszont csak nyelvi inputja van, méghozzá betűk formájában, így csak nyelvi választ tud adni, nem pedig világismeretit.

MN: Pedig említette a konferencián, hogy ha kellő mennyiségű adatot táplálunk a rendszerbe, akkor már kulturálisan is „elég okos” tud lenni.

PG: Két dologról van szó, amikor nyelvi adatokat táplálunk egy gépbe. Az egyik az a készség, hogy egyáltalán azon a nyelven képes legyen reagálni, tehát legyen elég mintája a rákövetkezés nyelvi formáira, magyarán a ragozásra, szórendre és a többi. A másik, hogy azok a szövegek, amelyeket megtanítunk a gépnek, valamilyen módon aztán tartalmilag is leképeződnek. Amikor tehát leírunk szituációkat, amelyek egy adott kultúrában megjelennek, például a teljes magyar webet feldolgozzuk, akkor rengeteg olyan elem lesz benne, amelyek a mi világunkban lényegesek, függetlenül attól, hogy mivel értünk egyet és mivel nem. Ha viszont Amerikában felépítenek egy rendszert, amihez hozzáadnak valamennyi magyar szót, akkor az a rendszer lehet, hogy „tud” magyarul, de magyar vonatkozású témákról nem lehet vele beszélgetni, hiszen a háttere nincs meg hozzá. Nyelvileg úgy viselkedik, mintha tudna válaszolni, de sokszor zöldségeket beszél, szép szóval élve: hallucinál. Például, ha megkérdezném tőle, hogy miről beszélgetett Dusza Erika és Prószéky Gábor 2023 júliusában, annyit látna, hogy ezek bizonyára nevek, és kitalálna hozzá dolgokat valami egészen furcsa asszociáció mentén. Míg ha elolvassa a maga által írt interjút, akkor már kezdi sejteni, miről van szó. A ChatGPT nem kárhoztatható azért, mert rosszul tud valamit, mivel valójában nem „tud” semmit sehogy: egyszerűen csak ezek a valószínűségek jöttek ki a megtanult szövegeiből. Ráadásul nem is determinisztikusan: valahányszor újra kérdezem ugyanazt, mindig valami más választ kapok, még ha sokszor hasonlót is. Az ember dolga az, hogy ezek közül kiválassza a neki leginkább tetszőt. Nagyon szeretném azt gondolni, hogy semmi értelme arról beszélni, tud-e műfordítást a ChatGPT, mert szerintem sosem fog tudni. Utánozni, azt tud.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk