Tartalom

MaNcs 35. évf. 31. sz. (2023-08-02)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az utolsó menedék

Magyar kormánypárti tényezők infantilis-dacos megjegyzéseiből már jó ideje tudjuk, hogy az utóbbi időkben (nagyjából Donald Trump választási veresége óta) Brüsszel mellett az Egyesült Államok is nagyon bántja a magyarokat. Hogy miért?

A szerk.

A szerk.

Nőügy

„Holnaptól nem lesz női minisztere a kormánynak. Köszönet Varga Juditnak a szolgálatért, erőt, kitartást a folytatáshoz neki és utódainak is! A nőkre is szükség van a magyar köz­életben” – írta Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, és még a független sajtó is úgy tálalta e megnyilvánulást, hogy „beszólt Orbánnak”.

Publicisztika

Heil Péter – Hegedűs Krisztina

Publicisztika

Perben és haragban

Hogyan morzsolja fel a magyar jogállam lebontása EU-tagságunk alapköveit?

Az Európai Unió és Magyarország közötti jogállami vitában látszólag eseménytelenül telnek a hónapok. Félő, hogy a csend nem a közeledés, hanem a távolodás jele.

Sausic Attila

Publicisztika

Keletnémet „fülkeforradalom”

avagy az államszocializmus bosszúja

Az AfD úgy válhatott a felmérésekben a második legerősebb párttá országosan, hogy – Szász-Anhalton kívül – minden keletnémet tartományban a legnépszerűbb politikai erő lett.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Kiszervezés

Az üzleti világban ismert a kiszervezés (outsourcing) módszere, amikor egy cég vállalkozói szerződés keretében mással végezteti el valamely tevékenységét azért, hogy jobban összpontosíthasson az alapfeladatára, és csökkenthesse a költségeit.

Belpol

A klímaváltozás hatása a Paksi Atomerőműre

Belpol

Forralják a Dunát

Július közepén olyan meleg volt a Duna vize, hogy vissza kellett fogni a Paksi Atomerőmű áramtermelését. Az utóbbi évek forró nyarain ez többször is megtörtént – de a klímaváltozás nem csak Magyarországon veszélyezteti az atomerőművek hűtését, s így egy-egy ország áramellátását is.

Távol-keleti vendégmunkások Magyarországon

Belpol

Nem veheted el!

Több százezer távol-keleti vendégmunkás behozatalában érdekelt a kormány az erőltetett iparosítás miatt. A toborzás javában zajlik, a munkaerő-kölcsönzést vagy -közvetítést jórészt kormánybarát cégek szervezik. Mindeközben a kormány változatlanul „migránsgettókkal” riogatja a közvéleményt.

Tolvaj-gazda találkozások a termőföldön

Belpol

Pénz a bőr alatt

Most tejesedik a csemege- és a takarmánykukorica, országszerte lopják, kis tételben főzni, nagy tételben a jószágoknak. A tolvajok nem tartják magukat tolvajnak, nem érdekli őket, kié és nem hiszik el, hogy a termés le van permetezve.

Kultúra

A Müpát is elérte a kormányzati megszorítás

Kultúra

Halkul a zene  

A kormány leépítésre ösztönzi a Művészetek Palotáját, pedig a vezetőség arra kérte a fenntartót, hogy ne csökkentse tovább a támogatásukat. 2022-ben 700 millióval kevesebb érkezett az intézménybe, Káel Csaba vezérigazgató javadalmazása viszont évi 40-ről 46 millió forintra nőtt.

Kritika

Színház

Kritika

Laza fröccs

Még egy kört mindenkinek

A magyar alkoholfogyasztási statisztikák tükrében, az egymillió alkoholista országában nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen, a témába vágó előadás, akarva vagy akaratlanul, milyen üzenetet fogalmaz meg.

Film

Kritika

Fröccsöntött feminizmus

Greta Gerwig: Barbie

Nagyobbat szólt, mint az atombomba Greta Gerwig őrült ötlete, a sztereotip Barbie (az igazi a Matteltől), nem csak számok, de produkciós érték és magunkkal vitt érzések tekintetében is veri a robbantó Oppenheimert (urán és kalap külön kapható).

Tévésorozat

Kritika

Inkább a káosz

A kör bezárul

Elcserélt gyermekek, koldus és királyfi, irigység, kapzsiság és önfeláldozás. Ezeket az erős, letisztult motívumokat mind tartalmazza Steven Soderbergh és Ed Solomon legújabb közös munkája (a 2017-es Mozaik és a 2021-es Semmi hirtelen mozdulat után).

Koncert

Kritika

Légy punk mindhalálig

Iggy Pop

Nemrég Paul McCartney viccelődve beszólt Bruce Springsteennek, hogy miatta kell mindenkinek hosszú koncertet adnia, pedig neki sem lehet tiszta a lelkiismerete.

Könyv

Interjú

Könyv

„Volt, akit én fordítottam vissza”

Kiss Judit Ágnes költő, író

Új regénye, az Egy nőalak szürke kontúrja kétfajta bántalmazó viszony közös anatómiája, melyet talált esetek és saját élmények alapján rajzolt fel. Műfajokról, vallásgyakorlásról, és a nem megalkuvó értelmiségi szereplehetőségeiről is beszélgettünk vele.

Zene

Nekrológ

Zene

Pápábban a pápánál

Sinéad O’Connor (1966–2023)

Popénekesnőként lett világhírű, ám idővel legalább olyan fontos lett afféle botcsinálta influenszerként, közéleti véleményformálóként, jogvédőként, polgárjogi harcosként, többszörösen vallást váltó hívőként, mint haláláig aktív, ám sokak által lassan elfelejtett előadóművészként.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Isten teremtményei

Szélfútta ír halászfaluban járunk, ahol a helyiek homlokára a kemény munka és a bús kilátások vetnek mély barázdákat.

Visszhang: koncert

Visszhang

Depeche Mode

Amikor az ember a tizedik Depeche Mode-koncertjére készül, nincsenek különleges elvárásai.

Visszhang: tévésorozat  

Visszhang

Szűz jegyben születtem

Boots Riley a 2018-as szürrealista komédiájával, a Bocs, hogy zavarommal robbant be a filmvilágba.

Visszhang: film

Visszhang

Rumba – Több mint tánc

Az öregedő macsót egy anginás roham figyelmezteti az idő és a magára öltött férfiúi szerep lassú (el)múlására...

Visszhang: film

Visszhang

Tyrone klónja

Egy drogdíler, egy strici és egy kurva lemegy a pincébe.

Interaktív
Képzőművészet
Film

tévésmaci

Film

Keleti kecskék

Amikor Sztupa és Troché kipakolták a szerzeményeiket a Gamla Huset asztalára (basszus, folytatás a múlt hétről), Ómafa vonakodott megcselekedni ugyanezt.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„200 milliárd szómennyiség fölött tartunk”

Prószéky Gábor nyelvész, programtervező matematikus a mesterséges intelligenciáról, a ChatGPT-ről és a régi szótárakról

Hogyan működnek a nagy számítógépes nyelvi modellek, a GPT-k, és mit jelent az, hogy immár párbeszédbe is lehet egy ilyennel kerülni? Mire jók ezek a modellek, illetve mire nem, és milyen messze vagyunk a valódi mesterséges intelligenciától (MI)? Kell-e félnünk tőle, és hogyan kerülhetjük el a csapdáit? A magyar fejlesztésű modell, a PULI GPTrio kutatócsoportjának vezetőjét faggattuk.

Lélek

Munkakeresés pszichiátriai diagnózissal

Lélek

Megbélyegezve

A megváltozott munkaképességűek között a mentális zavarral élők vannak a legnehezebb helyzetben, mivel gyakran tévhitekre épülő stigmák nehezítik elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. Megfelelő rehabilitáció nélkül számukra gyakran csak a szegregációt erősítő védett foglalkoztatás marad.

Sport

Interjú

Sport

„Nincs manír”

Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere

A Leipzigtól 70 millió eurós vételárért a Liverpoolba igazolt Szoboszlai Dominik az első angliai szezonjára készül, miközben Magyarországon még mindig arról vitatkoznak, hogy a sikeres középpályás a magyar futball terméke-e. Egyebek közt erről, a politika szerepéről és az irreális magyar elvárásokról beszélgettünk a focista átigazolása felett is bábáskodó menedzserével.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Budapest-dombormű

A Gellért-hegy legnagyobb tisztását ma is Jubileumi parknak nevezik, de a név eredete lassan a múlt ködébe vész.